mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Frumusete / cosmetica
Index » Sanatatea familiei » Frumusete / cosmetica
» Curatenia - garantia generala!

Curatenia - garantia generala!







Oricat ar parea de straniu, omenirea a inceput sa se spele regulat pe cap de-abia la sfarsitul secolului al XlX-lea. Pana atunci, parul era uns cu uleiuri aromatice, in cazuri extreme era clatii cu decocturi - si toate acestea nu de dragul sanatatii, ci pentru inviorarea culorii parului. in secolul al XVl-lea. medicii convingeau publicul ca "mainile se spala des, picioarele - rar. iar capul - niciodata\". Reiese de aici ca fastuoasele coafuri cu care se laudau cochetele din epoca piramidelor si pana in Secolul de argint nu erau decat o masa compacta de par incleiat din cauza uleiului, balsamurilor si a prafului lipit, sub care Dumnezeu stie ce paraziti isi gaseau un adapost de nadejde. De aceea, in coafurile inalte erau ascunse "capcane pentru paraziti\", iar damele si calerii purtau cu ei niste betisoarc ascutite pentru a se scarpina in cap fara a-si distruge coafura, Chiar si in societate apareau alaturi de rozatoare imblanzite -dihori si hermine: se credea ca mirosul puternic al acestor animale atragea puricii si paduchii de pe capul stapanului pe corpul animalutului. Imagini de cosmar pentru aparatorii naturii salbatice! Si cu toate acestea nu trebuie sa ii judecam pe stramosii nostri atat de necunoscatori in ale igienei: produsele pentru spalat au aparut in Europa destul de tarziu si erau atat de corosive incat ardeau pur si simplu pielea. Sampoanele de atunci afectau foarte mult parul si pielea capului, iar aceasta stare de fapt s-a prelungit pana la sfarsitul anilor \'20 ai secolului al XX-lea, cand au aparut primele sampoane spumante, blande.


De atunci a trecut mult timp. productia de preparate de ingrijire a parului a ajuns la cote uimitoare. Si cu toate acestea, spalatul parului este o procedura complicata chiar si in cazul bogatiei de sampoane si balsamuri, solutii pentru limpezire (si poate chiar din cauza acestei bogatii) din zilele noastre. Ne gasim intr-ader in fata unor intrebari chinuitoare: sa ne spalam sau nu? Cat de des? Si cu ce?
Totul depinde de conditiile in care omul traieste si munceste. Parul lung nu trebuie spalat prea des - altfel rfurile se vor usca si se vor rupe. Parul scurt, dimpotri,
Ise murdareste mai repede - trebuie spalat nu mai rar de o data la 4-5 zile. Cel mai bine este sa ne spalam parul in momentul in care el incepe sa se ingrase, cand devine rebel,Ise lipeste si se aranjeaza greu. Nu trebuie sa neglijati spalatul: pe pielea capului incep sa se dezvolte microorganisme patogene, care inrautatesc starea parului si a pielii capului. Dupa cum spun francezii: "Te simti murdar, spala-te pe cap!\". Trebuie sa spunem ca ei au dreptate: cu suvoaiele de apa (de la robinet, blanda, nu foarte fierbinte -■ la aproximativ 35-40 de grade) .,se spala\" si emotiile negative.
Este de preferat sa scapati de ..murdaria de pe cap\" de dimineata si pana la pranz, nu seara - in aceasta perioada a zilei, parul cade mai usor. Capul trebuie spalat cu mare atentie, cu apa care nu este dura - altfel, microparticulele din sampon raman pe par. "inmuierea\" apei de la robinet se poate face prin fierbere prelungita (aproximativ o ora) si sedimentare sau prin adaugarea a 2 lingurite de bicarbonat alimentar, sau a unei lingurite de borax, sau a 2 lingurite de glicerina la 2 1 de apa.
Alegerea produsului de ingrijire a parului, desigur, depinde nu numai de tipul si preferintele posesorului. Aici actioneaza toleranta individuala a anumitor adaosuri, starea de sanatate a parului, a pielii capului si a intregului organism. In general, pentru par cele mai bune sunt sampoanele blande, cele al caror pH (gradul de aciditate/ alcalinitate) este apropiat de 5 -acesta se potriveste cel mai bine aciditatii naturale a pielii. In ceea ce priveste adaosurile, acestea pot fi impartite in trei grupe, despre fiecare dintre ele trebuie sa stim cat mai multe - pentru ca de actiunea adaosurilor depinde sanatatea parului.
Adaosurile tip conditionner. De obicei se introduc in componenta sampoanelor "2 in 1\". Aceste adaosuri sunt necesare pentru a umezi si a inmuia stratul superior de celule -cuticulclc. Din cauza proastei ecologii, a produselor agresive pentru spalat, a scaderilor de temperatura si a altor conditii nefavorabile, solzii parului inceteaza sa nu se mai lipeasca unul de altul compact, suprafata parului este mai prost aparata, iar parul arc de suferit si se rupe, nu mai are luciu si pare lipsit de viata. insa fiecare adaos are destinatia sa.
. Agentii de umezire sunt necesari in cazul parului uscat, ei mentin umezeala. In componenta acestor adaosuri intra extracte vegetale, substante proteice (adesea combinate cu acid gialuronic), zaharuri macro-moleculare (datorita lor consistenta samponului este mai scoasa, se pastreaza mai bine umezeala).
. Agentii de reconstructie sunt/iecesari parului afectat de ingrijirea sau vopsirea chimica. in compozitia lor intra cheratina hidrolizata si colagen (acestea refac structura parului), dar si elaslina macromoleculara hidrosolubila (mentine foarte bine umezeala).
. Conditionnerii se utilizeaza pentru intensificarea stralucirii si a elasticitatii parufui. Indicele lor de aciditate este de obicei foarte scazut - 3,5. Sub influenta lor, parul devine mai usor si mai matasos, ceea ce creeaza senzatia de volum al coafurii. Conditionnerii pentru parul tocit contin si adaosuri care lipesc rfurile despicate - proteine si polizaharide.
. Protectorii de temperatura (in sampoanele cu prefixul therm) le sunt necesari celor care folosesc permanent foehnul si agrafele pentru aranjarea parului. Contin polimeri speciali care ajuta parului sa imprastie caldura in mod egal.
. Agentii de stralucire netezesc solzii cheratinici ai culiculei, facand parul stralucitor. In compozitia lor intra uleiuri siliconice volatile - dimeticon si ciclometicon. Adaosurile "pentru stralucire\" pastreaza permeabilitatea pentru aburii de apa si gaze. astfel incat nu impiedica respiratia normala a pielii.
Adaosurile bioactive. Acestea imbunatatesc starea pielii capului - stimuleaza cresterea parului, regenerarea celulelor parului, regleaza activitatea glandelor sebacee, vilaminizeaza parul si tesuturile pielii.
1. Vitaminele: A- pastreaza stralucirea si taria parului, ipiedica uscarea si caderea: B2 - da parului un aspect
anatos, deficitul acestei vitamine tulbura activitatea glandelor ;bacee; B3 -raspunde de formarea pigmentului parului, ajuta erea; B6 - elimina matreata, mancarimile si uscaciunea pielii capului; B9 - contribuie la cresterea parului; PP - se lupta cu matreata si mancarimile; E - influenteaza nutritia bulbilor pilosi si cresterea parului; F-previne caderea parului si aparitia matretii.


2. Extractele vegetale si animale: drojdia medicinala -ajuta impotri matretii; musetelul -intareste radacina parului si scade matreata; galbenelele - stimuleaza meolismul in celulele pielii; urzica - profilaxia parului despicat; arborele de ceai - tonifica pielea capului; henna - da parului stralucire vie, moliciune, contribuie la intarirea si cresterea parului: uleiul de brusture - stimuleaza cresterea parului, trateaza seboreea. intareste bulbii pilosi, distruge matreata si inlatura grasimea excesi de pe par, previne foarte bine caderea parului; alantonina, ureea - au actiune antiinflamatoare.
3. Adaosuri antimatreafa: zinc pirition, climbazol, ketoconazol, bisulfit de seleniu - toate acestea sunt substante care au actiune antimicotica; octopirox, catran, bisulfit de seleniu si acid salicilic - acestea au actiune antiseboreica, suprima secretia glandelor sebacee, usureaza descuamarea celulelor moarte ale pielii din care se formeaza la propriu matreata.
Uleiurile vegetale. inmoaie pielea capului, patrund in firul de par. ceea ce da un efect suplimentar de conditionner. Lista uleiurilor vegetale este foarte lunga, este imposibil sa o redam in intregime, de aceea ne vom limita la cele mai raspandite adaosuri.
1. Uleiul de avocado - contine lecitina, vitamina A, provitamina D, diferite microelemente. Actioneaza asupra cuticulei, patrunde usor in piele. Se foloseste des in sampoanele pentru copii.
2. Uleiul de jojoba-este nu atat un ulei, cat un amestec complex al esterilor de acizi grasi. Poate patrunde adanc in piele.
3. Uleiul de nuci de Macadam-are un continut ridicai de acid palmitic, care nu este suficient in pielea persoanelor in rsta.
4. Ulei de orez-contribuie la crederea parului; uleiul de orez intra in produsele pentru ingrijirea genelor si sprancenelor in combinatie cu acidul ferulic, care are actiune antimicrobiana si antiinflamatoare.
5. Uleiul de ricin - previne matreata si ingrasarea pielii, face parul matasos si stralucitor.
In afara de produsele speciale exista si retete populare. Aceleasi decocturi si infuzii de musetel, flori de tei, urzica, galbenele, mastile cu ou, limpezirea parului cu bere - toate acestea sunt un analog al produselor industriale mai concentrate si active.
Dupa spalare, parul trebuie uscat, si acest lucru este important. in nici un caz nu trebuie sa folositi caldura de la aragaz, sa puneti capul sub razele solare sau sa uscati parul proaspat spalat sub aerul foarte fierbinte al foehnului! Acest lucru ucide si parul cel mai sanatos. Incercati sa alegeti o uscare mai "moale\" - la temperatura camerei sau cu ajutorul unui prosop din bumbac incalzit usor, care absoarbe foarte bine excesul de apa. dar nu traumatizeaza nici firul de par, nici pielea capului. Si incercati sa nu pieptanati parul ud - in special pe cel lung!
Si cum antene trebuie sa pieptanati, sa masati, sa hraniti si in general cum sa ingrijiti si sa mangaiati parul zi de zi, cititi mai departe.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Sanatatea familiei:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai