mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Boli de piele - mai raspandite
Index » Sanatatea familiei » Frumusete / cosmetica » Boli de piele - mai raspandite
» Vergeturile

Vergeturile







Vergeturile sau dungile pe corp reprezinta in zilele noastre una dintre cele mai raspandite probleme si ocupa al doilea loc dupa celulita. Ele sunt de trei feluri: suprafete albe. subtiri, care nu suni adanci, cicatrice mici de culoare roz palid, eicatrice mari, longitudinale, de culoare rosii-albastrui, care cu timpul incep sa straluceasca. Vergeturile apar sub forma unor cicatrice atrofice pe piept, stomac, solduri si coapse. Ele apar in timpul maturizarii sexuale, in perioada sarcinii si in cazul luarii in greutate rapide. Vergeturile apar ca rezultat al microtraumelor pielii si tesutului celular subcutanat. Ele pot aparea, de asemenea, in cazul unei boli a sistemului endocrin sau in cazul altor tulburari hormonale in organism, in aceste cazuri, aparitia vergeturilor este legata de administrarea preparatelor care contin hormoni. Dungile pot aparea din cauza unei predispozitii indiduale: ca urmare a tulburarii tezei de sinteza a proteinelor elastina si colagen care determina flexibilitatea si elasticitatea pielii, si din cauza unei predispozitii genetice la ingrasare, cand aceleasi cicatrice exista pe corpul mamei, matusii sau surorii mai mari.


Din pacate, astazi vergeturile de pe corp sunt ^prilegiul\" nu numai al femeilor adulte care au nascut sau care au luat in greutate in repetate randuri, dar si al fetelor foarte tinere, de 16-l7 ani. De obicei, acest fapt este legal de dezechilibru] hormonal si de cresterea rapida in perioada maturizarii sexuale. in acelasi timp, exista si factori externi: ecologia proasta, hipodinamia si consumul unor produse alimentare cu un continut ridicat de grasimi, carbohidrati si conservanti (chipsuri, hamburgeri, cartofi prajiti etc.) - toate acesle ..fructe ale cilizatiei\" joaca un rol important in formarea vergeturilor la fete in adolescenta.
Multi ginecologi considera aparitia vergeturilor pe unele parti ale corpului. in timpul sarcinii, un fenomen absolut normal. In aceasta perioada, pielea nu reuseste sa faca fata maririi uterului, care creste in dimensiune de aproape 50 de Ori. in acelasi timp, itoarea mama mai creste si in greutate. Din aceasta cauza, pielea se intinde si crapa. Fibrele elastice sunt inlocuite de tesut conjunctiv. Ca urmare a acestor procese, pe zonele intinse de piele (piept, stomac, solduri) apar cicatrice roz deschis sau albicioase. La inceput, ele sunt practic neobservabile. Daca la doua-trei luni dupa nastere, cand greutatea si volumul stomacului scad rapid, femeia incepe sa isi resileasca forma fizica in mod activ, acordand o atentie deosebita muschilor, vergeturile den practic neobservabiie. Totusi, dupa venirea pe iunie a copilului, la femeie poate aparea sindromul neuro-endoertn posinatal, cand iaingreutate inca 10-20 de kilograme. Atunci cicatricele si urmele intinderii pielii pe corpul ci capata o nuanta albastru-purpurie si deja este imposibil sa mai scapi de ele.
Cum se eta vergeturile? Trebuie facuta o profilaxie a elasticitatii pielii. Pentru aceasta trebuie sa beli 2,5-3 litri de apa pe zi; pentru respectarea echilibrului sodiu-potasiu, sa consumati in alimentatie mai putin sodiu (sare) si mai multe produse care contin potasiu (caise, pere, stafide, caise uscate); sa incercati sa nu consumati concetrate si produse cu conservanli; sa va imbogatiti regimul cu tamine, proteine si acizi polinesaturati (uleiuri vegetale); sa incepeti sa folositi dinainte creme speciale in zona posibilelor vergeturi, daca ati hotarat sa pierdeti in greutate. Saloanele cosmetice care lucreaza cu produsele frantuzesti Decleor propun un program special "sculptural\". Acest program nu numai ca prene formarea yergeturilor, dar si garanteaza un efect de intinerire generala. in conditii domestice se pot face bai cu extracte de te si uleiuri aromatice. Durata procedurii nu trebuie sa depaseasca 10 minute. Temperatura apei trebuie mentinuta la un nivel de 32-36 de grade. Ca urmare a imbunatatirii microcirculatiei sangelui creste elasticitatea pielii, ceea ce scade riscul aparitiei vergeturilor.


Daca ati hotarat sa aveti un copil, inca de la inceputul sarcinii trebuie sa va ingrijiti pielea cu ajutorul unor preparate cosmetice speciale. in cazul absentei contraindicatii lor din partea medicului trebuie sa faceti gimnastica, sa inotati. Din a 30-a saptamana de sarcina trebuie sa purtati un bandaj care sa sustina stomacul ingreunat si sa inlature presiunea pe coloana vertebrala, mijloc si pe peretele abdominal anterior. Nu trebuie sa etati nici purtarea unui bandaj postanatal care ajuta pielea sa rena la starea initiala.
O atentie deosebita necesita glandele mamare. In timpul sarcinii, volumul pieptului creste foarte mult, din aceasta cauza pe el apar vergeturi. In glandele mamare nu exista muschi care sa poata sustine greutatea crescuta si sa nu-i permita pielii sa se intinda prea mult. Pieptul este sustinut de muschii pectorali, cu ei "se joaca\" atletii la intrecerile de body-building. Acesti muschi se dezvolta cu ajutorul unei gimnastici speciale care trebuie facuta nu numai in timpul sarcinii. in acelasi timp, femeile insarcinate trebuie sa isi procure un sutien special pe care in ultimul trimestru sa-l poarte si ziua, si noaptea. Vergelurile de pe piept pot fi indepartate prin operatia de crestere a lui: pielea de pe glandele mamare se intinde si cicatricele den neobservabile.
Cel mai important - in cazul vergeturilor este interzis sa se piarda vremea. De vergeturilc vechi, adanci nu este prea simplu sa scapi, insa de cele care nu sunt "mai batrane\'\' de o jumatate de an-este foarte posibil. Vergeturile tinere se supun bine corectarii. Un rezultat bun dau mastile cosmetice, impachetarile cu namol si alge marine, sedintele de masai, dusurile contrastante, bronzatul la solar sau in conditii naturale, in conditii domestice se pot face indidual comprese cu uleiuri eterice. intr-o lingura de kefir adaugati 4 picaturi de ulei de trandafir. in amestecul obtinut inmuiati o bucata de tifon, puneti compresa pe locul vergeturii si lasati-o sapte-opt ore. Procedura trebuie repetata de trei ori pe saptamana, timp de trei luni. Pielea se strange si dene mai neteda.
Una dintre cele mai eficiente metode de tratare a vergeturilor este mezoterapia. Aceasta consta in microinjeclii subcutanate cu cocteiluri speciale, in compozitia carora intra preparate vegetale (extract din frunze de anghinare si alge brune) si de asemenea tamina C si cele din grupa B. Tratamentul cuprinde de la 5 la 15 proceduri, in functie de varsta pacientei si de numarul vergeturilor. Dupa mezoterapie, pielea se strange, vergeturile se netezesc si scad, den aproape neobservabile din exterior. O contraindicase a mezoterapiei pot fi pietrele larinichi.
Trebuie sa recunoastem ca multi specialisti considera ca: nici o profilaxie nu salveaza femeia de vergeturi daca organismui a fost "construit\" dinainte pentru aparitia lor. Aparitia vergeturilor este legata de predispozitia genetica si daca ti-a fost dat sa apara, nu te poti ascunde de ele nicaieri. Si cu toate acestea, exista o iesire. Desigur, medicina contemporana nu poate inlatura o retea larga de cicatrice de pe piele. insa ultimele descoperiri in domeniul cosmetologiei ie pot face mai putin observabile din punct de vedere zual.


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor

  Sectiuni Sanatatea familiei:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai
Cauta in site:  
 
Taguri:
buze amare hydrastis canadensis hepar sulfur
Sambata
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024