mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Sanatatea femeilor
Index » Sanatatea familiei » Enciclopedie a sanatatii » Sanatatea femeilor
» Picioarele

Picioarele







FUNCTIILE
Picioarele, care ne ajuta sa ne deplasam, au oase mai mari si mai puternice decat bratele, fiindca ele trebuie sa poarte greutatea corpului.
STRUCTURA
Piciorul contine 3 oase importante - femurul (osul coapsei) in partea de sus a piciorului, libia si nbula in parte inferioara a piciorului.
Capatul superior al femurului se intalneste cu soldul intr-o articulatie de tip sferic, care permite miscarile libere. Capatul de jos al femurului se intalneste cu tibia intr-o articulatie de tip balama (trohleeana) care permite miscarea intr-o directie numai. Aici cartilajul serste drept tampon, amortizand frecarea, iar partea anterioara si bazala a femurului se incineaza cu membrana sinoviala, de forma unui sac umplut cu lichid de lubrifiere. Rotula (patela) acopera si protejeaza articulatia genunchiului.
Muschii coapsei indoiesc genunchii, in timp ce muschii gambei misca degetele si talpa piciorului. Nervul sciatic - cel mai lung si cel mai gros nerv al organismului - asigura inervatia pentru cea mai mare parte a piciorului. Sangele intra prin artera femurala si se intoarce la inima prin doua tipuri de ne, un sistem nos profund si unul superficial.




Cuprins:

AFECŢIUNI ALE PICIOARELOR

LABA PICIORULUI

MICOZA LABEI PICIORULUI

UNGHIILE INCARNATE

TULBURĂRI ALE LABEI PICIORULUI

UMFLĂTURI ALE DEGETELOR

ÎNGRIJIREA PICIOARELOR



AFECŢIUNI ALE PICIOARELOR

sus sus
Dislocaţia şoldului. Poate apărea la naştere sau se poate manifesta mai târziu. Cauzează întârzieri în apariţia mersului, mers clătinat, împleticit, dureri de şale la vârsta de mijloc, uneori osteoartrită. Tratamentul se face în funcţie de vârstă; nu exclude intervenţia chirurgicală.
Genunchiul dislocat. Alunecarea rotulei într-o parte poate să apară ca urmare a unei leziuni sau poate să fie o tendinţă manifestă încă de la naştere. Doctorii recomandă repaus sau intervenţia chirurgicală în anumite situaţii,
Inflamaţia sinovialei. îngenuncherea pe suprafeţe tari pe perioade îndelungate poate duce la inflamarea fundurilor sinoviale de sac, care sunt situate în faţa rotulei. Ţesuturile din articulaţia genunchiului se umflă, se înmoaie şi dau dureri foarte puternice la îndoirea genunchiului. Cataplasmele sau intervenţii chirurgicale minore sunt tratamentul necesar în aceste cazuri, care reprezintă boli profesionale (femeile de serviciu).

Apa la genunchi este de fapt o coleţie de lichid sub rotulă. Se datorează unor infecţii, artritei reumatismale; poate să apară şi din pricina unei lovituri sau a unei contorsiuni. Se vindecă prin repaus la pat.
Artrita reumatismala afectează genunchii, şoldurile, gleznele şi laba piciorului. Umflarea dureroasă a articulaţiilor este urmată de eroziunea articulaţiilor şi de dislocări. Se foloseşte tratamentul cu cortizon, iar articulaţiile sunt înlocuite cu aparate de metal sau de plastic.
Sciatica. Inflamaţia nervului sciatic produce acest tip de nevrită. Un disc vertebral apasă pe un nerv, provocând o durere imensă în picior şi în şale. Pentru calmarea durerilor se recomandă repaus la pat, aplicarea căldurii prin diferite procedee pe zona dureroasă, fizioterapie şi exerciţii speciale.

Glezne umflate - persistenţa umflăturilor la glezne poate fi un simptom al tulburărilor de inimă sau de rinichi. Poate să fie doar o retenţie de lichid care se tratează cu diuretice pentru a reduce cantitatea de lichide din organism. în caz de graviditate, e un semn al to-xemiei (răspândirea, prin sânge, a unei toxine în tot organismul). Unii oameni descoperă ca au gleznele umflate atunci când zboară cu avionul, dar aceste situaţii revin la normal în câteva ore.
Varicele se datorează venelor umflate ale picioarelor vizibile sub forma unor proeminente şi dureroase. Faptul că apar într-o zonă deschisă, neprotejată, le face vulnerabile la ulceraţii şi sângerări. Varicele apar atunci când valvulele din venele picioarelor nu reuşesc să împiedică întoarcerea sângelui spre inimă. Varicele apar la anumite profesiuni care presupun perioada îndelungată de stat în picioare sau în cazurile în care abdomenul este umflat, din motive de obezitate, constipaţie cronică, graviditate.

Iată de ce una din nouă femei de peste 40 de ani suferă de varice, în timp ce la bărbaţi, la aceeaşi vârstă, raportul este de 1 la 4. Tratamentul presupune purtarea bandajelor care să exercite o anumită presiune, odihnirea cu picioarele ridicate, injecţii, intervenţie chirurgicală pentru a îndepărta venele varicoase.
Tromboflebita apare atunci când un cheag de sânge se formează într-o venă profundă. Se manifestă prin dureri, glezne umflate, cazul fiind foarte periculos. Când cheagul de sânge apare într-o venă superficială, tromboflebita se manifestă prin sensibilitate acută a zonei respective, prin ivirea unor formaţiuni roşii, ca nişte corzi, pe sub piele. Pacientul se simte rău şi poate prezenta temperatură mare. In ambele cazuri se solicită de urgenţă ajutorul medicului. Tratamentul va include anticoagulante, substanţe pentru întărirea organismului şi repausul piciorului afectat.

LABA PICIORULUI

sus sus
Partea de jos a piciorului cuprinde 26 de oase cu 33 de articulaţii, legate între ele prin mai bine de 100 de ligamente. (Muşchii, tendoanele, ligamentele menţin piciorul în diferite poziţii.)
Există trei grupuri de oase:
a. 7 tarsiene sau oase ale gleznei, care formează glezna şi partea din spate a scobiturii gleznei. Sunt asamblate pentru a permite rotirea labei piciorului.
b. 5 metatarsiene care formează scobitura piciorului.
c. 14 falange sau oasele degetelor de la picioare - 3 la fiecare deget mai mic şi două la degetul mare.


(Curbura piciorului se formează la locul unde se întâlnesc falangele, dedesubtul metatarsienelor.)

CURBURILE
Piciorul normal are două curburi importante, una pe lungimea piciorului, de la călcâi până la partea mai bombată, unde se întâlnesc metatarsienele şi falangele, şi a doua de-a lungul părţii bombate a plantei (tălpii). Cele două curburi ne ajută la păstrarea greutăţii la mers. La piciorul plat aceste curburi s-au deformat, astfel încât greutatea este purtată direct pe sol.

MICOZA LABEI PICIORULUI

sus sus
Se evită prin păstrarea igienei picioarelor, care trebuie să fie curate, aerisite, şi prin evitarea contactului cu persoane infectate sau cu duşumeaua camerelor străine (hotel, cămin). E provocată de o ciupercă, manifestăndu-se prin faptul că apare mai întâi între degetele de la picioare. Apar crăpături şi solzi, bucăţi albe formate din celule moarte ale pielii. Tratamentul presupune îndepărtarea ţesutului mort prin frecarea, aplicarea unui amestec de apă şi sport medical, utilizarea unei pudre cosmetice destinată acestui scop. Locurile respective se ung cu un unguent antimicotic prescris de medic. Picioarele trebuie să fie aerisite cât mai mult posibil; o atenţie deosebită trebuie acordată schimbării zilnice a ciorapilor şi şosetelor.

UNGHIILE INCARNATE

sus sus
UNGHIILE INCARNATE
Pot deveni foarte dureroase şi se pot infecta. De aceea consultativă doctorul sau pedichiurista.

TULBURĂRI ALE LABEI PICIORULUI

sus sus
Bătăturile sunt zone ale pielii care s-au întărit pentru a proteja părţile care sunt supuse unei presiuni sau frecări. Pentru a le curăţa, înmuiaţi picioarele în apă caldă şi îndepărtaţi-le prin frecare cu şmirghel sau piatră ponce.
Băşicile sunt tot un fel de bătături cauzate de pantofii care jenează. Au un miez de forma unui con, care declanşează durerea atunci când apasă pe terminaţiile nervoase. Tampoanele de vată pot ameliora durerea, dar îndepărtarea băşicilor trebuie lăsată în seama doctorului sau a pedichiuristei.
Negii plantari sau verucozităţile sunt rezultatul unei infecţii virale, de obicei contractată la ştranduri şi bazine de înot. Verucozităţile cresc în piele, provocând dureri, iar tratamentul se va efectua de către medic.

UMFLĂTURI ALE DEGETELOR

sus sus
Hailux valgus este o inflamaţie la baza degetului mare, sub forma unei umflături consistente. Pantofii prea strâmţi forţează degetul mare să stea îndoit, iar baza degetului mare are aspectul unei proeminenţe osoase. Bursa sinovială se poate extinde între această proeminenţă osoasă şi piele.
Degetul în ciocănel apare sub forma unui deget îndoit la articulaţie de mijloc, acolo unde apasă asupra sa pantoful se şi produce o băşică.Toate aceste cazuri se pot însănătoşi prin exerciţii fizice, pantofi adecvaţi, dar cazurile grave necesită intrevenţii chirurgicale.

ÎNGRIJIREA PICIOARELOR

sus sus
a. Spălaţi-vă pe picioare măcar o dată pe zi. în timpul verii, pentru a vă răcori, înmuiaţi-vă picioarele în apă rece, cu sare sau cu oţet (de mere) foarte diluat.
b. Tăiaţi-vă unghiile rotunjite la margini şi nu în carne.
c. Umblaţi cu pantofi confortabili. Tocurile foarte înalte sau prea plate pot să oblige corpul dumneavoastră să stea într-o poziţie firească, ceea ce va duce la dureri şi disconfort.
d. Adresaţi-vă pedichiuristei dumneavoastră sau medicului, ori de câte ori intervin probleme. Diabeticii trebuie să fie şi mai preocupaţi de sănătatea picioarelor lor.
e. Pentru a preîntâmpina degeraturile, încercaţi să evitaţi temperaturile foarte scăzute.


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Sanatatea familiei:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai
Cauta in site:  
 
Taguri:
buze amare hydrastis canadensis hepar sulfur
Sambata
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024