mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali
Sanatatea femeilor
Index » Sanatatea familiei » Enciclopedie a sanatatii » Sanatatea femeilor
» Aparatul reproducator

Aparatul reproducator


Share



in fiecare luna, unul din cele doua ovare elimina un ol in trompa uterina. Daca olul este fecundat, se fixeaza in uter si se transforma intr-un viitor bebelus. Daca nu este fecundat, olul se elimina impreuna cu mucoasa uterina in timpul menstruatie.

Cuprins:

STRUCTURA

Menstruaţia

PRODUCEREA OVULULUI

TABUURI ALE MENSTRUAŢIEI

MIJLOACE DE PROTECŢIE ÎN TIMPUL MENSTRUAŢIEI



STRUCTURA

sus sus
Organele de reproducere ale femeii sunt alcătuite din vagin, uter, trompe uterine (tuburile Fallop) şi ovare.
Vaginul este un canal muscular situat între vezica urinară şi rect. Este situat mai sus de vulvă, formând un unghi cu uterul. Are lungimea de 7,5-9 cm şi se poate dilata foarte mult. In mod normal, pereţii vaginali sunt prevăzuţi cu pliuri şi sunt apropiaţi. în timpul actului sexual, se îndepărtează pentru a încorpora penisul şi se dilată şi mai mult la naştere, în timpul travaliului, pentru a permite apariţia nou-născutului. Vaginul e de obicei umed. Umectarea sa creşte odată cu excitaţia sexuală şi variază în funcţie de perioada ciclului menstrual. Secreţia continuă de celule moarte, amestecate cu fluid a colului uterin şi a vaginului, lubrifiazâ vaginul, păstrându-1 curat şi împiedicând infecţiile. Această calitate de automenţinere a însuşirilor aseptice face să nu fie necesar irigatorul intravaginal.
Colul uterin este, de fapt, gâtul sau partea cea mai joasă a uterului. Este înglobat de partea superioară a vaginului şi poate fi palpat dacă se introduce un deget cât mai adânc în vagin. Acest lucru nu este posibil în anumite perioade ale ciclului menstrual sau în timpul excitaţiei sexuale, dacă uterul îşi schimbă poziţia.

Ostilii uterin este un mic orificiu al colului, reprezentând intrarea spre uter. Variază ca formă şi mărime la virgine faţă de nulipare sau multipare, dar rămâne întotdeauna foarte mic. Nu poate fi penetrat de deget, de tampoane sau de penis.
Uterul este un organ cavitar, muscular, de forma unei pere, de mărimea unei lămâi atunci când nu se află în stare de graviditate. Văzută din faţă, cavitatea uterină are formă triunghiulară. Aici se dezvoltă fătul în cursul sarcinii, împingând pereţii musculari într-o manieră surprinzătoare. în timpul travaliului, fătul se mişcă din cavitatea uterină prin col şi vagin, pentru a ieşi prin deschizătura vagi-nală. (Pentru o descriere completă a sarcinii şi a naşterii, vezi pag. 294-343.)
Tuburile Fallop (trompele uterine) se întind de o parte şi de alta a extremităţii superioare a uterului. Ele au aproximativ 10 cm lungime şi ajung până la ovare.
Ovarele produc celulele sexuale feminine, numite ovule, cât şi hormoni sexuali feminini, estrogenul şi progesteronul. (Acest fapt le face să fie echivalentul feminin al testiculelor, la rândul lor gonade masculine.) O dată pe lună este eliminat un ovul, care pluteşte în infundibulul în formă de pâlnie al tubei uterine.
Clitorisul este o mică protuberantă, aşezată în faţa vulvei, foarte sensibilă la stimulările sexuale.


Menstruaţia

sus sus
ciclul menstrual
La fiecare 28 de zile, începând cam de la vârsta de 12 ani până pe la 47 de ani, fiecare femeie prezintă o scurgere de sânge şi de mucus din vagin. Această scurgere ţine între 2 şi 8 zile (4-6 cel mai frecvent) şi poate fi precedată sau însoţită de unele simptome dureroase, greaţă şi dureri de cap. Aceasta este menstruaţia sau "ciclul" - semnul exterior al unor transformări hormonale interioare, cât şi al ciclului de producere şi eliminare a ovulului. Acest fenomen impune utilizarea tampoanelor, a feselor, a materialelor absorbante pentru a se evita pătarea hainelor.

PRODUCEREA OVULULUI

sus sus
Fiecare ovar conţine un grup de celule numite foliculi, care conţin la rândul lor ovule imature. Când fata atinge vârsta de, să zicem, 12 ani, aceste ovule încep să se maturizeze pe parcursul a 28 de zile - de obicei ovarele de provenienţă produc alternativ ovulele. La naştere, în ovarele unei fetiţe se găsesc probabil numai 350.000 de ovule imature; între pubertate şi menopauză, poate că se vor maturiza numai 375. Când ovulul s-a maturizat, el năvăleşte afară clin ovar - proces numit ovulaţie şi trece prin trompele uterine de la ovar în uter.
Dacă ovulul nu este fecundat de spermatozoid, începe să degenereze cam la 24-48 de ore după ce a părăsit ovarul sau poate să scape neobservat şi să fie eliminat cu fluxul obişnuit din vagin. Dar, între timp, uterul s-a pregătit să accepte un ovul fecundat. Hormonii au determinat mucoasa uterină să se îngroaşe şi să secrete un fluid care să ajute la implantarea ovulului fecundat. Dacă nu are loc fecundaţia, hormonii cauzează destrămarea mucoasei, care este eliminată prin vagin, împreună cu o cantitate de sânge.

TABUURI ALE MENSTRUAŢIEI

sus sus
De-a lungul secolelor, numeroase societăţi au înconjurat acest fenomen al menstruaţiei cu practici ritualice şi cu credinţe mistice. Chiar astăzi, în unele societăţi primitive, se mai crede că femeia, aflată în perioada menstruaţiei, poate strica mâncarea, acri laptele, distruge recolta sau poate provoca avortul animalelor. în alte părţi ale lumii, femeia stă încă, în această perioadă, izolată în încăperi speciale. Societatea modernă occidentală mai păstrează câteva dintre aceste tabuuri despre menstruaţie. Ştiinţific vorbind, toate pot fi ignorate cu desăvârşire. Femeia se poate îmbăia, poate înota, se poate spăla pe cap, poate lua parte la orice fel de activitate pe care doreşte. Actul sexual în timpul menstruaţiei este tabu la unele popoare sau grupuri etnice, iar în societatea de tip occidental este contraindicat din cauza riscului infectării cu SIDA.

MIJLOACE DE PROTECŢIE ÎN TIMPUL MENSTRUAŢIEI

sus sus
în întreaga lume, femeile recurg la fel şi fel de metode pentru a absorbi fluxul de sânge în timpul menstruaţiei. Astăzi, ele folosesc în general tampoane sau comprese, care trebuie schimbate de 3-4 ori pe zi când scurgerile sunt maxime. Tampoanele care se introduc în vagin nu trebuie folosite în celelalte zile ale ciclului (de până la menstruaţie), deoarece pot provoca sindromul toxico-septic. (vezi pag. 180).
Unele femei, pentru a absorbi fluxul menstrual folosesc burete de mare.
Un anumit prezervativ feminin se poate utiliza şi pentru a împiedica dispersarea sângelui menstrual.


Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor

  Sectiuni Sanatatea familiei:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai