mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:  
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Simptomele copilariei
Index » Sanatatea familiei » Enciclopedie a sanatatii » Sanatatea copiilor » Simptomele copilariei
» Laba piciorului

Laba piciorului
» Picioare de porumbel
Picioarele de porumbe! sau zgarcirea (intoarcerea inauntru) a degetelor de la picioare poate fi provocata de mai multi factori, insa in cazul celor mai multi copii afectiunea trece cu varsta. Uneori cauza este rotatia spre interior in jurul axei proprii a partii de sus a femurului, alteori este vorba despre rotatia spre interior a oaselor gambei, in vreme ce alteori numai laba piciorului este rotita spre interior, la nilul degetelor. Voi trece in revista fiecare dintre aceste cazuri la sfarsitul acestei sectiuni.
In mod normal, afectiunea e provocata de pozitia ghemuita a fatului in uterul matern si este posibil sa-i asezati usor cu mana piciorul si degetele copilului, astfel incat sa arate mai firesc. Daca nu reusiti, pentru ca pur si simplu nu vor sa se miste, iar laba piciorului pare sa fie intepenita intr-o pozitie anormala, atunci este posibil sa Fie vorba de un tip de picior diform, si in acest caz trebuie sa cereti asistenta medicala, desi afectiunea ar fi trebuit observata la nastere.

Copin mici care invata sa mearga curbeaza uneori laba piciorului de parca ar vrea sa apuce pamantul cu degetele, dand impresia ca au picioare de porumbel. Pe masura ce capata mai multa incredere in mers, labele picioarelor capata o infatisare normala.
Nu va cheltuiti banii pe pantofi speciali, care se presupune ca ar corecta picioarele de porumbel. Afectiunea trece de la sine si ti descoperi ca pantofii ortopedici nu sunt necesari.
Daca este totusi destul de grava ca sa-l faca pe copil sa son-tacaie sau daca apare numai la un picior, .sau daca nu a trecut dupa varsta de 10 ani, trebuie sa cereti asistenta medicala.
Dupa cum spuneam mai inainte, picioarele de porumbel au cateva cauze:
» Rotatia spre interior a partii de sus a femurului. Daca partea superioara a coapsei se roteste spre interior, intregul picior se roteste, ceea ce da aspectul de picior de porumbel. incurajati copilul sa stea pe jos in pozitia numita A«turcesteA», care determina femurul sa se roteasca spre exterior. in 99% dintre cazuri, pozitia se corecteaza de la sine, ramanand in seama doctorilor numai acele cazuri gra sau care persista si dupa varsta de zece ani.
» Rolutia spre interior a partii de jos a gambei. Afectiunea c denumita torsiune tihiala si in cele mai multe cazuri trece de la sine, fara nici un fel de tratament sau de gimnastica. Totusi, daca torsiunea este grava, doctorul ii va face probabil copilului o trimitere la un chirurg ortoped. in uncie cazuri se folosesc atele speciale, care se pun in timpul noptii, pentru a corecta unghiul.
» Labele picioarelor curbate
Multi copii se nasc cu o curbura a marginii interioare a labei piciorului. Este aproape sigur rezultatul pozitiei in care au stat in uter, iar in cele mai multe cazuri afectiunea trece pana la varsta de un an. Daca e vorba de o curbura foarte pronuntata sau daca nu trece de la sine, trebuie neaparat sa apelati la un doctor.
» Platfus
Mai demult, doctorii faceau mare caz de piciorul plat-sau platfus -, pana cand s-a observat ca primii trei atleti care au alergat distanta de 1 500 metri in patru minute aau cu totii platfus! Piciorul plat, ca atare, nu conteaza. Devine o problema numai daca provoaca dureri la mers. Multi copii mici par sa aiba piciorul plat deoarece bolta piciorului este umpluta cu tesut gras. De obicei, pe la varsta de cinci ani, acest tesut gras dispare si bolta piciorului devine vizibila.In cazul in care copilul tot mai pare sa aiba picior plat dupa implinirea varstei de cinci ani, faceti un test simplu cerandu-i sa se ridice pe varfuri. in mod normal, in acest caz, la un copil, bolta piciorului devine vizibila. Daca nu se de nici un fel de arcuire, este necesara o examinare medicala. in plus, orice platfus care provoaca dureri trebuie examinat de medic.In cazul copiilor la care bolta se de atunci cand se ridica pe varfuri, nu exista nici o problema subiacenta, singurul necaz fiind faptul ca vor toci pantofii in mod inegal. Puteti apela la talonele sau branturi speciale, insa mai inainte mergeti la doctor, care poate trimite copilul la fizioterapie sau la un specialist in gimnastica ortopedica.


» Mersul pe varfuri

Foarte multi copii merg pe varfuri cand invata sa mearga, mai ales daca au sub un an. Daca micutul continua sa mearga pe varfuri dupa aceasta varsta, atunci rificati daca poate pune pe podea toata laba piciorului. in caz afirmativ, foarte probabil situatia se va remedia de la sine. Daca insa copilul nu poate sta conforil cu calcaiele ambelor picioare pe podea, atunci problema poate fi cauzata de un tendon al lui Ahile prea scurt, intrebati doctorul, care va va trimite la un ortoped sau la un fi-zioterapeut pediatru. De obicei, gimnastica usoara si fizioterapia rezolva aceasta problema, numai 1 % dintre cazuri necesitand tratamente suplimentare.
Daca un copil care a mers normal incepe sa mearga pe varfuri, trebuie sa apelati la un medic. Uneori aceasta situatie este semnul unor contracturi musculare ce pot fi cauzate de unele usoare probleme neurologice de la nastere, situatie in care este necesara neaparat o examinare medicala.
» Degetele de la picioare incalecate
Multi bebelusi au degetele de la picioare incalecate. Solutia este un masaj usor care, in majoritatea cazurilor, le va indrepta degetele inainte de varsta de trei ani. Daca problema nu dispare dupa aceasta varsta, mergeti la un doctor. Este posibil sa fie nevoie de o interntie chirurgicala, dar nu e o urgenta. Inconnientul cel mai mare al degetelor incalecate este ca nu ti gasi pentru copil pantofi care sa i se potriasca!

Tipareste Trimite prin email