mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Simptomele copilariei
Index » Sanatatea familiei » Enciclopedie a sanatatii » Sanatatea copiilor » Simptomele copilariei
» Copilul vomita

Copilul vomita






Simptome. Varsaturile pot aparea de sine statator sau, foarte frecvent, insotite de diaree. O descriere detaliata a afectiunilor care proaca diaree si varsaturi (D&V), cum ar fi gastroente-rita, gasiti in modulul AĞCopilul are diareeAğ.
Este normal ca bebelusii sa regurgiteze ori sa verse mancarea, ceea ce se intampla din mai multe motive. Diferenta dintre regurgitare si varsatura poate fi uneori dificil de tacui. Totusi varsaturile pot fi recunoscute dupa forta mai mare cu care este aruncat afara continutul stomacului, de obicei lapte. La regurgitare, laptele doar se scurge din gura.


» Varsaturile la sugari

Cauze


Stenoza pi lorica

Cea mai importanta cauza a varsaturilor puternice la bebelusi este o afectiune numita stenozapilorica. inseamna o in-grosarc a pilorului, puternica valva musculara aflata acolo unde stomacul se varsa in duoden, iar consecinta e faptul ca foarte putin din continutul stomacului poate ajunge mai departe. Laptele care a intrat in stomac nu mai poate trece in intestin. Muschiul stomacului se contracta, incercand sa impinga continutul gastric dincolo de blocaj, si. cum acest lucru nu se poate intampla, continutul stomacului este impins cu forta in sus, prin esofag si afara. Aceste varsaturi, in care laptele branzit este efectiv AĞimpuscatAğ afara, sunt numite varsaturi in jet.
Stenoza piiorica pare sa f\\e ereditara si este de patru ori mai frecventa la sexul masculin decat la cel feminin.
Varsaturile in jet ocazionale nu sunt neobisnuite, dar, daca apar in mod repetat, trebuie sa mergeti la doctor. Stenoza piiorica proaca simptomc intre doua si sase saptamani, iar copin cu aceasta afectiune sunt de obicei infometati si g sa fie hraniti din nou aproape imediat dupa ce au mitat. Foamea este rezultatul faptului ca foarte putina hrana ajunge in intestin pentru absorbtia normala. Varsatura nu este niciodata colorata in galben-verzui de la bila, deoarece bila se adauga la continutul intestinului dincolo de pilor. Bebelusii cu aceasta afectiune sunt totodata constipati si nu cresc in greutate.
Daca doctorul banuieste ca c rba de stenoza piiorica, atunci bebelusul va fi internat in spital. La inceput va fi pus sub observatie, apoi se r face analize. Cand diagnosticul a fost pus exista un singur tratament eficient, si anume interventia chirurgicala. Aceasta, cunoscuta sub numele de operatia iuiRamsiedt, a devenit in ziua de azi o operatie de rutina si este extrem de sigura. Presupune taierea unor fibre musculare ale pilorului, indepar-tandu-se astfel obstructia. De obicei nu lasa urmari, doar o mica cicatrice.


Alte cauze

Unii bebelusi mita mai mult un anumit tip de lapte praf, varsaturile fiind semnul ca trebuie experimental alt lapte praf. Bebelusii care mita repetat in primele zile de viata trebuie examinati de doctor, deoarece acesta poate fi un semn de blocaj intestinal sau de infectie.

» Varsaturile la varste mai mari
La orice varsta, varsaturile care apar brusc sunt procate probabil de o infectie. Poate fi o infectie a intestinului (gastro-enterita) sau orice alta infectie - a gatului, urechilor, cailor respiratori i, sistemului urinar-, sau chiar o afectiune grava cum ar fi meningita. Atunci cand cauza e o infectie, copilul are aproape intotdeauna temperatura si alte simptome care ajuta la detectarea cauzei bolii. Daca aveti dubii, apelati la un doctor.
Varsaturile pot aparea si ca parte a D&V ori a altor boli. Aproape orice poate declansa varsaturi - o simpla raceala, amig-dal ita, infectiile urechii si asa mai departe. Varsaturile pot fi asociate si cu alte afectiuni, cum ar fi meningita, dar atunci apar cu siguranta si alte semne. Combinatia de dureri de burta si varsaturi trebuie sa va determine intotdeauna sa cereti asistenta medicala. Cauza cea mai frecventa este probabil gastroenterita, cu tendinta de a produce crampe care apar si dispar.
O alta cauza frecventa a varsaturilor este raul de masina. Cu ceva noroc veti putea evita acest lucru in timpul calatoriilor cu masina asezandu-l astfel pe copil incat sa poata vedea afara pe fereastra, folosind eventual un scaunel special care sa-l inalte. In pius, asigurati-va ca nu-si petrece toata calatoria privind in jos la jucarii sau la carti si evitati mesele copioase ori bautul in cantitate mare inainte de calatorie. Potrivite sunt gustarile mici, uscate, cum ar fi biscuitii, sau dulciurile care se pot suge. Povestile, cantecele sau casetele pot fi de mare ajutor, dar, daca totul da gres. intrebati doctorul sau un farmacist care e medi-catia adecvata pentru raul de masina.

Cand sa apelati la un doctor. Varsaturile simple, procate de un stomac deranjat, nu dureaza de obicei mai mult de sase pana la opt ore. Daca unui copilas ii este rau mai mult timp, cereti sfatul unui medic. In general, trebuie sa apelati la doctor chiar mai devreme daca micutul are si diaree. De asemenea, daca un copil mai marc nu retine lichidele in stomac un interval mai lung de 12 ore, trebuie sa apelati la medic.

Cea mai importanta problema de urmarit e orice semn de deshidratare. Copilul deshidratat este nelinistit, obosit si are limba uscata. Pielea isi pierde elasticitatea, lucru care se poate proba strangand intre degete un pliu al pielii, fie de pe burtica, fie de pe spatele mainii, si apoi dandu-i drumul. Pielea trebuie sa-si revina imediat la aspectul normal. Daca insa isi recapata aspectul normal incet, atunci copilul este deshidratat si trebuie sa apelati la asistenta medicala.In plus, copilul deshidratat va elimina mult mai putina urina decat de obicei. De fapt, daca intr-nn interval de sase ore copi-iul nu a urinai, probabil ca e prezenta deshidratarea. Cel mai bun mod de a vedea daca are limba uscata este de a va spala pe maini si de a pune un deget curat in gura copilului. Limba si gura nu se simt uscate de obicei, dar in cazul deshidratarii s-ar putea sa fie asa. La bebelusii deshidratati fontanela (moalele capului) poate fi infundata.
Varsaturile insotite de dureri de cap, mai ales daca micutul are si temperatura, ar putea semnala o meningita. Nu ezitati sa va adresati medicului, desi este mult mai probabil sa fie rba de ceva mai putin grav, cum ar fi o infectie in gat.
Sangele prezent in varsatura nu este ceva rar intalnit si de obicei este inofensiv, dar consider ca, intr-un asemenea caz, un doctor ar trebui sa examineze copilul. Cea mai frecventa cauza sunt spasmele si eforturile repetate facute pentru a mita (consecinta, pesemne, a unui microb din burtica), care duc la mici rupturi ale mucoasei ce captuseste stomacul sau esofagul inferior.
Varsaturile contin frecvent sange si atunci cand copilului i-a curs sange din nas. Unii copii cu sangerati nazale inghit sangele si pot mita ceva mai tarziu acest sange foarte inchis la culoare. Aspectul sangelui in acest caz poate fi absolut inspaimantator.

Cum puteti ajuta copilul. Cand va ocupati de un copil care mita, amintiti-va ca inghititurile mici de lichid sunt mai usor de mentinut in stomac decat cantitatile mari. Coca-Cola sau alte bauturi similare par, de asemenea, sa fie mai usor de retinut, dar este bine sa le dati plate, fara gaz. Aceste bauturi se gasesc aproape oriunde in lume, asa ca va pot fi de ajutor si eand sunteti in vacanta. Totusi, mai bune sunt tratamentele brevetate pentru diaree si varsaturi, de tip Rehidrat sau Dioralyte*. Cand le utilizati pe acestea - sau orice alta bautura - lasati sa treaca putin timp dupa accesul de varsaturi inainte de a-i da copilului sa bea. Daca ii dati sa bea imediat dupa varsatura, mai mult ca sigur lichidul va face cale intoarsa.

Tratament. Asa cum spuneam mai sus, principalul tratament este inlocuirea lichidului pierdut. Puteti fie sa cumparati un produs direct din farmacie, fie sa solicitati o reteta de la doctor. Gel mai bine ar fi sa folositi formule de electroliti cum ar fi Rehidrat, Dioralyte sau altele asemenea. Medicamentele sunt rareori folosite la copii pentru a controla varsaturile, deoarece efectele lor secundare pot fi mai rele decat mitatul.
Daca bebelusul hranit la san incepe sa mite, este absolut in regula, ba chiar intelept, sa continuati sa-i dati lapte de la san.
In privinta a ce ar trebui sa manance si sa bea copilul, gasiti mai multe amanunte in modulul despre diaree, dar in esenta cred ca ar trebui sa-l lasati pe el sa va ghideze. Dati-i bautura si mancare atunci cand cere, dar la inceput este bine sa incepeti cu lichide diluate. Contra durerilor de burta puteti da intotdeauna paracetamol.

Prevenire. Daca apare o epidemie de gastroenterita, cel mai important aspect al prevenirii este igiena. Igiena este absolut vitala. Spalatul pe maini regulai, in special dupa folosirea toaletei, e esential pentru fiecare membru al familiei. Din pacate, nu este intotdeauna o masura eficienta, dar asta nu face spalatul pe maini mai putin important.

Tata un rezumat al situatiilor in care trebuie sa apelati la doctor:


a-  Varsaturi cu unul dintre semnele deshidratarii

» Varsaturi in jet persistente


» Varsaturi cu dureri de cap si intepenirea gatului

» Varsaturi cu dureri de burta grave


» Sange in varsatura

» Varsaturi dupa o lovitura la cap
» Daca burta copilului este tare, umflata sau pare sensibila la atingere
» Varsaturi la copilul care arata bolnav


» Bebelusul mita mai mult de sase ore

» Copilul mai mare mita mai mult de 12 ore
. a-  Copilul mita chiar si cand nu a mancat sau nu a baut nimic.

Tipareste Trimite prin email

Pe aceeasi tema:
Igiena mintala si sarcina
Igiena mintala a copilului
Simptomele copilariei
Ghid de medicamente pentru copii

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor

  Sectiuni Sanatatea familiei:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai