mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Simptomele copilariei
Index » Sanatatea familiei » Enciclopedie a sanatatii » Sanatatea copiilor » Simptomele copilariei
» Copilul plange

Copilul plange






Simptome. Aderul gol-golut este ca toti copin g. Plansul este normal. E singurul mijloc de comunicare pentru un bebelus. Adultii g cand sunt suparati sau, ocazional, daca se simt foarte miscati de ce, dar bebelusii g cand le este foame, sete, prea cald, cand au facut pe ei, cand se simt singuri sau dintr-o suta de alte motive. Tinerii parinti, in special, cred ca lacrimile sunt un semn ca bebelusul lor se simte foarte rau, deoarece stiu ca ei insisi ar ge numai daca lucrurile ar sta cu aderat rau. Dar nu este neaparat asa.
Cea mai mare parte a acestui modul se ocupa numai de sul sugarilor. Copin mai mari care g trebuie tratati in acelasi fel ca adultii. Probabil ca ce e foarte in neregula, iar copin destul de mari ca sa vorbeasca vor fi capabili sa explice care este problema. Copilul mare care ge fara vreun motiv vizibil si care este in permanenta letargic si trist poate suferi de o forma clinica de depresie, si atunci ar trebui neaparat sa cereti sfatul unui medic.
Cu toate acestea, c clar ca unii sugari g mai mult decat altii. Plang si g si g si, cand credeti ca nu mai pot avea energie sa ga, se pun din nou pe s. Ca bebelus, fiul meu era una dintre creaturile cele mai demne de mila, si asta pana la rsta de sapte luni. Apoi, pe masura ce a intat sa mearga, lacrimile au disparut si nu au mai reaparut decat rareori. De aceea sotia mea si cu mine stim bine ce trebuie sa suporte parintii copiilor care g intruna.
Pe tema copiilor gaciosi s-au scris carti intregi, iar un modul dintr-o sectiune ca aceasta nu putea atinge decat chestiunile de suprafata ale problemei. Realitatea este ca unii sugari sunt pur si simplu mai placizi decat altii, iar masura in care g riaza la fel de mult ca aceea in care adultii vorbesc.
Parintii devin de obicei specialisti in obserrea diferitelor nuante care apar in sul copilului lor, cu toate ca pentru alte persoane sul unui sugar seamana foarte mult cu al oricarui altul. Multe mame pot distinge intre sul care spune AĞMi-e foameAğ si cel care spune AĞMa simt singurAğ. Parintii duc adesea sugarul la doctor spunand: AĞStiu ca este ce in neregula dupa felul in care geAğ, iar un doctor intelept tine cont de acest lucru.
Parintii unui copil care ge se simt adesea vinoti, crezand ca fac ce gresit. Faptul ca nu puteti calma copilul inrautateste aceasta senzatie. La urma urmelor, poate fi incredibil de dificil sa stim ce a provocat lacrimile, mai ales ca adesea nu exista o cauza simpla.

Cel mai frecvent, parintii nou-nascutilor se simt vulnerabili. Aceasta senzatie de vina si incompetenta este adesea accentuata de noptile nedormite. Primele saptamani si luni ca parinte pot induce o stare de deprimare chiar si celor mai dedicati, iubitori, grijulii si competenti parinti.
Perioada in care se concentreaza sul este cea a primelor ] 2 saptamani de viata. Studiile au aratat ca la rsta de sase saptamani un sfert dintre sugari g mai mult de trei ore pe zi. Interesant este ca aceasta descoperire se dovedeste labila in toata lumea. Nu este restransa doar la culturile occidentale si s-ar putea sa reprezinte normalitatea pentru intreaga omenire.
Cea mai rea parte a zilei este intre ora sase scara si miezul noptii, aproape jumatate din timpul de s fiind concentrat in acest interl. Cercetarile recente au aratat ca la rsta de trei luni doua ore de s pe zi reprezinta ce tipic, in vreme ce trei ore pe zi este, de fapt, ce foarte frecvent. Vestea cea buna e ca situatia se imbunatateste cand copilul atinge rsta de un an, iar pentru multi bebelusi chiar mai devreme.

Cum puteti ajuta copilul. Cel mai important aspect cand aveti de-a face cu un copil care ge este sa ocupati de cauza, daca o descoperiti. Daca nu puteti lamuri ce se petrece, exista mai multe trucuri pe care parintii le-au intat de-a lungul vremii si care v-ar putea ajuta.
Ridicarea copilului in brate si plimbarea lui pot ajuta mult. Purtarea copiilor in brate in permanenta este foarte fireasca in alte culturi. Un important studiu canadian a aratat ca bebelusii purtati in brate cel putin trei ore zilnic g mai putin decat ceilalti. Purtarea copilului intr-un sac agatat pe piept sau pe spate poate fi un mod simplu de a atinge acest tel si permite in acelasi timp sa vedeti de treburile casei sau de alte activitati.
Desi imi dau scama ca lucrul acesta nu e intotdeauna practic, poate fi un truc foarte eficient si nu exista nici o doda ca ar face vreun rau. Ca in multe alte domenii, cel mai important mesaj pe care-! pot adresa parintilor este sa faca exact ceea ce cred ci ca este bine si sa nu se simta constransi sa-si creasca copilul intr-un fel care li se pare gresit.
Multi parinti au descoperit ca miscarea pare sa-i calmeze pe sugarii care g. Asta poate insemna plimbarea incoace si incolo in carucior, daca nu cum e nevoie sa-l plimbati cu masina. Cand fiica mea era mica se intampla frecvent sa nu o putem calma, asa ca mi-am petrecut multe ore in puterea noptii plimband-o cu masina pe strazile pustii -pustii cu exceptia altor parinti care-si plimbau bebelusii!
Daca, in ciuda tuturor eforturilor dumneavoastra, sul continua si simtiti tot mai disperati, arunci cereti unui prieten, unei rude sau altcui sa ajute. Combinatia de frustrare, ingrijorare si epuizare poate deveni o bomba cu ceas, astfel ca ajutorul cui ofera momentul de respiro de care aveti atata nevoie.
Daca este imposibil sa gasiti pe cine care sa ajute, sunteti singur(a) cu copilul care ge si ati ajuns la capatul puterilor, atunci sfatul meu este simplu.
Puneti copilul jos intr-un loc sigur. Parasiti camera zece minute. Bebelusul nu pati nimic in acest timp. incercati sa linistiti. Luati o gura de aer curat. Beti o ceasca de cafea sau de ceai sau chiar fumati o tigara daca nu puteti fara. incercati sa respirati adanc, lent si controlat. Apoi, cand simtiti ca v-ati linistit, reveniti la copil.
Ei da, aveti un copil gacios cu care trebuie sa petreceti mult timp ca sa-l linistiti, astfel incat casa devine o cocina - si ce-i cu asta? Totul e o chestiune de prioritati. Plansul inceta pana la urma. Si veti face tot ce aveti de facut mai tarziu.
Tratament. Acesta depinde, in mod evident, de cauza sului. Daca bebelusul dumneavoastra ge din cauza durerilor de urechi, tratamentul inseamna sa ocupati de durerea de urechi, iar detaliile le gasiti in modulul special din aceasta sectiune.
Pentru copilul care are dureri, paracetamolul si ibuprofenul pot fi calmante foarte eficiente, iar detaliile le gasiti la sfarsitul sectiunilor.
Prevenire. Deoarece nu putem intelege pe deplin de ce unii copii g mai mult decat altii, este dificil sa oferim sfaturi foarte utile pentru prevenirea sului la nou-nascuti. Unii pediatri au sugerat ca bebelusii inta rapid ca sul este cea mai buna metoda de a capata atentie sau de a li se face pe plac si ca, daca parintii intervin repede - schimband scutecul foarte devreme, de exemplu -, atunci ei ar fi capabili sa previna aceasta situatie. Totusi ideea este foarte discuila. Exista, cum spuneam mai devreme, unele do ca purtarea copilului in brate sau acordarea unei atentii sporite poate impiedica sul la anumiti copii.
Do stiintifice clare ca se poate preveni un anumit tip de s exista in situatia in care copilul se trezeste in mod repetat in timpul noptii si ge pana este hranit. Multi parinti isi hranesc copilul pana cand adoarme. E ce foarte natural, il hraniti pana atipeste in brate, apoi il puneti usor in pat si indepartati in rful picioarelor. Problema este urmatoarea: copilul a intat acum ca modul natural de a adormi este sa aiba ce in gura - sfarcul sau tetina. Cand se trezeste, ge pana cand sfarcul sau tetina isi vor relua locul, si abia atunci adormi din nou. Pe de alta parte, daca parintii, dupa ce l-au hranit, il vor trezi usurel pe bebelus inainte de a-l culca, acesta aluneca in somn iara nimic in gura, asa ca atunci cand se trezi - ceea ce este ineviil in timpul noptii - putea adormi din nou iara ajutorul mamei. Aceasta idee are sens nu numai in teorie; s-a demonstrat ca ca functioneaza si in practica. Dar fi de ajutor numai la urmatorul copil, nu si la acesta care ge acum!

Tipareste Trimite prin email

Pe aceeasi tema:
Igiena mintala si sarcina
Igiena mintala a copilului
Simptomele copilariei
Ghid de medicamente pentru copii

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor

  Sectiuni Sanatatea familiei:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai