mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Enciclopedie a sanatatii
Index » Sanatatea familiei » Enciclopedie a sanatatii
» Poluarea sonora

Poluarea sonora


Share

Studii initiate in mai multe tari occidentale au atras atentia asupra faptului ca tulburarile auditive se afla in necontenita crestere. Aceste tulburari afecteaza in special persoanele care lucreaza sau traiesc intr-un mediu zgomotos. De notat ca tulburarile nu se limiteaza la auz. ci se extind asupra intregului organism. Se produce mai cu scama o uzura a intregului sistem nervos, cu consecinte severe in special asupra sunalatii mintale.
Zgomotul oraselor dene mereu mai mare. arc loc o adevarata contaminare sonora\'" a ambiantei noastre de ata. Marile bulevarde, cu circulatia lor intensa, zonele din jurul statiilor de calc ferata sau de autobuze, din raza aeroporturilor, santierelor, uzinelor, constructiile si amenajarile urbane, anumite actitati comerciale si industriale, la care se adauga zgomotul din unele blocuri, sunt adevarate focare de producere si raspandire a zgomotuluiAğ Dene mereu mai suparator si zgomotul provocat de utilizarea necilizata a aparatelor de radio si telezoarelor, de difuzoarele pick-up-urilor si radiocasc-toIoanelor puse sa functioneze la amplitudinea lor maxima, atat in interiorul cat si in afara locuintelor. in piete, parcuri, vehicule, localitati de odihna ctc.
Investigatii efectuate in diferite caniere ale oraselor cu ajutorai sonometrelor si al detectoarelor de zgomot au condus la concluzii de-a dreptul alarmante.. Pragul zgomotelor suporile este foarte serios depasi!.
Situatia infatisata dene mai usor de evaluat cu ajutorul catorva date furnizate de specialistii din domeniul igienei.
Zgomotul poate li apreciat in functie de cei doi parametri ai sai: intensitatea, exprimata in decibeli (dB) si frecventa, exprimata in hertzi (Hz). Se considera ca intr-un dormitor pragul maxim trebuie sa fie de 30 dB noaptea si 35 dB ziua. intr-un birou intre 35 si 45 dB. potrii cu specificul actitatii.Incepand de la 60 dR. zgomotul duce la scaderea capacitatii de munca, favorizeaza oboseala timpurie. Peste 70-80 dB, zgomotul dene tot mai daunator, putand provoca nu numai tulburari ale auzului, ci si o suferinta generala a organismului.
Trebuie stiut ca cercetarile sus-amintite au ajuns la concluzia ca. de exemplu, pe marile bulevarde, zgomotul variaza intre 70 si 90 dB.

ca in zonele garilor si aeroporturilor situatia este si mai rea.
Oare suntem iremediabil condamnati sa fim expusi acestui factor vatamator. in necontenita crestere in conditiile etii moderne?
Preocuparea centrala in aceasta problema consta ' sau ar trebui sa constea ' in suprimarea sau atenuarea maxima a zgomotului la sursa si in al doilea rand in protectia fata de zgomot.
Conducatorii de intreprinderi, de santiere, de unitati comerciale ar trebui sa inteleaga cu totii necesitatea respectarii legislatiei prind protectia sonora, sa se connga ca aceasta protectie este nu numai in folosul sanatatii colective, ci si in interesul bunului mers al intreprinderii pe care o conduc. Cercetari efectuate in tara noastra de Institutul de psihologie al Academiei Romane prind zgomotul si actitatea umana au ajuns la concluzia ca zgomotul poate afecta in mod sensibil atentia si gilenta, cu consecinte edente nu numai asupra procesului muncii, ci si in directia favorizarii accidentelor.Opinia publica, organizatiile obstesti pot exercita o mare inraurire, de natura a contribui la respectarea normelor igienice, la infaptuirea unor amenajari care sa reduca in cat mai mare masura sursele de zgomot. Respectarea linistii comunitatii de munca si de ata, un climat de profilaxie a zgomotului in locuinte, in blocuri, pe strazi, in institutii reprezinta astazi o conditie esentiala pentru sanatatea omului, pentru bunul mers al actitatii, Caci prevenirea contaminarii sonore, a tulburarilor pe care le provoaca acest rus" al etii moderne nu se poate infaptui doar prin masurile statale, prin legile sanitare. Aceasta trebuie sa fie un rezultat al comportamentului cilizat al oamenilor, al unui indemn reciproc spre intelegerea si acceptarea normelor de ata sanatoasa intr-o cilizatie in care o data cu progresele uriase, apar si multe nocitati.

Tipareste Trimite prin emailAdauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2019 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
Antidoturi la imbatranire
Cele mai bune plante de leac
Cind plecati in calatorie
Conduita in afectiunile frecvente
Conduita in afectiunile grave
Eliminarea stresului
Energizante
Exercitii fizice pentru sanatate
Hrana pentru sanatate
Imbunatatirea dispozitiei
Lupta cu infectiile
Sanatatea emotionala
Sanatatea barbatilor
Sanatatea copiilor
Sanatatea femeilor
Sanatatea sexuala
Sanatatea intregului organism
Sanatatea mentala
Stimulatori ai imunitatii
Tratamentul leziunilor frecvente


  Sectiuni Sanatatea familiei:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai