mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Enciclopedie a sanatatii
Index » Sanatatea familiei » Enciclopedie a sanatatii
» Computerul

Computerul







Caracteristicile ecranului deo-display
Displayuri plate bidimensionale. Computerul solicita o schimbare fundamentala a orientarii noastre spre procesare de text. El substituie inii tiparite caractere luminoase ce apar pe ecran. in plus, trebuie sa prim in jos pentru a citi ina tiparita. Mediul de lucru traditional solicita coborarea liniei pririi indidului cu 20-40 grade pentru a urmari ina tiparita sau tasta ce trebuie apasata. Trebuie sa deplasam prirea apoi in orizontal pentru a urmari ecranul. Aceasta linie orizontala a pririi il face pe pritor susceptibil de numeroase interferente zuale (ex. stralucire suparatoare, fundal ce distrage atentia, variatii ale intensitatii luminii in camera). Ecranul poate de asemenea sa se comporte ca o oglinda reflectand obiectele apropiate ceea ce interfereaza si mai mult cu vederea noastra ( discutia urmatoare despre Pozitia naturala a ochilor nostri in repaus este o prire in jos cu un unghi de 20 de grade fata de orizontala. Miscarea pe orizontala pentru a vedea ecranul terminalului deo forteaza tonusul muschilor din jurul ochilor ceea ce da nastere la stres zual. in plus, TVD-ul necesita urmarirea pe termen indelungat a displayului bidimensional. Aceasta permite foarte putin relaxarea pririi si ne asigura o stimulare suficienta a ochiului pentru a mentine o focalizare corespunzatoare.

Cuprins:

Limitele contrastului.

Culorile

Polaritatea - Tastatura

Luminozitatea - Distanţa de lucru

Tipul şi dimensiunea caracterelor

Scrolling - Mobilierul şi designul locului de muncă

"Pâlpâirea" şi "vălurirea" ecranului

Filtrele pentru ecran


Limitele contrastului.

sus sus
Capacitatea de a citi caractere pe terminalul computerului depinde de contrastul dintre text şi fundal. Pentru a mări confortul vizual este de preferat o cameră mai slab luminată atunci când privim ecranul computerului.


Ecranul computerului are o intensitate luminoasă scăzută. A-tunci când ne mutăm privirea de la ecran ochii noştri trebuie să se acomodeze la diversele grade de luminozitate din cameră. Mediul obişnuit al unui birou puternic luminat, forţează ochiul să se contracte pentru a reduce intrarea luminii. Trecerea continuă de la ecranul întunecat al terminalului video la mediul înconjurător puternic iluminat forţează muşchii ochiului şi conduce la oboseală. Asigurarea unei iluminări mai reduse a locului de muncă permite pupilelor să se odihnească atunci când privim în altă parte decât la ecran. Astfel, stresul este mult mai scăzut.
Oricum, cu toate că o zonă de lucru mai întunecoasă este mai utilă pentru urmărirea ecranului terminalului video, ea creează probleme atunci când se încearcă citirea simultană a documentelor cu care se lucrează. Soluţia constă în folosirea unei lămpi. Aceasta va permite asigurarea luminii pentru citit. Ţineţi minte că poziţia lămpii de birou este deosebit de importantă.
Trebuie să asiguraţi suficientă lumină pentru citit dar să evitaţi în acelaşi timp adăugarea unei străluciri supărătoare ecranului.

Culorile

sus sus
Apariţia caracterelor pe ecranul terminalului video poate avea un efect hotărâtor asupra confortului vizual al utilizatorului. Caracterele scrise cu roşu sau albastru pe ecran sunt greu de văzut şi este bine să fie evitate. Caracterele negre pe fundal alb, asemănătoare textului tipărit, aigură, după ultimele cercetări confortul vizual maxim. Alte culori preferate pentru caracterele de pe ecran sunt cele din spectrul culorilui deschise: verde, galben şi portocaliu.
Displayurile color sunt mult mai obositoare pentru sistemul vizual decât cele monocrome. Aceasta se datoreşte unui fenomen numit aberaţie cromatică, ce împiedică focalizarea asupra tuturor părţilor spectrului cromatic în acelaşi timp. Acest fenomen este mai clar în cazul culorilor de la marginea spectrului, în special nuanţe de roşu şi violet.

Fundalul ecranului pete avea, de asemenea, un efect asupra sistemului vizual. Un ecran alb asigură o focalizare foarte bună deoarece foloseşte întreg intervalul cromatic şi prin urmare este mai puţin restrictiv şi solicită mai puţin mecanismul de focalizare al ochiului. Un ecran galben - portocaliu închis necesită un efort de focalizare mai mare decât unul albastru sau verde. Ecranul verde este cel mai aproape de vârful sensibilităţii ochiului şi are ca rezultat, de cele mai multe ori, o focalizare mai "normală" decât ecranul galben-portocaliu închis.
In.general, literele negre pe fond alb asigură stimularea optimă a ochiului. Această situaţie este cea mai apropiată de documentele tipărite obişnuite şi prezintă un contrast mare între litere şi fundalul ecranului. Această combinaţie de culori elimină de asemenea şi dificultăţile datorate aberaţiei cromatice.

Sunt posibile şi alte combinaţii. în aceste condiţii, utilizatorul trebuie să aleagă o combinaţie de culori confortabilă pentru vedere.
Displayurile cu tub catodic în care este nevoie de un ecran de dimensiuni mari (cu diagonala mai mare de 30 cm), în culori şi cu rezoluţie foarte bună, sunt preferate.
Pentru aplicaţiile ce necesită dimensiuni şi consum scăzut, noile displayuri cu cristale lichide concurează cu succes sau" chiar depăşesc monitoarele cu tub catodic de calitate superioară. Display-urole cu cristale lichide au şi avantajul că permit citirea în condiţii de iluminat foarte puternice. Oricum, ecranul displayului cu cristale lichide este foarte dificil de privit sub un unghi şi nu direct din faţă.

Polaritatea - Tastatura

sus sus
în mod normal, ecranul terminalului video afişează caractere luminoase pe un fundal întunecat. Această polaritate este familiară majorităţii utilizatorilor şi este similară unui film negativ. Polaritatea inversă (caractere întunecate ce apar pe un fundal luminos) constituie o altă opţiune ce poate fi dorită în unele cazuri. Polaritatea inversă corespunde unei pagini tipărite.
Cercetările nu sunt concludente în a alege genul de polaritate preferat. Utilizatorul poate încerca să alterneze polaritatea pe parcursul zilei de lucru pentru a asigura o variaţie a stimulilor pentru ochi.

Tastatura
Un design necorespunzător al tastaturii poate face utilizarea computerului destul de incomodă. Anumiţi factori cum ar fi dispunerea tastelor, dimensiunea acestora, unghiul şi înălţimea tastaturii, rezistenţa la apăsare precum şi culorile folosite pentru diferite funcţii ale tastelor pot mări sau micşora utilizarea terminalelor video-display. Tastaturile prost proiectate pot determina dureri ale încheieturlor mâinii ce se pot transforma în incapacităţi permanente de mişcare.
Este de dorit o tastatură mobilă ce poate permite schimbarea cu uşurinţă a poziţiei sale faţă de computer. Trebuie evitate terminalele cu tastaturi ataşate direct deoarece nu permit o poziţie confortabilă a operatorului.îmbunătăţirile în designul staţiilor de lucru cu computerul pot ajuta la evitarea unor probleme legate de utilizarea lui. Staţiile de lucru integrate, la care ecranul, tastatura şi zona de amplasare a documentelor cu care se lucrează sunt în acelaşi plan, comod pentru privire, asigură o utilizare mai confortabilă a computerului (vezi Fig. 12). Utilizatorul poate privi atât ecranul cât şi tastatura putându-şi muta privirea cu efort minim pentru a citi documentul cu care lucrează.

Luminozitatea - Distanţa de lucru

sus sus
Terminalul computerului trebuie să permită ajustarea strălucirii caracterelor pe ecran. Ideal, aceste caractere trebuie să se conformeze ratei de contrast standard 10-3-1. Experţii sugerează că luminozitatea caracterelor pe ecran trebuie să fie de 10 ori mai mare decât a fundalului iar luminozitatea camerei de lucru să fie de 3 ori mai mare decât fundalul ecranului. Exponometrul unui aparat de fotografiat poate veni în ajutorul stabilirii unei proporţii corespunzătoare a luminozităţii pentru staţia de lucru.
Operatorul trebuie să regleze luminozitatea ecranului şi contrastul pentru a obţine confortul vizual maxim. Unii utilizatori au declarat că luminozitatea variabilă a ecranului pe parcursul zilei de lucru asigură relaxarea ochilor obosiţi.

Distanţa de lucru
Distanţa de la care se priveşte ecranul monitorului (47-70 cm) este mai mare decât distanţa normală pentru citit (30-40 cm). Acest fapt determină o creştere a distanţei normale de focalizare caracteristică cititului. Luaţi o carte şi începeţi să o citiţi ţinând-o la o distanţă confortabilă. Apoi îndepărtaţi cartea până la o distanţă de două ori mai mare. Veţi căpăta astfel o idee asupra distanţei de focalizare necesar pentru lucrul cu monitorul computerului.
Media tuturor distanţelor recomandate este de 50 cm. Linia privirii spre partea de sus a monitorului este cu 20 cm mai coborâtă (vezi Fig. 13). Preocupările recente legate de riscurile radiaţiilor cu frecvenţă scăzută au stabilit menţinerea unei distanţe până la ecran de 70 cm. Această distanţă poate fi obţinută prin mărirea caracterelor pe ecran.

Folosirea unor ochelari speciali pentru computer poate veni în sprijinul utilizatorilor pentru o mai bună focalizare a imaginii de pe ecran. Lentilele acestor ochelari echilibrează sistemul vizual şi prin urmare reduc stresul. Cu timpul, aceşti ochelari pot deveni un acesoriu obişnuit al utilizatorului de computere. Problema acestor ochelari va.fi discutată pe larg în capitolul 5.

Tipul şi dimensiunea caracterelor

sus sus
Dimensiunea caracterelor trebuie să asigure o rezoluţie optimă. Este recomandată o înălţime a caracterelor între 2,5 mm şi 3,0 mm, fiecare dintre ele trebuind să fie foarte clar definită pe ecran. Standardele industriale stabilesc 80 de caractere pe linie şi 25 de linii pentru un ecran.
Rezoluţia caracterelor de pe ecran depinde de dimensiunile matricei. Fiecare element al matricei se numeşte pixel - de la picture element - element al tabloului, imaginii - (vezi Fig. 11). Fascicolul de electroni al tubului catodic baleiază pe ecranul displayului şi excită selectiv pixelii (puncte fosforescente) pentru a crea pe ecran caracterele.
Cele mai comune dimensiuni ale matricei sunt de 5x7, 7x9 sau 9x11. Cu cât matricea este mai mare cu atât calitatea caracterelor este mai bună. Cele mai bune sunt caracterele constituite dintr-o matrice de cel puţin 7x9.

Fontul caracterului, formatul acestuia este important pentru lizibilitatea textului de pe ecran. Unele tipuri de caractere sunt, mai greu de descifrat pe ecranul terminalului video. Terminalul cu tub catodic corespunde din punct de vedere al tehnologiei cu ecranul televizorului. Ca şi în cazul ecranului TV, un text mic şi prost definit este dificil de urmărit pe ecranul terminalului. Tehnologia avansată incluzând filtre polaroid pentru mărirea, calităţii imaginii ca şi monitoarele cu rezoluţie mărită permit utilizatorilor menţinerea unei imagini corespunzătoare pe ecranul TVD.


Caracterele afişate de calculator au o rezoluţie mai "granulată" decât cele de pe pagina tipărită Un display obişnuit are o rezoluţie a caracterelor de 10 puncte/mm^.
In configuraţie, caracterele tipărite de o imprimantă laser (140 puncte/mm2) şi cele scrise la maşină (10.000 puncte/mm-) sunt mult mai clare; din această cauză, este important ca display-ul să fie reglat corespunzător.
Terminalul video trebuie verificat la fiecare şase luni pentru a ne asigura că funcţionează conform prescripţiilor. Vor fi urmărite indicaţiile producătorului privind întreţinerea pentru a cunoaşte cum trebuie făcută verificarea periodică. Această verificare va asigura şi o calitate corespunzătoare a caracterelor.

Scrolling - Mobilierul şi designul locului de muncă

sus sus
(Defilarea textului). Informaţiile noi pot fi parcurse pe ecran linie cu linie de la partea de jos a acestuia sau pot apărea pagină cu pagină. Informaţia trebuie prezentată într-un ritm care să permită înţelegerea. Afişarea imaginii pe ecran (ex. spaţii libere, cuvinte cheie, sublinieri, utilizarea tipurilor de caractere, organizarea conţinutului subiectului, etc) influenţează şi ea gradul de înţelegere al informaţiei prezentate. Privitorul trebuie să cunoască modul în care apare informaţia şi să regleze capacităţile vizuale de urmărire şi scanare in consecinţă. Aceste aptitudini variază major de la un operator la altul.

Tipul şi designul mobilierului folosit pentru o staţie de lucru cu computerul poate influenţa confortul vizual şi general al utilizatorului.
Evitaţi scaunele inconfortabile şi care necesită poziţii dificile atunci când priviţi ecranul sau lucraţi cu tastatura.
Aceste poziţii defectuoase pot conduce la junghiuri şi dureri. Problemele de poziţie din care rezultă dureri ale încheieturii mâinii, gâtului, umerilor sau spatelui sunt de cele mai multe ori semne indirecte ale stresului vizual.
Scaunele folosite la lucrul cu calculatorul trebuie să fie reglabile. Scaunele reglabile pneumatic, cu spătar, sunt excelente.
Ajustaţi scaunul pentru a vă sprijini zona lombară. Un scaun mobil, pe role, este de asemenea o alegere bună.
Computerul trebuie să fie aşezat pe un suport mobil care să permită reglarea poziţiei pentru eliminarea strălucirii sau reflexiei. Pentru confortul la introducerea textului sau a datelor va fi amplasat un suport pentru documente la aceeaşi distanţă ca şi ecranul terminalului. Suportul poate fi aşezat şi între ecran şi tastatură.

Există numeroase modele de mese pentru computere sau staţii de lucru. Staţia de lucru trebuie să corespundă necesităţilor dvs. şi să permită desfăşurarea activităţii, comod şi eficient. Staţia de lucru şi spaţiul din jur trebuie să asigure suficiente rafturi şi fişete. Accesul la echipamentele des utilizate, cum ar fi telefonul sau imprimanta trebuie să fie uşor.
Dacă puteţi hotărî asupra mediului de organizare a locului dvs. de muncă luaţi în considerare modalităţile în care puteţi integra intimitatea, confortul şi funcţionalitatea pentru crearea unui mediu optim de desfăşurare a activităţii.
Puteţi consulta cataloagele furnizorilor de computere sau discuta nevoile dvs. cu furnizorii de mobilier specializat pentru a vă face o idee asupra variantelor posibile.

"Pâlpâirea" şi "vălurirea" ecranului

sus sus
Aceste două probleme sunt cauzate de proasta funcţionare a terminalului video. Caracterele de pe ecran pot pâlpâi, distrăgând atenţia operatorului. Unul din factorii ce contribuie la pâlpâire îl constituie rata de "reîmprospătare" a caracterelor (numărul de reactualizări ale imaginii pe ecranul fosforescent pe secundă). Dacă rata de reîmprospătare este mai mică de 60 Hz pentru ecrane cu polaritate normală şi 80 Hz pentru ecrane cu polaritate inversă, atunci pâlpâirea caracterelor poate fi observată.
"Vălurirea" se referă la mişcarea întregii imagini de pe ecranul terminalului sub formă de valuri, de alice pe direcţie verticală. Servisul de întreţinere poate rezolva această problemă.
Caracterele pot apărea neclar în special atunci când sunt comparate cu documentul tipărit. Calitatea proastă a caracterelor combinată cu pâlpâirea sau vălurirea forţează ochiul să se acomodeze cu nivelele variabile de lumină.

Muşchii ochiului obosesc şi aceasta conduce la oboseală vizuală. Dacă privitorul este foarte sensibil la astfel de probleme, sigura soluţie este înlocuirea terminalului defect. Din fericire, noile cuceriri ale tehnologiei au eliminat practic "pâlpâirea" şi "vălurirea" la computerele fabricate începând cu 1989.
Toate aparatele electrice trebuie ţinute departe de terminalul video pentru a evita degradarea imaginii de pe ecran. Interferenţele magnetice de nivel scăzut pot cauza deranjarea uşoară a fascicolului de electroni al tubului catodic conducând la imagini tulburi sau distorsionate. Aparatele de birou aflate în apropiere (imprimante laser, copiatoare, FAX-uri) cu câmpurile magnetice de joasă frecvenţă pot cauza astfel de necazuri.

Filtrele pentru ecran

sus sus
Există filtre pentru acoperirea ecranului terminalului video şi pentru eliminarea strălucirii supărătoare, a radiaţiilor şi" problemelor legate de electricitatea statică.
Strălucirea supărătoare legată de corpurile de iluminat, terestre sau reflexii poate "şterge" caracterele pe anumite porţiuni ale ecranului. Ea conduce la suprasolicitarea ochilor pentru acomodarea la intensităţi variabile ale luminii şi deci la oboseală. Filtrele micşorează această strălucire în mai multe feluri. Unele ecrane au acoperiri anti-reflexie care absorb Iui e ca
aceasta să atingă ecranul. Filtrele cu proprietăţi polarizante captează lumina reflectată de ecraii şi măresc astul carac-
terelor.
Există ecrane sub formă de sită care acţionează asemenea unor jaluzele oprind lumina să ajungă la ecran în timp ce permit luminii emise de ecran să treacă neîmpiedicată pentru asigurarea unei imagini fără strălucire supărătoare. Atenţie! Există filtre care întunecă ecranul şi reduc lizibilitatea caracterelor a-ducând în schimbul vizibilităţii generale îmbunătăţite o scădere a rezoluţiei caracterelor.

Proprietăţile electromagnetice ale ecranelor terminalelor video conduc la acumulări electrostatice. Şocurile datorate descărcărilor electrostatice pot distruge datele şi compromite computerul. Electricitatea statică este şi cauza colectării prafului şi a particulelor de fum pe ecran ceea ce conduce la scăderea vizibilităţii. Pentru a remedia această situaţie anumite filtre au un strat permanent, conductor pentru disiparea acumulărilor statice. Firele de împământare ajută la scurgerea încărcărilor statice şi a radiaţiilor electromagnetice. Ecranele fără capacităţi anti-statice trebuie curăţate zilnic folosind o cârpă sau un spray anti-static. Acoperirile cu strat anti-static sunt de asemenea utile pentru disiparea încărcăturii statice şi pentru prevenirea acumulării de praf atunci când computerul nu funcţionează.

Terminalele computerelor emit radiaţii electromagnetice de nivel scăzut (raze x slabe, radiaţii de frecvenţă scăzută şi foarte scăzută) ce pot constitui un pericol pentru sănătate. Anumite filtre au proprietăţi de absorbţie a radiaţiilor. Oricum, datorită emisiei de radiaţii din toate suprafeţele terminalului şi faptului că aceste radiaţii se propagă după un model circular este aproape imposibilă oprirea radiaţiilor cu un simplu filtru.
Cele mai bune filtre asigură un contrast şi o rezoluţie de calitate şi au proprietăţi anti-strălucire, anti-statice şi anti-radiaţii. Preţul filtrelor variază de la 20 $ Ia aproape 200 $ şi el reflectă nivelul protecţiei pe care o poate asigura filtrul. Sunt de asemenea disponibile monitoare cu nivel scăzut sau fără emisie de radiaţii. Un vizor este un mijloc ieftin de rezolvare a problemelor legate de strălucirea supărătoare a ecranului. Vizorul se montează la partea superioară a monitorului şi micşorează strălucirea şi fenomenul de refexie.


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Sanatatea familiei:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai