mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Dependenta de alcool
Index » Sanatatea familiei » Dependente » Dependenta de alcool
» Binefacerile alcoolului

Binefacerile alcoolului







Dupa cum spuneam despre tinara mea pacienta, Ellen, st dependeta ei de droguri, cred ca este esential sa recunoastem atit placerea pe care o provoaca substantele generatoare de dependenta, cit si efectele lor distrugatoare.
Cu siguranta ca de consumul de alcool se leaga numeroase placeri si el are chiar si efecte benefice demonstrate pentru sanatate. Bineinteles, cind onsumul dene abuz, efectele pozitive sint mult depasite de pericole, dupa cum veti vedea.
S-ar putea sa ne intrebam de ce beau oamenii alcool, istoricii cred ca omul primitiv a vazut animalele mincind fructe fermentate si a remarcat efectul major pe care acest lucru il are asupra comportamentului lor. Probabil ca unii indizi mai indrazneti s-or fi hotarit sa vada ce o facea pe biata caprioara sa se clatine. De aici se pare ca nu a trecut mult pina cind oamenii au produs bauturile alcoolice, ridicin-du-le la rang de maiestrie sau chiar arta.
Timp de mii de ani, bauturile alcoolice si tehnicile necesare pentru a le produce s-au impletit cu mecanismele cilizatiei umane. Recenta descoperire care a avut loc in Iran, un ulcior continind urme de alcool, ne arata faptul ca nul a inceput sa fie produs in Orientul Mijlociu cu mai bine de 7 000 de ani in urma. Un istoric a observat ca exista doua inovatii caracteristice tuturor culturilor. Prima descoperire universala este fabricarea unui fel de piine sau de coca, iar cea de-a doua este descoperirea si folosirea procesului de fermentatie naturala\". Vinul, fireste, este deseori mentionat in Biblie, atit cu conotatit pozitive, cit si negative. Istoricul antic grec Herodot povesteste despre conducatorii Imperiului Persan care nu luau nici o hoiarire in printa unor probleme importante decit daca discutau chestiunea atit treji, cit si beti. Iar unul dintre cele mai frumoase si importante dialoguri ale lui Platon, discutia despre iubire numita Banchetul, in original Symposium, reda conversatia eliberata de inhibitii de la o petrecere cu bautura; in traducere exacta, cuntul grec symposium inseamna a bea impreuna\". Bautura este adesea mentionata (si iaudata) de catre Shakespeare si are un rol important in opera a numerosi scriitori si artisti ' ca sa nu mai vorbim de rolu! jucat in propriile lor eti.


Pe linga importanta istorica a alcoolului insusi, bautul este baza unor institutii sociale care sint importante si astazi. Serialul de teleziune Cheers ofera imaginea unui bar de cartier ca un mic Paradis: un loc placut, in core un grup de vechi prieteni se intil-nesc, vorbesc si intra in tot felul de complicatii comice. Actiunea rareori se petrece in afara localului si, daca ar fi asa, probabil ar strica semnificatia filmului. Barul poate fi un refugiu, un loc sigur, in care sa scapi de lume, dupa cum sugereaza titlul unei nuvele de Er-nest Hemingway despre o cafenea spaniola: Un loc curai si bine luminat\".
Locurile de intilnire in care bautura are o functie sociala ofera, fara indoiala, anumite binefaceri emotionale, iar orice experienta sincera a fericirii si relaxarii aduce bunastare fiziologica. Ba mai mult, opinia medicala, dar si cea populara despre alcool s-a schimbat de cind anumite studii au aratat ca prin consumul moderat de alcool se reduce riscul atacurilor de cord. Desi acest avantaj a fost asociat cu anumite schimbari intervenite la nivelul compozitiei chimice a singelui, s-ar putea fa fel de bine sa prona din scaderea nivelului de stres, mai degraba decit din modificari la nivel biochimic.


Din timpuri preistorice, alcoolul a jucat un rol variabil, dar extrem de important in trairile oamenilor. Pe de o parte a fost folosit la impartasanii si ceremonii religioase, ca un mod de a intra in legatura cu zeii. Pe de alta parte, alcoolul a ajutat oamenii sa se simta mai apropiati unii de ceilalti. In acest dublu rol, sacru si profan, alcoolul poate fi at cu focul, ca principiu structural in etile noastre. Dar, la fel ca si focul, alcoolul poate fi usor scapat de sub control.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor

  Sectiuni Sanatatea familiei:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai
Cauta in site:  
 
Taguri:
buze amare hydrastis canadensis hepar sulfur
Sambata
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024