mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Ingrijiri post-operatorii specifice bolnavului cu tare organice
Index » Pregatirea preoperatorie a bolnavului » Ingrijiri post-operatorii specifice bolnavului cu tare organice
» Bolnavul diabetic

Bolnavul diabetic







Interventia chirurgicala determina o crestere a glicemiei proportional cu amploarea ei, prin stimularea adreno-simpatica pe care o provoaca. in mod normal aceasta nu ajunge la lori patologice, dar la diabetic poate strica echilibrul de la care s-a


pornit si sa transforme o boala usoara intr-una severa.

Exista si situatia inversa cand un proces inflamator sau infectios induce o stare de stimulare adreno-simpatica, iar rezolrea lui face ca o hiperglicemie anterioara sa\' scada.In perioada post-operatorie se intalnesc doua situatii care influenteaza echilibrul glicemic:
- hemoragiile secundare si infectiile post-operatorii, care prin stimulare simpatica cresc nivelul glicemiei in sange, iar in cazurile severe pentru nevoile energetice se apeleaza la proteine si lipide;


- tulburarile de tranzit care reduc sau suprima aportul digestiv de glucoza creand posibilitatea aparitiei hipoglicemiei la un diabetic. And in vedere ca interventia chirurgicala poate sa agraveze un diabet zaharat si sa duca la hipoglicemii periculoase, in perioada post-operatorie diabeticul trebuie sa se bucure de o atentie particulara si sa beneficieze de un tratament foarte bine ajustat (6, 7).
Antidiabeticele orale vor fi inlocuite cu insulina ordinara, in acest fel putandu-se controla mai usor echilibrul glicemiei. Administrarea de insulina se face cat mai aproape de lorile normale si absenta in urina a glucozei si a corpilor cetonici. Cantitatea de insulina raportata la cea de glucoza se poate fixa in functie de gradul acidozei. Cand nu exista corpi cetonici se administra 1 unitate de insulina la 2 g de glucoza. Daca exista corpi cetonici se incepe cu 50 unitati de insulina in perfuzie cu glucoza 5%, dozele urmatoare ajustandu-se in functie de parametrii obtinuti de la laborator. Una din cele mai bune metode de control a glicemiei prin insulina este administrarea acesteia in perfuzie continua. in cazul unei come diabetice se administreaza in paralel si ser fiziologic sau solutii de plasmaexpanderi. Daca pH-ul scade sub 7,2 se vor administra bicarbonati. Tratamentul fi continuat pana la disparitia corpilor cetonici din urina si amendarea acidozei sangvine, acesti parametri reflectand imbunatatirea conditiei meolice a tesuturilor, in perioada post-operatorie se reveni cat mai repede posibil la administrarea orala a glucozei, iar odata cu aceasta se trece la schema preoperatorie de medicatie antidiabetica cu un control umoral riguros in perioada de tranzitie.





Tipareste Trimite prin email




});
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Pregatirea preoperatorie a bolnavului:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai