mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Terapii complementare
Index » Plante medicinale » Terapii complementare
» Talasoterapia

Talasoterapia





Ce reprezinta marile si oceanele pentru omul secolului 20? Din zecile de raspunsuri posibile la o astfel de intrebare, unul dintre ele ar putea fi formulat si astfel: marile si oceanele reprezinta trecutul, prezentul si viitorul nostru. Trecutul nostru, deoarece in Oceanul Primar, dupa unele teorii, ar fi luat nastere viata: prezentul nostru, deoarece marile si oceanele fac posibila viata, prin fabricarea continua a unei mari cantitati de oxigen; viitorul nostru, deoarece marile si oceanele, prin imensele lor rezer de hrana si materii prime1, asigura continuitatea omului pe pamant.
Pentru medic, insa, marile si oceanele constituie o vasta farmacie. in laboratoarele careia sunt fabricate fara intrerupere medicamente" cu efecte terapeutice nebanuite2. Dar medicamentul pe care marile si oceanele il pun la dispozitia noastra, in cantitati inepuizabile, este apa. lor sarata. Si acest medicament, la indemana noastra in orice anotimp, se poate folosi in scopuri terapeutice in cele mai dirse moduri: bai, dusuri, irigatii vaginale, inhalatii, gargara, comprese, sub forma de apa de baut etc.

» Tratamentul cu apa de mare sau talasoterapia3 (gr. tha-lassa = mare) este o practica milenara, ea fiind prezenta in arsenalele terapeutice ale chilor egipteni, chinezi, indieni si greci. Medicii greci aau, chiar, opinii diferite in ceea ce priste temperatura apei de marc ca agent terapeutic. Cei mai multi, in frunte cu Hipocrate, recomandau bolnavilor numai bai calde. Intr-una din odele sale, Horatiu. marele poet latin, le preamareste virtutile terapeutice deoarece le folosea destul de des. impotriva sfaturilor medicului sau Antonius Musa, adept al bailor reci de mare.
Din bogatul istoric al talasoterapiei sa retinem urmatoarele enimente mai importante. in anul 1697 apare la Londra lucrarea medicului R. Floyer intitulata Digresiune asupra folosirii bailor de mare calde si reci; in 1791 ia fiinta primul spital maritim din Anglia, in 1847, cel din Franta, la Cette, iar in 1862, cel din Italia, la Viareggio; in anul 1899 este infiintat, la Roscoff (Franta), primul sanatoriu maritim in care era utilizata, in scopuri terapeutice, apa de mare incalzita.
In anul 1903 este construit primul sanatoriu maritim din tara noastra, pe locul Eforiei (Sud) de azi, la initiativa Eforiei Spitalelor Civile din Bucuresti. in anul 1928 are loc Congresul International de Talasoterapie la Eforie si Bucuresti, semn de inalta pretuire acordata de catre forurile internationale de specialitate, studiilor si cercetarilor oamenilor de stiinta romani, efectuate in acest domeniu.
Talasoterapia se practica azi pe toate meridianele Terrei, ea bucurandu-se de 6tatutul unei metode stiintifice, nu empirice. Deplasarea, in masa, a sute de milioane de oameni, pe an, spre tarmurile insorite ale marilor si oceanelor nu constituie o moda, ci o necesitate. Pe langa o vacanta placuta petrecuta in mijlocul naturii, departe de centrele urbane atat de aglomerate si poluate azi, la mare ne putem consolida si mentine sanatatea.
S-ar putea spune, deci, ca un concediu petrecut la mare inseamna si talasoterapie, intrucat nu ne putem imagina ca cel aflat pe litoral, vara, nu va face o baie in mare sau nu va sta la soare. Dar, o astfel de afirmatie poate fi facuta numai atunci cand baile in mare sau statul la soare vor fi executate in mod corect, iar acolo unde este cazul, cu avizul medicului, sau chiar sub stricta sa supraghere.

De ce sa intreb medicul cum sa fac baie in mare sau cum sa fac plaja, vor spune, poate, unii cititori? Pentru ca folosirea nejudicioasa a factorilor amintiti, nu numai-ca va fi ineficienta, dar va inrautati unele suferinte sau va provoca chiar unele accidente neplacute. Dar nu toate bolile pot beneficia de talasoterapie, pentru unele dintre ele ea fiind contraindicata, dupa cum se va dea de indata.
Medicamentul" apa de mare este o apa minerala cloruro-sodica, sulfatata, clorurata, magneziana etc. Ea mai contine numeroase oligoelemente (zinc, titan, cobalt, iod, crom etc), gaze (azot, oxigen, bioxid de carbon), cton, alge marine, namoluri etc. Mineralizarea apelor marilor si oceanelor este. insa, diferita. Astfel: Oceanul Arctic are o mineralizare de 3,5 g/litru; Oceanul Antarctic, de 15,7 g/litru; Marea Neagra, de 17,6 g/litru; Oceanul Atlantic, de 35-36 g/litru; Marea Medite-rana, de 38,6-40,5 g/litru; Marea Rosie, de 45-46 g/litru; Marea Moarta, peste 300 g/litru.
Talasoterapia se poate practica pe litoralul nostru incepand din luna mai pana la sfarsitul lui septembrie, cand temperatura
aerului este in medie de 21A°C, iar-cea a apei de mare de 15-25A°C.

Temperatura placuta din timpul rii se datoreaza curentilor de aer, care se deplaseaza dinspre mare spre uscat, incepand cu orele 8-9. Briza marii, cum i se mai spune acestui curent de aer racoros, impiedica supraincalzirea corpului.
Baile terapeutice se vor face numai atunci cand temperatura apei de mare este de cel putin 15A°C pentru adulti si de 18A°C pentru copii, iar cea a aerului de minimum 20A°C, cu conditia ca zilele respecti sa fie insorite. Baile de mare trebuie precedate intotdeauna de bai de soare cu o durata de cel putin 10 minute, in apa se va intra progresiv, incet, niciodata brusc, mai ales prin saritura, intrucat contactul cu apa rece poate produce, la unele persoane, accidente gra si chiar moarte prin stop cardio-respirator. in apa nu se va sta nemiscat, ci se va inota sau se vor executa exercitiile de recuperare indicate de catre medic (in cazul sechelelor neurologice sau posttraumatice). Stand in apa se mai poate participa la unele jocuri. Deosebit de eficace pentru mentinerea sanatatii este automasajul corpului cu apa de mare, ce poate fi efectuat de oricine prin manevre energice, timp de 10-l5 minute.

Durata baii in mare va fi, in prima zi, de numai 5 minute, ea fiind, apoi, marita progresiv, in fiecare zi cu 5 minute, in felul acesta ajungandu-se, dupa 7 zile, la un total de 30-40 de minute, iar dupa 12-l4 zile, la aproximativ doua ore. Copin vor sta in" apa mult mai putin, cei mici pana la maximum 15 minute, iar cei mari pana la 20 de minute. Ca si adultii, ei vor executa in apa dirse miscari, vor inota sau vor participa la unele jocuri. Cand durata baii este mai mare, din cand in cand se va iesi din apa si se va sta la soare participand la unele jocuri, pentru scurte perioade de timp. Daca in apa vor apare senzatii de frig, tre-muraturi, piele de gasca" sau buzele se vor invineti, se va iesi imediat si se va sta la soare. in acest timp corpul va fi frecat energic cu un prosop mai aspru, dupa care vor fi executate cateva exercitii fizice sau se va alerga putin pe plaja. in acest caz baia va fi reluata de-abia a doua zi, avandu-se grija ca durata sa sa fie mai scurta.
Cand marea este agitata, se poate profita de actiunea mecanica a valurilor, ele efectuand un binefacator masaj al pielii si
tesuturilor subiacente. Pentru a beneficia intr-adevar de un astfel de masaj, trebuie sa ne plasam corpul in directia valurilor, pe toate fetele (anterior, posterior si lateral), succesiv, nu sa sarim peste ele.

Persoanele cu varice, tulburari circulatorii sau cu pareze la nilul membrelor inferioare, pot face bai de mare numai pentru jumatate de corp, stand pe o piatra sau la malul marii, cu picioarele intinse in apa. Aceste bai partiale pot fi inlocuite cu plimbari prin apa, timp de 15-20 de minute, pana la glezne sau genunchi.
Baile de mare calesc organismul. imbunatatesc circulatia sangelui (mai ales pe cea noasa), tonifica pielea si muschii, usureaza efectuarea exercitiilor de recuperare indicate de medic etc.
Apa de mare poate fi folosita in orice anotimp, incalzita, sub forma de: bai, dusuri, irigatii vaginale, inhalatii etc. Astfel de proceduri se efectueaza in toate sanatoriile de pe litoralul nostru din. Eforie Nord, Eforie Sud, Neptun si Mangalia. in timpul bailor in apa de mare calda, dar mai ales dupa efectuarea lor, la scurt timp, unele elemente chimice din compozitia sa patrund in piele in cantitati infinitezimale, ele actionand, ulterior, ca niste remedii homeopatice. Apa de mare calda are numeroase efecte terapeutice: antialgice. antiinflamatorii, intensifica meolismul glucidelor, al proteinelor, al lipidelor, al calciului, al fosforului etc.
Dar medicamentul apa de mare se mai poate utiliza si sub forma de apa de baut, iri stare naturala sau ca o apa minerala, dupa ce a fost diluata cu apa dulce pana la obtinerea unei concentratii de maximum 2 g saruri/litru.

Deoarece are gust neplacut, pentru a putea fi ingerata mai usor poate fi indulcita cu putin zahar. Pentru uz intern trebuie recoltata cat mai departe de tarm, de la o adancime de cel putin 20 de metri. Apa de mare nediluata este indicata in colite de fermentatie, demineralizari, debilitate fizica, lipsa poftei de mancare etc, cate 1-2 linguri inainte de fiecare masa. Pentru proprietatile sale bactericide, antibiotice, cicatrizante etc. se mai poate utiliza si sub alte forme: gargara sau spalarea gurii (gingivite, stomatite, frioree), comprese sau spalaturi locale (rani superficiale care se vindeca" greu).In apa marilor si oceanelor se mai gasesc si alte medicamente" naturale, cum sunt: algele1, sarea2 si namolurile.
Algele marine sunt considerate de unii oameni de stiinta, alaturi de bacterii, primele fiinte vii ale etei noastre. Ele constituie o inepuizabila rezerva de materie organica, care se reinnoieste fara incetare. Continand toate elementele chimice ale apei de mare, ele pot fi denumite extracte de apa de mare".In compozitia lor intra: oligoelemente in cantitati apreciabile (24-25%) si anume, iod (unele alge contin iod mai mult decat apa de mare), brom (mai"putin decat apa de mare), magneziu, potasiu, sodiu, calciu, fosfor, sulf, clor, cupru, siliciu etc; vitamine (A, B,, B2, B6, B)2, C, D, E, K, PP); acizi aminati (acid glutamic, metionina, scrina, cistina etc); glucide; clorofila, mucilagii; substante antibiotice; celuloza etc.

Toate aceste componente confera algelor marine urmatoarele proprietati: stimuleaza glandele endocrine si mijloacele naturale de aparare ale organismului, remineralizeaza, stimuleaza circulatia sangelui, au efect antireumatic si antiinfectios etc.
Indicatii: oboseala fizica si intelectuala, tulburari glandulare, tulburari nervoase, demineralizare, anemii, convalescenta, senescenta, tulburari de menopauza, artroze, poliartrita reuma-toida, spondilita anchilozanta, nevralgii, mialgii, obezitate, celulita, ateroscleroza, rinofaringite cronice, metroanexite cronice, sechele posttraumatice si neurologice, constipatie, acnee, eczeme, guse etc.
Contraindicatii: boli infectioase, unele dermatoze, tuberculoza pulmonara, reumatism articular a,cut, hipertiroidie etc.
Mod de intrebuintare:
- uz intern: sub forma de aliment", pulbere sau comprimate (pentru aport de substante minerale).
- uz extern:
a) bai de alge proaspete (intregi sau taiate marunt introduse in apa de mare), la 35-37A°C, timp de 15-20 minute, 2-3 pe saptamana; o cura este compusa din 10-20 de bai si poate fi repetata de 2-3 ori pe an, la intervalul de 2-3 luni:
b) bai de alge uscate (recoltate vara si puse la uscat in locuri speciale);

c) bai de alge + namol marin:
d) cataplasme locale cu alge proaspete, calde (sau incalzite de la mica distanta cu raze infrarosii); cataplasme cu alge amestecate cu namol marin: cataplasme cu pasta de alge (obtinuta din algele uscate, foarte bine maruntite).
Sarea de mare este intrebuintata nu numai in industrie, dar si in alimentatie, pentru bogatul ei continut in magneziu, element cu proprietati terapeutice deosebite, mai ales anticanceri-gene.
Ea se poate utiliza in scopuri terapeutice in mai multe feluri: dizolvata in apa, pentru gargara sau spalarea gurii (stomatite, gingivite, pioree, angine); comprese (abcese, furuncule, rani superficiale); bai generale sau partiale (boli reumatice1, boli ginecologice cronice; celulita2). Pentru cataplasme (indicate in artroze, nevralgii, mialgii), sarea va fi incalzita intr-un vas metalic, apoi pusa intr-un saculet de panza.
Namolurile marine contin: sulfat de calciu, hidrogen sulfurat, siliciu, argila, iod, brom, materii organice etc. Ele pot fi intrebuintate in scopuri terapeutice in felul urmator: introduse in cada cu apa de mare incalzita (boli reumatice, boli ginecologice cronice, sechele posttraumatice , si neurologice: pentru impachetari calde (generale sau partiale), pentru artroze, nevralgii, mialgii etc; sub forma de cataplasme calde, simple sau in amestec cu alge (artroze, nevralgii, mialgii etc); ca tampoane vaginale (boli ginecologice cronice); masaj cu namol simplu sau amestecat cu alge marine, proaspete sau uscate.

Pe langa factorii terapeutici amintiti, la mare, in sezonul cald, se mai poate beneficia de climatul marin. Cu alte cuvinte, se mai poate practica si climatoterapia, o metoda binefacatoare deopotriva oamenilor sanatosi, pentru calirea organismului, cat si celor suferinzi, asa dupa cum am vazut la modulul respectiv.
Cel mai important factor climatic este soarele, ale carui virtuti terapeutice sunt cunoscute inca din antichitate. Din totalul radiatiilor solare care ajung pe pamant, 59% sunt calorice (infrarosii), 40% luminoase, iar restul de 1% ultraviolete, acestea din urma avand si cele mai multe efecte terapeutice.
Radiatiile ultraviolete sunt de trei feluri: cu lungime de unda mica (sub 29p milimicroni); cu lungime de unda medie intre 320-290 milimicroni) si cu lungime de unda mare (intre 400-320 milimicroni). Din totalul radiatiilor ultraviolete ajunse pe pamant, 90% sunt reprezentate de cele cu lungime de unda mare, iar restul de 10%, de cele cu lungime de unda medie. Radiatiile cu lungime de unda mica nu ajung, din fericire, pe pamant, ele fiind oprite de stratul de ozon protector1, situat la o altitudine de 15-54 km. Am spus din fericire, deoarece ajungerea lor pe pamant ar face imposibila orice fel de viata, ele avand efecte extrem de noci.
In timpul bailor de soare, corpul omului este expus la trei feluri de radiatii: calorice, luminoase si ultraviolete. Acestea din urma bronzeaza pielea- si contribuie la sintetizarea vitaminei D, care, se stie, este indispensabila asimilarii calciului si fosforului, in felul acesta baile de soare constituie un excelent remediu pentru combaterea rahitismului si pentru stimularea cresterii la
copii. Radiatiile solare completeaza, cum nu se poate mai bine, actiunea binefacatoare a bailor de mare, fiind, in acelasi timp, deosebit de eficace in: tuberculoza extrapulmonara (osteo-articulara, ganglionara, peritoneala), psoriazis, fistule, plagi care se cicatrizeaza greu etc.
HELIOTERAPIA (gr. Iielios = soare) se poate practica oriunde este soare. Cele mai intense radiatii se gasesc, insa, la mare si la munte, datorita fenomenului de reflexie a nisipului si, respectiv, a stancilor, iar in timpul iernii a zapezii.
Pentru evitarea insolatiei si a arsurilor de piele, inainte de a pleca la mare, se recomanda expuneri progresi la soare, complet dezbracat, in localitatea de domiciliu, la strand, in curte, pe terasa, pe balcon etc, timp de 2-3 saptamani.

La mare, in prima zi se va sta la soare aproximativ 10 minute pentru fiecare parte a corpului (anterioara, posterioara, laterale) sau numai 5 minute, in cazul persoanelor blonde, roscovane si copiilor. Tot putin vor mai sta si persoanele care nu au efectuat pregatirea speciala la domiciliu. in zilele urmatoare durata va fi crescuta cu 5-l0 minute zilnic (pentru fiecare parte a corpului), in felul acesta ajungandu-se la un total de 60-70 de minute (o baie de soare). La sfarsitul a doua saptamani durata baii va fi de aproximativ doua ore.
Baile de soare mai pot fi efectuate si altfel: in prima zi se expun numai picioarele (10 minute), in ziua a doua jumatatea inferioara a corpului (15 minute), in ziua a treia jumatatea inferioara si toracele (10-l5 minute), in ziua a patra intregul corp (cate 10 minute pentru fiecare parte: anterior, posterior, lateral). Partile neexpuse trebuiesc acoperite cu un cearsaf.
Ele se vor executa in primele minute stand in picioare, apoi culcat pe nisipul curat sau. pe un cearsaf. Persoanele suferinde pot sta intr-un sezlong. Capul va fi protejat cu o palarie de paie sau de panza sau va fi adapostit sub o umbrela. Pentru evitarea supraincalzirii corpului, in timpul bailor de soare cu durata mare, se recomanda intrarea in apa, pentru cateva secunde sau stropirea corpului cu apa rece. la interval de 5-6 minute.

Helioterapia se poate practica incepand cu varsta de un an si jumatate, durata expunerilor ia copii, fiind, desigur, mult mai mica decat la adulti. Baile de soare pot fi executate in orice perioada a zilei, cea mai indicata fiind, insa, intre orele 7-l0,cand stralucirea soarelui nu este atat de puternica1. Cu toate ca radiatiile ultraviolete se gasesc in atmosfera in cantitate mai mare la amiaza, aceasta perioada nu este indicata pentru, bai de soare, intrucat abundenta razelor calorice prezinta un risc crescut pentru insolatic, arsuri ale pielii, soc caloric etc. Astfel de accidente pot fi favorizate si de consumul de bauturi alcoolice direct pe plaja. Baile de soare, ca si cele de mare, se recomanda numai dupa o ora de la luarea mesei.
Cura heliomarina se poate practica pe litoralul nostru incepand cu luna mai pana la sfarsitul lui septembrie, durata sa variind intre 15-25 de zile. Ea se recomanda in primul rand omului sanatos atat pentru calirea si revigorarea organismului, pentru imbunatatirea circulatiei periferice, cat si pentru profilaxia surmenajului, obezitatii, atcrosclerozei etc, suferinte frecnte ale omului modern.

Are insa efecte deosebit de benefice in urmatoarele suferinte: artroze, spondilita anchilozanta, paralizn, pareze, rahitism, anemii, osteoporoza, sechele nosf-traumatice si neurologice, boli de piele (eczeme, psoriazis), boala Parkinson, tuberculoza extrapulmonara, astm bronsic, bronsite cronice etc. Contraindicatii: boli febrile, tuberculoza pulmonara, boli de inima gra, hipertensiune arteriala in stadii avansate, nefrite, hipertiroidie, cancer (chiar operat) etc.
Din cele expuse reiese limpede ca o astfel de cura. se va efectua numai cu avizul medicului.
Tot la mare mai am la dispozitie inca doi factori terapeutici, destul de valorosi: aerosolii marini si nisipul de pe plaja.
Tratamentul cu aerosoli marini (aemsoloierapie) consta din inspirarea micropicaturilor de apa produse cu ocazia spargerii valurilor si hiculate spre tarm de briza marina. Aceste micropicaturi de apa de mare, incarcate cu numeroase oligoelcmente, alaturi de ionii negativi, si ci prezenti pe litoral in cantitati apreciabile, sunt deosebit de utile celor cu suferinte pulmonare cronice (bronsite cronice, scleroemfizem pulmonar, astm bronsic), intrucat au proprietatea de a atenua spasmele bronsice si a fluidifica secretiile patologice.

Pentru aerosolo-terapie se recomanda plimbari pe faleza seara, mai ales in zilele cu valuri. Profitand de aerul curat si proaspat de la malul marii. bolnavii pulmonari cronici pot efectua exercitiile de gimnastica respiratorie indicate de catre medic. Multe dintre aceste exercitii sunt folositoare si omului sanatos.
Nisipul de pe plaja se poate intrebuinta in scopuri terapeutice sub forma de bai (psamoterapie1). O astfel de metoda terapeutica, che de peste doua mii de ani, este practicata azi pe scara mare pe litoralul Mediteranei. Ea consta din impachetarea cu nisip a intregului corp sau numai partiala (membre, jumatate de corp, articulatii). Tehnica bailor generale de nisip este urmatoarea: intr-o zona cu nisip foarte curat se scobeste o nisa de marimea corpului, adanca de 20-30 cm, care va fi, apoi, lasata in bataia soarelui pentru cateva minute sa se usuce si sa se incalzeasca cat mai bine; persoana respectiva se va culca in nisa cu fata in sus (pentru o baie generala de nisip), dupa care corpul ii va fi acoperit in intregime cu nisip, stratul respectiv avand o grosime de 3-5 cm; pentru evitarea insolatiei, pe cap i se va pune o palarie de soare, iar pe frunte o compresa cu apa rece, ce va fi schimbata la intervale mici de timp.

Durata unei bai generale de nisip va fi, in prima zi, de 1-6 minute, ea fiind apoi crescuta in zilele urmatoare cu inca 2-3 minute (pe zi), ajungandu-se, in felul acesta, la un total de 20 de minute sau ceva mai mult, in functie de starea sanatatii si rezistenta fiecaruia. Durata bailor de nisip partiale nu va fi mai mare de 30-40 de minute.
Dupa baia de nisip se recomanda o baie in mare, intratul in apa facandu-se progresiv, nu brusc. Durata unei astfel de bai trebuie sa fie scurta, de cateva secunde. Perioada optima pentru baile de nisip este dimineata, intre orele 10-l3 sau dupa-amiaza, intre orele 15-l6. Daca exista posibilitati, baile trebuiesc facute in aceeasi nisa, care pe" timpul noptii va fi acoperita cu o rogojina sau cu crengi cat mai infrunzite. Baia de nisip se recomanda dupa cel putin o ora de la luarea mesei, care, in acest caz, nu trebuie sa contina alimente greu digerabile si bauturi alcoolice.In timpul procedurilor generale se ttanspira foaric unele cazuri cantitatea de apa eliminata din corp ajungand pana la 2-3 litri. Daca apar frisoane, procedura trebuie intrerupta imediat si inlocuita cu o baie de soare, dupa frecarea energica a corpului cu un prosop uscat. Baia va fi, insa, reluata a doua zi, avandu-se grija ca durata sa fie mai scurta.

Baia de nisip actioneaza asupra corpului prin intermediul a trei factori terapeutici: termic (temperatura nisipului in timpul rii poate ajunge pana la 44-45A°C), chimic (nisipul are, in compozitia sa, numeroase elemente chimice) si mecanic (frecarea\'pielii cu nisipul are efecte stimulante).
Cele generale se vor executa zilnic, timp de doua saptamani, la fiecare 5 zile fiind necesara o pauza de o zi; cele partiale pot fi efectuate zilnic fara pauze.
Principalele indicatii ale bailor de nisip sunt: artrozele, obezitatea, hipotiroidia, nevralgiile etc. Pentru baile generale, persoanele trecute de 45 de ani trebuie sa aiba avizul medicului, intrucat o astfel de procedura are si contraindicatii, ca de exemplu: bolile de inima, unele boli de ficat, nefritele, hipertensiunea arteriala etc.
Bolnavii cu artroza localizata la nilul picioarelor pot beneficia de virtutile terapeutice ale nisipului fierbinte, plim-bandu-se, in picioarele goale, pe nisipul de pe plaja, timp de 10-l5 minute sau chiar mai mult.

lata cateva dintre caracteristicile nisipului de pe litoralul nostru: nisipul de la Mamaia si Constanta este de culoare inchisa, cu granulatii foarte fine, ceea ce face posibila incalzirea sa la soare intr-un timp foarte scurt; nisipul de la Eforie Nord si Eforie Sud are granulatii mari si se incalzeste mai greu la soare: nisipul de la Mangalia este.de culoare deschisa, are granulatii fine si se incalzeste mai greu, deoarece el reflecta o mare parte din caldura primita de la soare.
Nisipul de mare, ca si cel de rau, poate fi folosit si la domiciliu sub forma de cataplasme calde aplicate pe locurile dureroase (artroze, nevralgii). in acest scop el este incalzit intr-un vas metalic, apoi pus intr-un saculet de panza.
Strans legata de talasoterapie este cura naturista de la lacul Techirghiol, situat la 15 km sud de Constanta si numai la 150 metri de tarmul marii, intre statiunile Eforie Sud si Eforie Nord. Pe malul lacului Techirghiol, in partea de st, se afla statiunea balneoclimaterica cu acelasi nume, cea dintai care a luat fiinta pe litoralul nostru.
Apa lacului Techirghiol este o apa clorurata, sulfatata, bromurata. sodica etc, cu o mineralizare totala de 72,2 g/litru (in anul 1974). Ea se foloseste in jjcopuri terapeutice numai in aplicatii externe, sub forma de bai (generale sau partiale).

Namolul lacului Techirghiol este un namol de putrefactie (sapropelic), negricios si unsuros, cu b buna aderenta la piele si mucoase. in compozitia sa intra urmatoarele elemente: apa, 70,2 g%; substante minerale, 25,4 g%; substante organice, 4,3 g%; substante bituminoase, celulozice, humice, proteice etc. (in anul 1974). Acest namol se formeaza in urma unor procese biologice si geologice care au loc in fundul lacului Techirghiol.
Namolul rece1 se foloseste vara sub forma de ungeri (onctiuni) practicate pe malul lacului, urmate de bai in lac. O astfel de metoda, cunoscuta si sub numele de cura naturista" sau bai reci", se practica in felul urmator: se sta mai intai la soare, complet dezbracat, timp de 10-l5 minute, apoi pielea se unge cu namol rece (depozitat in recipiente speciale imediat dupa recoltarea sa din lac, din locuri speciale), intr-un strat foarte subtire. Ungerea poate fi generala (pentru tot corpul) sau numai partiala (membre, spate, articulatii, gat); dupa ungere se sta din nou la soare in picioare, de asta data pana la uscarea namolului (aproximativ 50 de minute), care, in felul acesta capata o culoare cenusie. Dupa uscarea namolului de pe piele se intra in lac, unde se inoata si se efectueaza unele exercitii recomandate de catre medic. Miscarile in apa foarte sarata a lacului Techirghiol sunt usor de executat, datorita salinitatii sale extrem de crescute, in atie cu cea a apei de mare. Efectele terapeutice ale bailor in lacul Techirghiol se mai datoresc si temperaturii apei sale mai ridicate, care, in timpul rii, poate ajunge pana la 32A°C.

Dupa iesirea din lac se sta din nou la soare, de asta data numai 15-20 de minute, dupa care se recomanda un dus cald, pentru indepartarea stratului de sare de pe piele. Dupa acest dus se indica repaus la orizontala timp de o ora, la umbra, inlit intr-un cearsaf curat,
Ungerile se fac numai o singura data pe zi, cea mai indicata perioada fiind intre orele 10-l6, cand soarele este mai puternic.
De retinut! Ungerile de namol si baile in lacul Techirghiol treouie sa se faca zilnic, timp de 2-3 saptamani, persoanele suferinde sau in varsta avand nevoie de avizul medicului.
Cura naturista de la lacul Techirghiol poate fi efectuata de persoanele sanatoase, pentru calirea si revigorarea organismului, cat si de cele care sufera de: obezitate, artroza, psoriazis, sterilitate, metroanexite cronice, devieri ale coloanei rtebrale, sechele posftraumatice si neurologice etc.
Contraindicatiile acestei metode terapeutice sunt identice celor mentionate la cura heliomarina.





Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Plante medicinale:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai