mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Plante
Index » Plante Medicinale » Plante
» CIUBOTICA-CUCULUI

CIUBOTICA-CUCULUI





(Primula dfficinalis - P. veriS)


Florile galben-aurii ale acestei specii de ciubotica-cucului raspandesc o mireasma placuta, asemanatoare mierii si formeaza o umbela dispusa pe o tulpina inalta de 10-20 centimetri, care se ridica din centrul unei rozete. Aceasta varietate se mai numeste si aglica, anghelina, calce, cinci-foi, cizma-cucului, talpa-gastei, tata-caprei, tata-oii, urechita-ursului. Ea creste cu precadere pe campiile din zonele deluroase si prealpine.
Foarte raspandita Primula eliator, cunoscuta tot sub numele de ciubotica-cucului, dar si de aglici, agrisei sau tata-vacii, creste pe mai toate campiile, la margini de paduri si sub tufisuri si poarta pe tulpina inalta o um-bela florala de un galben deschis, cu un parfum slab. Forta ei curativa este egala in valoare cu cea a Primulei officinalis, putand fi folosita exact in acelasi fel.
O alta subspecie, Primula auricula, cunoscuta sub denumirile de urechea-ursului, ciubotica-cucului, ciubotica-ursului, urechea-soarecelui, urechiuse, este o planta alpina, care se afla sub stricta ocrotire a legii, neavand deci voie sa fie culeasa. Aflandu-ma intr-o societate, vecinul meu de masa mi-a povestit ca este la Gallspach la cura. Aceasta fusese ultima sa speranta, intrucat cura se apropia de sfarsit probabil fara nici un rezultat, nu stia ce sa mai faca. in ciuda somniferelor foarte puternice, nu putea dormi. Neurologii din Linz si Viena nu l-au putut elibera de acest calvar: Cand se intinde seara in pat, mort de oboseala, il cuprinde o durere de parca i-ar stinge cineva o tigara aprinsa pe partea anterioara a labei piciorului. Din aceasta cauza este fizic si sufleteste la pamant si in pragul disperarii, l-am spus ca stiu un ceai excelent contra in¬somniei. Dar va avea el oare efect imediat din pricina administrarii indelungate a unor somnifere dintre cele mai puternice? - A incercat. Am facut cunostinta pe 7 decembrie 1976. Sapte zile mai tarziu am mers in vizita la niste amici de-ai lui care mi-au comunicat inca din usa bucuria ca prietenul nostru comun isi recapatase somnul, in acelasi timp ii disparuse si durerea din laba piciorului. Ceaiul il ajutase sa-si regaseasca sanatatea in cel mai scurt timp, inlaturand si toate tulburarile nervoase. Medicul care-l trata l-a rugat apoi sa-i dea reteta acestui ceai special contra insomniei:


50 grame de ciubotica-cucului 25 grame de flori de levantica 10 grame de sunatoare 15 grame de con de hamei 5 grame de radacini de odolean


Se opareste 1 lingurita (cu varF) din acest amestec cu 1/4 litru de apa si se lasa sa stea 3 minute. Ceaiul se bea foarte cald, in inghitituri mici, inainte de culcare. Se poate indulci cu putina miere dupa gust.


Ceaiul ar trebui preferat oricarui somnifer chimic. Acestea din urma distrug sistemul nervos, in timp ce ceaiul inlatura toate tulburarile nervoase.
Mama mea culegea in fiecare primavara ciubotica-cucului pentru ca stia ce influ¬enta linistitoare are asupra inimii si a nervilor. Se aduna intreaga umbela florala su¬perioara. Preotul Kneipp a fost un mare adept al acestei flori. Exista o fotografie de-a lui in care poate fi vazut cu ciubotica-cucului in mana. Prin efectul ei depurativ, ciubotica-cucului elimina toate substantele toxice care duc la artrita (gutA) si boli reumatice. Preotul Kneipp afirma: "Cine are predispozitie spre boala articulatiilor sau afectiunea membrelor (intelege prin aceasta artrita si reumatismuL) sa bea zilnic o pe¬rioada mai lunga de timp una pana la doua cesti cu ceai de ciubotica-cucului. Durerile puternice se vor atenua si cu timpul vor disparea complet."
Ceaiul de ciubotica-cucului este in plus si un mijloc excelent de intarire a nervilor si de tonifiere a inimii, calmeaza migrena si durerile de cap pe baza nervoasa, are un efect iesit din comun asupra inflamatiei miocardului, a hidropiziei si a tendintei spre apoplexie. O fiertura de radacini, amestecata cu miere, da un ceai pentru rinichi care ajuta la eliminarea calculului vezical (pietrei la vezicA).
Se recomanda urmatorul ceai depurativ de primavara:
Se foloseste 1 lingurita (cu varF) din
50 grame de ciubotica-cucului acest amestec la 1/4 litru de apa, plan-
50 grame de mladite de soc tele se oparesc si se lasa sa stea 3
15 grame de frunze de urzici minute. Se beau in timpul zilei 2 cesti,
15 grame de radacini de papadie inghititura cu inghititura; ceaiul se
indulceste eventual cu putina miere.
(Prin mladite de soc se inteleg mugurii tineri, care tocmai rasar primavara!)
Performante foarte bune in afectiunile inimii realizeaza vinul de ciubotica-cucului, pe care ni-l putem prepara singuri primavara. Se umple o sticla de 2 litri cu flori proas¬pete de ciubotica-cucului (umbelele florale intregI), fara a se indesa, iar deasupra se toarna vin alb natural, curat. Florile trebuie sa fie acoperite. Sticla se lasa, astupata usor cu un dop de pluta, sa stea 14 zile in soare. In afectiunile cardiace se ia din cand in cand cate 1 inghititura de vin, cardiacii pot sa bea pana la 3 linguri pline pe zi.

MODURI DE FOLOSIRE


Infuzie: Se opareste 1 lingurita (cu varF) de plante cu 1/4 litru de apa si se lasa sa stea putin!
Vin pentru inima: Modul! de fabricare si folosire se cauta la fragmentul respectiv din text!
Ceai pentru dormit: Modul de amestecare si de utilizare se cauta la fragmen¬tul respectiv din text!
Ceai de primavara (depuratiV) Modul de amestecare si utilizare se cauta la fragmentul respectiv din text!



Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor