mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
plante medicinale si tratamente naturiste


Plante medicinale
Index » Plante medicinale » Plante medicinale
» Nalba

Nalba





Sub denumirea de nalba se cunosc mai multe te care se deosebesc intre ele ca port, insa contin principii active asemanatoare si se itnrebuinteaza in aceleasi scopuri. Este vorba de Althaea officinalis L., numita popular nalba-mare, nalba-alba, de la care se folosesc florile, frunzele si radacinile (Flores, Folium et Radix Althaeae); Althaea rosea (L.) Cav. Var. atropurpurea, numita popular nalba-de-gradina, nalba-rosie, rujalina, trandafiri-negri, de la care se utilizeaza florile (Flores Malvae arboreae); Malva glabra Desv. - nalba de cultura; Malva silvestris - nalba-de-padure, colaceii babei, malaga, de la care se folosesc florile si frunzele (Flores et Folium Malvae); Malva neglecta Wall-roth, numita popular casul-popii, cas, nalba-marunta, nalba-mica, de la care se intrebuinteaza numai frunzele (Folium Malvae).


Toate partile acestor te contin cantitati mari de mucilagii, datorita carora au proprietati emoliente. Sub forma de ceaise folosesc in inflamatiile cailor respiratorii (tuse, bronsita, laringita), cailor urinare, renale si in tulburari gastro-intestinale.
Ceaiul se prepara la rece. In acest scop, drogul se spala, apoi se pune la macerat in apa, in care s-a dizolvat un varf de cutit cu bicarbonat de sodiu. Dupa o jumatate de ora se strecoara lichidul, se indulceste si apoi se bea treptat in cursul unei zile. Ceaiul se poate prepara si prin infuzie.


Frunzele de nalba oparite cu apa se folosesc sub forma de cataplasme emoliente si calmante, pentru a grabi coacerea furunculelor. Asociate cu flori de miere pentru colita cronica" class="alin2">musetel si capsule de mac dau o buna gargara pentru amigdalite si abcese dentare. Sub forma de clisma se folosesc in colite si hemoroizi.
Decoctul facut din 20 g radacina la 100 g apa se foloseste in laringite, traheite, sub forma de gargara, comprese la ochi, precum si in spalaturi vaginale.


Florile de nalba-de-gradina si ale celei de cultura, datorita culorii lor inchise, se intrebuinteaza si la colorarea otetului aromatic, nurilor, siropurilor etc.
Pentru tenul uscat si cu riduri, se folosesc comprese care se tin pe fata timp de 10-l5 minute. Pentru obtinerea acestei solutii se fierb timp de o jumatate de ora 30 g radacina cu 500 g apa, se lasa in repaus o jumatate de ora, apoi se strecoara. Daca la un pahar de lichid se adauga o lingurita de miere se obtine un produs cosmetic care poate fi folosit pentru orice ten.


Florile de nalba-de-cultura intra in formula ceaiului pectoral iar frunzele de nalba-mare in compozitia ceaiului pectoral, pentru gargara si a multor produse cosmetice.





Articole care vorbesc despre Nalba

Nalba mare va scapa de durerile de dinti

Impotri durerilor de dinti este recomandat decoctul de nalba mare: 20 de grame de flori si frunze de nalba mare se pun intr-un litru de apa, se beau cite patru pahare de decoct de patru ori pe zi; din decoctul de radacini - 10 grame la un litru de apa - se beau cite doua pahare pe zi. Daca se f .....
[ continuare articol ]
Index » Plante medicinale » leacuri populare

Abdominal

Care se refera la abdomen. .....
[ continuare articol ]
Index » Termeni medicali » a

Aberatie

Termen folosit in optica reprezentand defectul in formarea imaginii de catre lentile. .....
[ continuare articol ]
Index » Termeni medicali » a

Nalba

Denumiri populare: 1. Nal-ba-mare, nalba-alba. 2. Nalba-de-gradina, nalba-ma-re-de-gradina, nalba-rosie, rijalina, trandafir-negru. 3. Nalba-de-cultura. 4. Nalba-de-padure, col aceii-babei, malaga. 5. Casul-popii, cas, nalba-marunta, nalba-mica. Descriere: Nume dat mai multor le erbacee care .....
[ continuare articol ]
Index » Boli si tratamente » tratamente cu plante medicinale » PLANTE MEDICINALE. FITOTERAPIE



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Plante medicinale:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai