mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Interviuri
Index » Plante medicinale » Interviuri
» Spirulina - medicamentul prezentului si hrana viitorului

Spirulina - medicamentul prezentului si hrana viitorului








- Ce este spirulina?


- Spirulina este o alga unicelulara, verde-albastra, care a fost prima data descoperita in lacul Ciad, in Africa. Populatia de acolo o folosea ca sursa de hrana principala. Studiile asupra populatiei au aratat ca locuitorii aveau o stare de sanatate deosebita. Ulterior, aceasta alga a fost luata si cultivata in conditii artificiale si in alte tari. In Rusia s-au facut experimente, in Japonia, in Germania, Franta, Italia si ulterior in Statele Unite. Ideea este ca s-a descoperit ca aceasta alga unicelulara are proprietati deosebite in sensul ca este un supliment alimentar, si nu numai, foarte bun. O cantitate mica de ta are o densitate mare de principii active. Studiile care s-au facut asupra acestei alge au dus la folosirea ei ulterioara in domenii restrinse ca armata, aatia si aeronautica. Spirulina a reprezentat o sursa importanta de hrana pentru astronauti. Acestia fiind izolati pentru o perioada indelungata in spatiu aveau nevoie sa aiba cu ei o hrana care sa le asigure un aport energetic si proteic bun, dar sa nu ocupe mult spatiu pentru a fi usor transporila si usor de administrat. Citeva capsule de spirulina le satisfacea necesarul proteic si energetic pe parcursul unei zile.



- Dupa ce luau spirulina le disparea si senzatia de foame?


- Putea sa le diminueze si pofta de mincare prin simplul fapt ca le asigura aportul de care aveau nevoie. Deci are si acest efect pentru care noi o recomandam uneori in curele de slabire. Masa de seara, de exemplu, se poate inlocui cu doua comprimate de spirulina.

Studiile care s-au facut asupra spirulinei au aratat efecte extrem de diverse. Are o compozitie care cuprinde 60-70 la suta proteine, in special aminoacizi esentiali si neesentiali, 16-l9 la suta glucide, componente minerale importante (calciu, fier, potasiu, magneziu, mangan, seleniu, zinc, moliten) si hipocianina A (pigment vegetal cu rol deosebit).

- Medicamentele pe baza de spirulina mai contin si altceva?

- Nu. Contin doar spirulina care se creste in niste bazine speciale, in anumite conditii de temperatura, de compozitie minerala a apei. Are nevoie de mult soare. Medicamentele sint pur si simplu din spirulina uscata, maruntita sub forma de pulbere si incapsulata.

- Cum actioneaza spirulina si in ce afectiuni este indicata?

- Ca tipuri de actiune este un reglator meolic, adica ajuta la echilibrarea functiilor meolice ale organismului. Are actiune antioxidanta, are rol antitoxic facilitind eliminarea metalelor grele, toxinelor si radionucleizilor. La Institutul de Medicina Nucleara din Minsk s-au folosit tratamente cu spirulina pe copii. In urma accidentului de la Cernobil au avut cazuri de iradiere prin alimente contaminate. Constatind rezultate deosebite, au pus la punct un program prin care 100 de copii erau tratati timp de 20 de zile cu o anumita cantitate de spirulina (aproximativ 4-5 grame pe zi). S-a constatat o reducere a eliminarii de radionucleizi, in urina si fecale, ceea ce a aratat ca spirulina a ajutat la detoxifiere prin eliminarea acestor metale grele.

Spirulina are si un rol antianemic deosebit in sensul ca are un continut de fier care, chiar daca nu este foarte mare, este intr-o forma biodisponibila ridicata, deci se absoarbe foarte usor. S-au constatat cresteri relativ spectaculoase. Dupa o luna de tratament cu spirulina a crescut cu 20 la suta nivelul de hemoglobina din organism.

De asemenea, spirulina stimuleaza formarea de elemente urate din singe. Scade colesterolul si are un rol coronaro-protector care duce la o regresie a artero-sclerozei.

Controleaza senzatia de foame si reduce pofta de mincare. Creste capacitatea de aparare a organismului fata de infectii prin cresterea numarului celulelor care intern la o infectie si le activeaza. Deci prima bariera de rezistenta fata de infectii este stimulata si amplificata.

Spirulina contine metale rare, multe dintre ele fiind utile in procesele de oxido-reducere. Este vorba de metale care fac parte din niste enzime indispensabile bunei functionari a organismului. De exemplu, aportul de zinc prin spirulina este mult mai folositor decit sulfatul de zinc medicinal. Prin experimente pe animale, la inceput, s-a observat un efect inhibitor al spirulinei asupra procesului de carcino-geneza. Forme de carcinoame orale au fost stationate si facute sa regreseze.


- Au si disparut sau doar s-au diminuat?


- Depinde de bolnav. Probabil ca rezulatatele nu au fost uniforme. Formele de cancer incipient au fost facute sa dispara, iar cele de cancer avansat au fost regresate.

In plus, spirulina se pare ca stimuleaza digestia pe mai multe cai. Pe de o parte, stimuleaza dezvoltarea lacto-bacililor din intestin, adica acei germeni care au un rol pozitiv in digestie, contribuind la o echilibrare a florei intestinale. Pe de alta parte, stimuleaza absorbtia de tamine din grupul B.

Spirulina poate avea efecte benefice in cazul persoanelor care sufera de intoxicatii cu metale grele. S-a constatat o eliminare crescuta a acestor metale prin rinichi.

In cazul bolilor renale, ca nefritele acute cauzate de ingestia accidentala de mercur sau de medicamente care au efecte toxice asupra rinichilor este iarasi recomandata spirulina.



- Exista contraindicatii in administrarea spirulinei?


- Singurele situatii in care sintem putin circumspecti sint cele in care avem cazuri de hipertiroidie deoarece spirulina are si o cantitate mica (de 110 mg/kg) de iod. Creste aportul de iod al organismului motiv pentru care o indicam in cazuri de hipotiroidie. Totusi, spirulina a fost folosita si la copii mici, si la grade, dar nu in doze foarte mari.

Spirulina este utila si in cazul alergiilor. S-a constatat ca reduce cantitatea de imunoglobulina E din singe. S-a facut un studiu in India cu administrare in paralel de spirulina la un grup de pacienti cu astm. Cei care au luat tratament medicamentos cu spirulina, in doze de 1-l,5 grame pe zi, au constatat o imbunatatire semnificativa dupa numai trei luni.

- Spirulina este folosita ca tratament complementar sau de sine-statator?

- Noi plecam de la ideea ca acest tratament pe care il dam noi si este bazat pe produse fitoterapeutice este un tratament adjuvant. Deci tratamentul clasic este tratament igieno-dietetic (respectarea anumitor reguli de igiena si de dieta) si tratament medicamentos. Acesta din urma poate sa fie etiologic, care se adreseaza originii bolii, patogenic cind urmareste anumite lanturi fizio-patologice care se produc in organism, simptomatic care amelioreaza simptomele fara a trata cauza si tratamentul adjuvant care consta in tamine, imunoglobuline. In acest tratament adjuvat noi incercam sa folosim aceste remedii fitoterapeutice, ca spirulina. Deci, in principal, nu este vorba de un tratament antagonic tratamentului medical, ci de un tratament complementar, adjuvant. Noi extindem doar paleta terapeutica. Pacientul isi urmeaza tratamentul medicamentos indicat in spital, insa noi pornim de la ideea ca acest tratament cu utilitate incontesila in situatii acute prezinta anumite reactii secundare pe termen lung. Si pentru a eta aceste reactii secundare, introducem in tratamentul pacientului remedii naturale care in timp vor ajunge sa inlocuiasca tratamentul medicamentos.


- In ce cantitati se administreaza spirulina?


- In cazuri mai grave, de exemplu in hepatite, indicam initial doze mai mari, cam 2-3 grame pe zi, desi in alte studii am gasit date si 4-5 grame, dar sintem destul de prudenti. Nu dam nici doze foarte mari si nici doze minuscule. Dam doze medii si incercam sa mergem la sigur, sa nu facem experimente pe bolna.

Doza de intretinere este de 1-l,5 grame pe zi. Ceea ce inseamna 2-3 capsule pe zi care pot fi luate in permanenta. Daca la alte preparate, la tincturi de exemplu sau la uleiul de catina, se face o pauza, spirulina poate fi luata fara intrerupere.

Spirulina actioneaza foarte bine la persoanele care au infectii cu rusi ai hepatitei B sau care au facut hepatita alcoolica si s-a cronicizat, ducind la ciroza. Am avut persoane care au venit cu transaminaza de peste 150 si care in urma unui tratament de citeva luni si-au redus nivelul trasaminazelor, ajungind la normal. S-au constatat imbunatatiri spectaculoase pentru persoanele respective.


- Care credeti ca va fi rolul spirulinei in itor?


- Trebuie mentionat faptul ca spirulina, probabil, va fi un aliment foarte important pentru itor. Trebuie sa ne gindim ca in prezent ne confruntam cu o anumita problema. Pe de o parte este poluarea crescuta care face ca alimentele pe care le ingeram sa nu mai aiba valoarea pe care o aveau inainte. La aceasta se adauga producerea industriala a animalelor crescute cu hormoni si in conditii precare. Toate acestea se reflecta in sanatatea noastra. Probabil ca in timp vom fi nevoiti sa cautam si alte surse de hrana. Populatia fiind in crestere si resursele alimentare in scadere ne vom orienta in explorarea unor alimente neconventionale. Edent, prima sursa sint marile si oceanele. De aceea, cred eu ca alimentatia aceasta pe baza de proteine din alge este un domeniu de mare itor pentru ca se poate obtine usor, prin tehnologii ieftine si se gaseste din abundenta.




Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Plante medicinale:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai