mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
dictionar


Boli provocate de ciuperci
Index » Plante de apartament » Boli provocate de ciuperci
» Multilplicarea vegetativa

Multilplicarea vegetativa







Butasul
Unul dintre aspectele cele mai pasionante ale gradinaritului este, fara indoiala, acela de a reproduce plantele prin butasi, in afara satisfactiei pe care v-o ofera cunoasterea acestei tehnici foarte usoare, ti achizitiona mereu noi plante pentru innoirea si inlocuirea periodica a celor chi. Iar daca unii dintre prietenii vostri poseda plante pe care le doriti va fi usor sa obtineti un mic butas!
Butasul este o parte a plantei, o bucata de tulpina (1), ramura (2 si 3), tubercul, rizom (4, ina 44), frunza sau radacina care, pus in conditii propice pentru a forma radacini propr\'i, da nastere unei plantute identice cu cea din care provine. Este necesar ca segmentele de tulpina, tubercul sau rizom sa fie prevazute cu cel putin un mugure, de acesta depinzand posibilitatea regenerarii plantei. Sunt multe plante care pot fi inmultite prin butasi, iar tipul de butas prelevat depinde de tipul plantei. Folositi un cutit foarte ascutit sau o lama de ras pentru a obtine o taietura neta si precisa.



Atunci cand exista numai trei sau patru butasi, acestia Pot fi asezati in ghice mici din teracota, dar cand sunt mai multi, este mai bine sa se foloseasca castroane pentru insamantare, butasii fiind introdusi cu grija in gropitele sapate in compost cu ajutorul unui betisor ascutit. Presati bine compostul cu degetele in jurul lor, iar atunci cand recipientul respectiv este complet ocupat de butasi, udati-i cu delicatete. in general, compostul utilizat pentru inradacinarea butasiior se prepara amestecand patru parti de nisip cu noua parti de turba faramitata si o parte de pamant. Unii gradinari introduc partea inferioara a butasilor in hormoni rizogeni, pentru a favoriza formarea radacinilor, insa adesea se pot obtine rezultate optime chiar fara a se ape|a la aceasta tehnica.



Marcotajul
Este metoda care se dodeste foarte utila pentru inmultirea plantelor ale caror ramuri nu pot fi aplecate pana la suprafata pamantului. Veti sti ca radacinile s-au format atunci cand le
ti putea dea prin inlisul de plastic. in acest moment, separati cu un cutit bine ascutit marcota astfel obtinuta si plantati-o definitiv in alt ghici. Marcotajul este util si pentru intinerirea multor plante de apartament, ca de exemplu diferite specii de Ficus. Dieffenbachia si Phiiodendron, care tind sa-si piarda frunzele din partea bazala a tulpinii: in acest mod se pot produce plante noi care le vor inlocui pe cele prea batrane sau cu frunzis sarac. ta - mama va produce usor vlastare laterale la nilul inciziei de pe marcota.




Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Plante de apartament:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai