mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tumorile vezicii urinare
Index » Patologia chirurgicala urologica » Tumorile vezicii urinare
» Investigatii imagistice

Investigatii imagistice





Desi tumorile cale pot fi decelate prin diverse metode investigationale imagistice, diagnosticul lor este silit prin examen uretrocistoscopic si bioptic. Studiile imagistice au drept rol esential evaluarea starii morfologice si functionale a aparatului urinar superior, iar pentru tumorile infiltrative, profunzimea penetratiei parietale a acestora precum si prezenta adenopatiilor regionale sau a metastazelor la distanta.
1) Radiografia reno-cala simpla si UIV raman examenele de baza pentru diagnosticul etiologic al oricarui pacient cu hematurie. Tumorile cale au drept semn radiologie cardinal imaginea lacunara pe cistograma urografica. Tumorile infiltrative potInduce modificari ale supletii peretelui cal, care dene rigid, inextensibil, retractat etc, in zonele patologice. Ureterohidronefroza sau rinichiul mut sunt rezultatele invaziei si obstructiei ureterelor intra-murale induse de tumorile solide, infiltrative (. 7 si 8).

2) Ecografia cii urinare, a aparatului urinar in intregime si a abdomenului este un examen neinvaziv, repeil si foarte informativ. Astfel, pot fi diagnosticate tumorile cale papilare, rasunetul lor asupra aparatului urinar superior (dilatatia) si eventualele adenopatii regionale sau metastaze hepatice. Vezica urinara trebuie sa fie plina cu urina, tumorile aparand ca leziuni ecogene proiectate in lumen. Invazia peretelui cal este recunoscuta ca o intrerupere, provocata de tesutul tumoral, a eco-genitatii intense a peretelui cal normal (. 9). Ecografia transureterala, desi mult mai informativa, are o utilizare mai redusa decat cea abdominala si transrectala, din cauza complicatiilor pe care le poate provoca. Tumorile cale strict superficiale (Ta, Tis), stadializate prin rezectie endoscopica corect efectuata si examinate prin palpare sub anestezie cu miorelaxare, nu necesita evaluari suplimentare ale cii si ale pelsului. in acelasi timp, tumorile aflate in stadii mai avansate sunt, de regula, stadializate, cu consecinte nefavorabile asupra deciziei terapeutice. Pentru tumorile cale infiltrative, investigatiile imagistice ale pelsului, ca CT sau RMN se impun, atat pentru aprecierea penetratiei parietale, cat si pentru evaluarea ariilor ganglionare regionale.
3) Tomografia computerizata si rezonanta magnetica nucleara. Informatiile furnizate de aceste moderne metode imagistice ridica procentajul acuratetei diagnostice pana la 85% in aprecierea infiltratiei parieto-cale a tumorilor ("T\") si la circa 90% pentru decelarea adenopatiei pelene. Rezonanta
magnetica nucleara ofera cateva avantaje ativ cu tomografia computerizata: tesutul tumoral este diferentiat mai bine de peretele cal normal; examinarea se poate efectua in mai multe uri; ganglionii limfatici se indidualizeaza mai bine, putand fi deosebiti de vasele sangne, si nu este necesara administrarea i.v. de substanta de contrast, in acelasi timp insa, miscarile pacientului pot induce artefacte neinterpreile pe film, iar pacientii cu stimulatoare cardiace, clipuri vasculare metalice sau alte proteze metalice reprezinta conta-indicatii pentru examenul prin RMN.
Cu toate progresele investigationale imagistice moderne, nici o tehnica de examen nu poate diferentia cu certitudine tumorile Ta de T^ sau T2 de T3a. Cel mai mare beneficiu diagnostic al tomografiei computerizate si al rezonantei magnetice nucleare consta in diferentierea corecta a tumorilor infiltrative, dar inca intraorgan (pana la T3a) de cete cu extensie extracala (T3b - T4a sau b). in printa adenopatiei regionale, prin ambele metode se apreciaza ca ganglionii cu diametre mai mari de 1 cm sunt practic totdeauna invadati tumoral, in timp ce adenopatiile cu diametre mai mici considerate reactive, desi in cadrul acestora unele sunt totusi determinari neoplazice.
4) Radiografiile si scintigramele osoase. Cele mai multe metasteze la distanta, provocate in special de tumorile cale maligne, sunt localizate in plamani si in oase. Diagnosticul acestora se face prin radiografii toraco-pulmonare, radiografii osoase sau scintigrame osoase (edentiaza metstazele osoase cu 9-l2 luni mai devreme decat expresia edenta a acestora pe radiografiile standard).



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor