mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Traumatismele aparatului urinar
Index » Patologia chirurgicala urologica » Traumatismele aparatului urinar
» Traumatismele ureterale

Traumatismele ureterale







Traumatismele ureterale sunt rare datorita situarii anatomice profunde, retroperitoneale.
Utilizarea tehnicilor de chirurgie percutana si endo-scopica a condus pe de o parte la reducerea complicatiilor determinate de lezarea ureterului in timpul interventiei chirurgicale, dar pe de alta parte si la aparitia unei noi patologii traumatice.
Etiologie


Se descriu doua tipuri majore de leziuni ureterale:

1. produse prin traumatisme externe;
2. iatrogene, aparute in timpul interventiilor chirurgicale efectuate asupra organelor pelvine:
. explorari renale si uretero-renale (uretero-scopie, chirurgie percutana renala, chirurgie deschisa);


. interventii ginecologice;

. interventii asupra sigmoidului si rectului;


. interventii asupra selor mari;


. extirparea unor tumori retroperitoneale.
Clasificarea traumatismelor ureteraleIn functie de mecanismul de producere traumatismele ureterale pot fi clasificate astfel (1):
a. externe: contuzie ureterala, ruptura partiala, ruptura completa, zdrobire ureterala, avulsie ureterala;
b. leziuni intraoperatorii: zdrobire, avulsie, sectionare, ligaturare, descularizare, formare de fistule.
Anatomie patologica
Scurgerea urinii din ureter la nivelul solutiei de continuitate determina aparitia urinomului retrope-ritoneal. Lezarea traumatica a ureterului poate conduce la obstructie cu hidronefroza mergand pana la compromiterea unitatii renale. De asemenea, pot apare fistule prin extrazarea urinii in spatiul retro-peritoneal sau in cavitatea peritoneala. Lezarea concomitenta a altor structuri poate conduce la aparitia unor fistule uretero-ginale, cutanate sau intestinale.
Diagnostic
Din punct de vedere al manifestarilor clinice, lezarea traumatica a ureterului determina aparitia durerii lombare determinata de obstructia consecuti. Urinomul retroperitoneal se manifesta clinic doar prin durere si impastarea zonei afectate, iar infectarea sa determina aparitia starii febrile. in cazul ligaturii ureterale durerea lombara poate avea caracter de colica nefretica. Atunci cand se asociaza uroperitoneul, se descriu in principal manifestari digestive (ileus paralitic).


Protocolul de investigatii include: ecografie, uro-grafie intravenoasa, tomografie computerizata, ure-teropielografie retrograda (controversata).
Ecografia reprezinta prima explorare imagistica din protocolul de investigatie, putand orienta asupra diagnosticului
Urografia intravenoasa reprezinta cea mai utila metoda de diagnostic a leziunilor ureterale traumatice (5). Ea poate evidentia extrazarea substantei de contrast la nivelul solutiei de continuitate precum si hipofunctionalitatea unitatii renale respective.
La pacientii cu contuzii abdominale tomografia computerizata reprezinta o metoda care poate evidentia cu acuratete existenta si amploarea leziunii ureterale.
La pacientii la care nu este necesara explorarea chirurgicala, iar existenta solutiei de continuitate ureterala nu a putut fi demonstrata prin celelalte explorari se poate efectua ureteropielografie retrograda.In cazul leziunilor ureterale intraoperatorii se poate administra intravenos indigo carmin pentru a depista prezenta extrazarii (3). Diagnosticul leziunii ureterale este de obicei precizat la cate zile de la traumatism, pe baza manifestarilor clinice (durere lombara, febra, anurie, fistula uretero-ginala, fistula uretero-cutanata etc). Atunci cand exista suspiciunea unei leziuni ureterale se indica efectuarea unei urografii intravenoase. Daca aceasta evidentiaza prezenta extrazarii urinare, intarzierea functiei renale sau ureterohidronefroza, uretero-pielografia retrograda poate confirma tipul leziunii.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor