mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Traumatismele aparatului urinar
Index » Patologia chirurgicala urologica » Traumatismele aparatului urinar
» Manifestari clinice

Manifestari clinice







in cazul traumatimelor renale, simptomatologia depinde de importanta leziunilor, cuprinzand semne generale si locale.
Semnele generale sunt determinate de socul hemoragie si/sau de socul traumatic. Intensitatea socului posttraumatic nu este intotdeauna corelata cu gravitatea leziunilor. Semnele socului traumatic cuprind: pierderea constientei, hipotensiune arteriala, puls accelerat, filiform, tegumente palide, reci, umede.
Semnele locale includ:
a. durerea lombara, de intensitate riabila, cel mai adesea fiind violenta, continua, insotita de contractura musculara. Ea este localizata in regiunea lombara, flanc si hipocondru, cu iradiere descendenta spre organele genitale externe;
b. hematuria reprezinta, de obicei, primul semn al existentei unei leziuni renale. Gradul hema-turiei nu se coreleaza cu severitatea leziunilor. Hematuria poate lipsi chiar in cazul unor leziuni parenchimatoase importante, daca ure-terul este rupt ori obstruat sau cand pediculul scular este smuls;


c. lomba plina (formatiune tumorala lombara) aparuta dupa traumatismul renal este determinata de rersatul sangvin retroperitoneal. La palpare se deceleaza o formatiune tumorala depresibila, impastata, cu volum riabil, fara limite nete, cu contact lombar, care creste progresiv.In ceea ce priveste semiologia traumatismelor renale, deosebit de important este faptul ca hematuria certifica existenta contuziei renale, pe cand gravitatea traumatismului renal se apreciaza in functie de marimea si rapiditatea expansiunii hematomului perirenal (4).
Atunci cand leziunea traumatica renala comunica cu cavitatea peritoneala manifestarile cuprind durere lombara si abdominala, semne de hemo-peritoneu si hemoragie interna.


Forme clinice

Din punct de vedere evolutiv se descriu urmatoarele forme clinice: a. forma usoara, care cuprinde fisura interstitia-la, hematomul subcapsular si fisura comunicanta cu sistemul pielocaliceal. in acest caz manifestarile clinice includ: durere locala si contractura musculara discreta, cu sau fara hematurie, fara semne de hematom perirenal important;


b. forma medie, cuprinde cazurile cu ruperea capsulei renale si fisurile comunicante in care apar hematoame perirenale. Hematomul nu depaseste linia spino-ombilicala. Aceasta forma se caracterizeaza prin: accentuarea semnelor locale si generale imediat dupa traumatism, semne moderate de hemoragie interna.
Manifestarile clinice includ: durere lombara, contractura musculara, lomba plina, hematurie, hipotensiune arteriala moderata, puls accelerat, anemie;
c. forma gra corespunde zdrobirii rinichiului sau smulgerii pediculului renal. in acest caz loul clinic este dominat de socul hemoragie posttraumatic.
Hematomul lombar creste rapid depasind linia spino-ombilicala. Hematuria este importanta.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor