mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Adenomul de prostata
Index » Patologia chirurgicala urologica » Adenomul de prostata
» Tuseul rectal

Tuseul rectal







Reprezinta examenul clinic de baza al adenomului prostatic. Se poate efectua in pozitie genu-pectorala, laterala, sau ginecologica, aceasta din urma fiind cea mai informativa. Clinic, la tuseul rectal prostata apare marita de lum, simetrica sau rar asimetrica, cu mucoasa rectala catifelata, avand limitele organului foarte bine delimitate de structurile vecine, cu consistenta ferm elastica, uniforma pe toata aria de palpare. Santul median ce desparte cei doi lobi este disparut partial sau in totalitate, iar sensibilitatea glandei este normala. Veziculele seminale normale nu se palpeaza. Manevra de tuseu rectal impune obligator palparea hipogastrica simultana, astfel incat tot blocul prostatic - seminal - cal sa poata fi apreciat bi-manual. De retinut ca pacientului i se indica sa urineze initial, sau in cazul retentiei complete de urina, inaintea examenului este obligator ca ca sa fie evacuata prin sondaj, sau alte metode (punc-tie, cistostomie minima). Numai asa, informatiile obtinute r fi exacte. Tuseul rectal este principala metoda de orientare in diagnosticul pozitiv si diferential al adenomului de prostata. Diagnosticul cert va fi silit numai de examenul histopatologic.



EXAMANELE DE LABORATOR
Biochimia serica va determina probele uzuale, hemoleucograma cu formula leucocitara, nivelul seric al ureei, creatininei, glicemiei si electrolitemia serica, probe hepatice, teste de coagulare in vederea unei posibile interventii chirurgicale.
Examenele de urina constau in efectuarea examenului sumar de urina, si a sedimentului urinar, cu determinarea celularitatii urinare, si cristaluriei. De mare importanta este urocul-tura, ce poate detecta eventuale infectii urinare, si nivelul ureei si creatininei urinare, parametrii orientativi in insuficienta renala, cand rinichiul nu mai poate concentra.
. Examenul markerilor prostatici, dintre care cel mai important este antigenul specific pros-tatic (PSA), care are valori normale cuprinse intre 0-4 ng/ml. Peste aceste valori se suspecteaza cancerul prostatic. Examenul PSA, reprezinta test de screening la barbatul peste 50 de ani, cu rol deosebit in detectia precoce a cancerului de prostata.
Alti markeri prostatici importanti sunt reprezentati de;


- Fosfataza acida prostatica.

- Gamma seminoproteina.


- EGF (epidermoid growth factor).

- PSMA (prostate specific membrane antigen).


- Seminogelina (antigenul specific al glandei seminale).

- Beta FGF (fibroblast growth factor) - marker cu mare specificitate in dezltarea adenomului prostatic.
Uroflowmetria si rezidiul cal reprezinta investigatii de baza in evaluarea diagnostica, terapeutica si elutiva a adenomului de prostata, impreuna cu lumetria prostatica.
Uroflowmetria sau debitmetria urinara reprezinta o metoda de masurare a cantitatii de urina care se evacueaza din ca urinara intr-o unitate de timp. Astfel, debitul urinar, va depinde de forta de contractie a detrusorului, de rezistenta intalnita la nivelul uretrei, de presiunile si coordonarea detrusor/ sfincter, si de buna functionare a complexului neuron - cale de transmitere - efector. Pentru o masurare exacta, este necesar ca lumul urinar sa depaseasca 125-l50 ml, si sa se foloseasca pe cat posibil o metoda automata de apreciere. inregistrarea debitmetriei urinare va evalua: lumul urinar, timpul necesar evacuarii, debitul mediu pe secunda (average flow) si debitul maxim pe secunda (pick flow) (. 4). Valorile normale ale acestor parameterii sunt urmatoarele:




. lumul urinar - 125-300 ml;

. durata mictiunii - 10-l2 secunde;


. debitul mediu - average flow - 12 ml/secunda;

. debitul maxim - pick flow - >15 ml/secunda. Pacientii cu obstructii medii au debitul mediu in
jur de 8-l0 ml/s, si pick flow in jur de 10-l2 ml/s, iar cei cu obstructii severe, au debitul mediu 6-8 ml/ s iar pick flow in jur de 5 ml/s, cu cresterea importanta a timpului mictional. Cu toate acesea, in jur de 7% din pacientii cu adenom prostatic au toti acesti parametrii in limite normale.

Determinarea rezidiului cal se poate aprecia clinic (cand exista distensia cala), sau la sondajul evacuator postmictional, si mult mai simplu in cadrul urografiei, care impune la barbat cliseul mictional (pentru aprecierea calibrului uretrei), si cel postmictional (pentru aprecierea rezidiului).
Examenul ecografic postmictional, tomografia cu substanta de contrast cat si cel scintigrafic pot aduce informatii despre rezidiul cal.
De retinut ca actul mictional este intotdeauna complet, iar prezenta rezidiului este intotdeauna patologica. Totusi, noi apreciem ca moment al instituirii tratamentului aparitia unui rezidiu de peste 100 ml, ceea ce reprezinta peste 30% din lumul fiziologic al cii urinare.
Cistomanometria, nu reprezinta un examen de rutina in investigatia adenomului de prostata, dar uneori este foarte informativa in diagnosticul etio-logiei suferintei co-prostatice.
Astfel, se defineste ca detrusor insil situatia clinica in care la lum urinar cal sub 300 ml, apar contractii cale a caror intensitate depaseste 15 era H2O.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor