mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Adenomul de prostata
Index » Patologia chirurgicala urologica » Adenomul de prostata
» Diagnosticul diferential

Diagnosticul diferential





Tulburarile de evacuare cala necesita diagnosticul diferential cu urmatoarele afectiuni:
. Cancerul prostatic, este si cea mai frecventa afectiune cu care trebuie facut diagnosticul diferential. Desi simptomatologia neoplasmului prostatic este in mare parte asemanatoare, exista cateva particularitati: durerea de intensitate mai mare si cu caracter permanent, hematuria apare mai frecvent, semnele obstructiei sunt mai pregnante, rasunetul pe aparatul urinar superior are initial caracter unilateral, sau oricum asimetric, aspectul sugestiv la tuseul rectal, semnele de impregnare neoplazica, cresterea valorilor markerilor tumorali, a PSA, PSA density, PSA velocity (valoarea de crestere anuala a PSA, normal sub 0,75 ng/cm3), fosfataza acida prostatica, leucinaminopeptidaza etc.
Diagnosticul diferential il sileste numai examenul histologic.
. Bolile colului cal, scleroza de col apare uneori ca o complicatie tardiva dupa interventiile chirurgicale, mai rar de no. Examenul cistoscopic si ecografia transrectala orienteaza diagnosticul, impreuna cu ecografia transuretrala. Valvele uretrale ies din discutie, obstructia produsa de acestea producand complicatii la varste prea mici pentru adenomul prostatic. Hipertrofia de veru montanum, se diagnosticheaza endoscopic, iar cervicotrigonita glandulara Von Brunn de asemenea.
. Patologia obstructiva uretrala, stricturile, tumorile, uretritele, calculii, corpii straini etc. reprezinta cauze de obstructie uretrala care se obiectiveaza prin uretrografie anterograda sau retrograda, ure-troscopie, ecografie transuretrala sau peniana externa, profil uretral, si la neie prin examen bi-optic. Disfunctia evacuatorie de cauza uretrala este predominent obstructiva si mai putin iritativa.
. Litiaza prostatica are ca semn clinic major la tuseul rectal "semnul sacului cu nuci\" datorita senzatiei caracteristice procate de palparea cracmen-telor dintre calculi. Se apreciaza urografic, ecografic si la neie prin TC pelvina, si in cazuri grave devine atat de obstructiva incat singurul tratament eficace ramane numai prostatectomia totala.
. Prostatita acuta are drept caracteristica elutia rapid progresiva a obstructiei, pe fondul unei suferinte generale, caracterizata de febra, frisoane, stare generala alterata. Examenul local al prostatei evidentiaza sensibilitatea acesteia, marirea de lum si temperatura locala crescuta, cu aparitia fluc-tuentei in caz de abcedare, leucocitoza crescuta si retentie completa de urina instalata rapid la un pacient eventual fara tulburari urinare antecedente.
. Prostatita cronica, prostatodinia, prostatita cronica granulomatoasa, sunt entitati clinice dificil de diagnosticat, iar in final singurul element concludent este examenul histopatologic.
. Disfunctiile cale neurologice congenitale sau dobandite, necesita in primul rand un examen neurologic complex si complet, cat si aprecierea unor alte conditii patologice care se manifesta neurologic: alcoolismul, diabetul zaharat, imunosupre-satii, bolnavii de lues sau ciroticii. Vezica neurologica are frecvent contractii slabe si rezidiu mare, profilul uretral si cistomanometria nesugerand un element obstructiv major.
. Dissinergiile co-sfincteriene, sau obstructiile functionale semnifica discordanta dintre contractia detrusorului si relaxarea sfincterelor. Tot aici amintim insilitatea detrusorului, entitate amintita anterior, in care apar contractii anormale ale detrusorului mai mari de 15 cm H2O la lum urinar cal sub 300 de ml. Examenele cistomanome-trice, uroflowmetria si profilul uretral transeaza diagnosticul.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor