mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Traumatismele coloanei vertebrale
Index » Patologia chirurgicala ortopedica » Traumatismele coloanei vertebrale
» Fractura dintelui

Fractura dintelui







Dintele (procesul odontoid) impreuna cu ligamentele adiacente - ligamentul transvers al atla-
sului, ligamentele alare si ligamentul apical - sunt considerate silizatorii primari ai articulatiilor atlanto-axoidiene. Fractura dintelui ca si leziunea ligamentului transvers, produce un sindrom de insilitate acuta a complexului C1-C2. Ca mecanism de producere sunt recunoscute toate traumatismele olente care solicita coloana cercala superioara in hiperflexie, hiperextensie sau rotatie exagerata. Aparitia fracturii permite subluxatia sau dislocatia atlasului fata de axis (4).
Diagnosticul poate fi pus printr-o anamneza si un examen clinic corect, completate cu investigatia radiolgica. Subiectiv, se edentiaza durere occipitala sau suboccipitala, refuzul de a realiza miscari ample cu capul. Pacientul se protejeaza de mobilitatea excesiva a craniului sustinandu-si capul cu mainile intr-o atitudine caracteristica. Obiectiv, la examenul neurologic se poate edentia hiperreflec-titatea membrelor inferioare si scaderea fortei musculare cu parestezii la membrele superioare. Diagnosticul de precizie se poate pune numai radiologie. La radiografiile de rutina, antero-poste-rioare si laterale, se adauga si incidenta transorala (cu conditia sa nu fie asociata o fractura de mandibula). Se poate observa traiectul de fractura, gradul de deplasare sau de angulare a fragmentelor, pozitia dintelui fata de marginile mediale ale maselor laterale.


Clasificare - cea mai acceptata clasificare (An-derson si D\'Alonzo) cuprinde trei tipuri dupa sediul lor anatomic (6): tipul I - este fractura oblica a varfului dintelui realizata prin smulgerea insertiilor ligamentelor alare din aceasta zona; tipul II - reprezinta tipul cel mai frecvent intalnit, fiind o fractura la jonctiunea dintelui cu corpul axisului sau putin deasupra, indiferent daca este cu deplasare sau fara deplasare, evolueaza cu o rata de 36% pseudartroza, explicabila prin conditiile precare de vascularizatie ale dintelui in aceasta zona; tipul III -este o fractura a bazei dintelui cu un fragment spongios din corpul axisului. Aceasta asigura un prognostic bun cu 90% ndecari prin tratament conservator (. 8).
Tratamentul este variabil in functie de tipul de fractura si de gradul de deplasare apreciat prin angulatia sau translatia fragmentelor. Scopul tratamentului consta in corectia deplasarii (daca exista) si imobilizarea focarului (externa sau interna) pana la obtinerea consolidarii. Pentru fracturile de tip I si III fara deplasare, considerate sile, tratamentul conservator prin imobilizare in orteza cercala (occipito-cerco-toracica) obtine in mod constant ndecari intr-un interval de 8-l2 saptamani. Fracturile de tip III cu deplasare mai mare de 5 mm, se trateaza prin reducere si imobilizare in halo-vesta, in functie de gradul de translatie sau de angulatie a fragmentelor. in fracturile de tip II, in care\' pozitia de reducere este dificil de obtinut, sau in cazurile de neconsolidare cu insilitate mai mare de 5 mm in flexie extensie, se indica fuziunea cercala posterioara prin unul dintre procedeele clasice sau osteosinteza anterioara cu suruburi canulate (3).





Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Patologia chirurgicala ortopedica:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai