mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Traumatismele coloanei vertebrale
Index » Patologia chirurgicala ortopedica » Traumatismele coloanei vertebrale
» Examenul clinic

Examenul clinic







1. Anamneza. Posibilitatea de a obtine informatii directe de la pacient (anamneza subiectiva) este foarte utila pentru evaluarea gravitatii traumatismului si pentru stabilirea raportului energie-leziune. Victima ar trebui sa raspunda la cateva intrebari standard: locul si momentul accidentului, circum-
stantele acestuia (inaltimea de cadere, tipul de hicul si pozitia acestuia) sensibilitatea dureroasa si localizarile ei, prezenta unor simptome generale (dispnee, greata, sete). Raspunsul precis la aceste intrebari exclude cu mare probabilitate un traumatism cerebral sau o stare de soc. Pentru pacientul politraumatizat, comatos sau cu intoxicatie acuta, anamneza obiectiva (de la anturaj) si informatiile obtinute prin examenul clinic si paraclinic, raman singurele posibilitati de precizare a diagnosticului.


2. Examenul fizic. in cazul unui politraumatism, examenul general se efectueaza in echipa, incluzand un anestezist-reanimator, neurochirurg, chirurg general si un traumatolog. Functiile vitale fiind stabilizate, examenul se desfasoara cu pacientul dezbracat, in decubit dorsal, dinspre cranial spre caudal. Aspectul general al pacientului este extrem de important. Prezenta unui torticolis sau postura de fixare a capului cu ajutorul mainilor, sugereaza un traumtism de coloana cervicala. Pozitia inerta a membrelor superioare si/sau inferioare indica paralizia flasca din tetra- sau paraplegie. Incontinenta sfincteriana (cala sau anala) este caracteristica leziunilor medulare gra. Examenul local debuteaza cu extremitatea cefalica. De altfel orice pacient politraumatizat, inconstient, cu leziuni cefalice trebuie suspectat de un traumatism al coloanei rtebrale. Sunt notate cu atentie echimozele sau plagile cranio-cefalice sugesti pentru o leziune a coloanei cervicale. Ele pot indica punctul de aplicare a fortei si mecanismul de producere a traumatismului. Aplatizarea maxilarului, fractura de piramida nazala, indica actiunea unui mecanism de hiperextensie. Otoragia, epitaxisul sau liquoreea asociate cu hematomul mono- sau binocular sugereaza o fractura de baza de craniu, iar echimoza peretelui posterior al faringelui, o fractura a primelor doua rtebre cervicale. Asocierea semnelor unui traumatism toracic (durere la compresiune, crepitatii) sau abdominal (hematom al peretelui abdominal, contractura de aparare) cu marca centurii de siguranta este caracteristica unui traumatism al coloanei toraco-lombare.
Coloana cervicala fiind imobilizata, pacientul inconstient este intors in bloc in decubit lateral utilizand o seta posterioara. Coloana rtebrala este examinata pentru deformari, echimoze sau abraziuni. Se palpeaza si se percuta toate procesele spinoase notandu-se orice treapta, dezali-niere sau largire a spatiului interspinos. Pacientul constient, stabil hemodinamic, este cooperant, indicand localizarea si caracterul durerii spontane sau evocate, topografia zonelor cu tulburari de sensibilitate, gradul de impotenta functionala.


3. Examenul neurologic. incepe de obicei cu evaluarea starii de constienta, mai ales in cazurile in care coexista leziuni ale extremitatii cefalice. Aprecierea se realizeaza utilizand Glasgow Coma Scale (GCS) care permite o apreciere exacta a evolutiei si prognosticului unei leziuni cranio-cerebrale. Un examen neurologic corect efectuat trebuie sa includa aprecierea functiei senziti, motorii si reflexe a sistemului nervos centrai.
. Examenul sensibilitatii: este necesara aprecierea sensibilitatii subiecti, spontane, de tip durere sau parestezie si determinarea sensibilitatii obiecti, provocate, epicritica si protopatica.
. Examenul motricitatii: trebuie facut sistematic, controland succesiv motilitatea voluntara a principalelor grupe musculare si apoi forta musculara.
. Examenul functiei reflexe incheie examenul neurologic. Pacientul in soc spinal prezinta absenta intregii activitati reflexe pentru 24 ore, dupa care apar spasticitatea, clonusul si reflexele patologice. Prezenta acestor reflexe la un pacient fara activitate motorie voluntara presupune o leziune de neuron motor central, iar absenta lor in aceleasi conditii, o leziune de neuron motor periferic. Prin soc spinal se intelege o pierdere a tuturor functiilor madui spinarii. El trebuie privit ca un deficit functional fara un substrat anatomic obligatoriu cu durata medie de 24 ore. Socul spinal este considerat rezolvat in momentul in care reflexele situate sub nilul traumatismului reincep sa functioneze (reflexul bulbo-carnos). loul clinic include: paralizia totala a muschilor cu hipotonie accentuata (tetra- sau paraplegie flasca), abolirea reflexelor cutanate si osteotendinoase, anestezie pentru toate tipurile de sensibilitate, atonie cala si rectala, tulburari neurogetati (staza bronho-pulmonara, ileus paralitic, hipotensiune pulmonara, disparitia secretiei sudorale), tulburari trofice manifestate prin aparitia precoce a escarelor.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Patologia chirurgicala ortopedica:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai