mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Fracturile membrului pelvin
Index » Patologia chirurgicala ortopedica » Fracturile membrului pelvin
» Fracturile piciorului

Fracturile piciorului







Dintre oasele piciorului cel mai frecvent sunt fracturate: astragalul, calcaneul, metatarsienele si falangele.

Fracturile de astragal
Se produc prin mecanism indirect, mai frecvent prin flexie dorsala fortata a piciorului sau prin tasare verticala.
Cel mai des intalnite sunt fracturile de col de astragal, urmate de fracturile de corp astragalian si mai rar de fracturi apofizare (spre exemplu fractura a tuberculilor posteriori ai astragalului tip Shephard).
Simptomatologia. in fracturile fara deplasare este saraca si se aseamana cu semnele din entorsa de glezna.
In fracturile cu deplasare insotite de subluxatii sau chiar luxatii, deformarea regiunii este evidenta.
Examenul radiologie si eventual computer tomo-graf precizeaza diagnosticul.


Complicatii. Complicatia imediata cea mai frecventa este asocierea cu subluxatii sau luxatii ale corpului astragalian. Adeseori se asociaza si o fractura deschisa care mareste gradul de gravitate.
Complicatiile tardive cele mai frecvente sunt: necroza aseptica posttraumatica de corp astragalian si artroza gra posttraumatica.
Tratamentul. Este ortopedic pentru fracturile fara deplasare si chirurgical pentru fracturile cu deplasare. Osteosinteza se face de obicei cu suruburi (. 32).

Fracturile de calcaneu
Cele mai frecvente fracturi de calcaneu se produc prin cadere de la inaltime. Calcaneul este comprimat intre astragal si sol, producandu-se fracturi prin "tasare\".
Clasificare. Fracturile pot interesa corpul calca-neului, marea tuberozitate sau apofizele. Pot fi cu traiect intraarticular sau extraarticular si pot fi cu deplasare sau fara deplasare (5).
Simptomatologie. Durerile si tumefactia locala sunt moderate in fracturile fara deplasare.In fracturile cu deplasare deformarea regiunii este evidenta cu regiunea calcaneana latita si cu santurile retromaleolare sterse. Bolta tara este diminuata si in zona centrala a tei apare de obicei o echimoza olara alungita (echimoza nu-mulara caracteristica).
Examenul radiologie din mai multe incidente, completat de examenul TC, cand este posibil, vor fi decisive in alegerea solutiei terapeutice.
Complicatii. Dintre complicatiile imediate cea mai severa este fractura deschisa.
Complicatiile tardive sunt relativ frecvente si sunt reprezentate indeosebi de piciorul plat post-traumatic si artroza severa astragalo-calcaneana.
Tratamentul. in fracturile fara deplasare se face tratament ortopedic care consta in imobilizarea ghipsata pentru 3 pana la 6 saptamani. Sprijinul este permis la cea 2 luni de la accident.
Tratamentul chirurgical in fracturile cu deplasare urmareste pe cat posibil sa refaca forma calca-neului. in fracturile cu "infundare\" talamica se urmareste reducerea deplasarii si refacerea boltii tare.
Osteosinteza se face cu suruburi, placute si suruburi sau cu brose Kirschner (. 33).



Fracturi de metatarsiene

Sunt produse cel mai frecvent prin traumatism direct, provocat de caderile de greutati pe ante-picior. Mai rar se produc prin mecanism indirect ca: torsiune de antepicior.
Fracturile pot interesa capul, colul, diafiza sau baza metatarsianului. Pot fi transversale sau spiroide, cu sau fara deplasare.
Simptomatologia este dominata de dureri locale cu tumefactie a fetei dorsale a piciorului insotita de echimoza moderata.
Tratamentul este ortopedic in fracturile fara deplasare si consta in gheata ghipsata de mers, bine mulata pe bolta tara pentru 3-4 saptamani.In fracturile cu deplasare se face osteosinteza cu brose Kirschner sau cu placute cu suruburi.


Fracturile falangelor

Sunt produse de cele mai multe ori prin traumatism direct, prin cadere de greutati de degete si mult mai rar prin lovirea degetelor in mers, de un obstacol.
Tumefactia dureroasa a degetului urmata in zilele urmatoare de echimoza locala impune examenul radiologie.In fracturile fara deplasare se face tratament ortopedic si degetul fracturat poate fi imobilizat de cel vecin prin benzi adezive, pentru 2-3 saptamani.
Fracturile ultimei falange se insotesc adeseori de hematoame subunghiale foarte dureroase. Se ecueaza hematomul perforand unghia cu o freza foarte fina si durerile diminua apreciabil.
De cate ori este posibil, se pastreaza unghia, indeosebi la haluce, ea constituind o atela pentru fracturile cominutive ale ultimei falange (. 34).
In fracturile cu deplasare se face osteosinteza cu fragmente de brosa Kirschner. Fracturile deschise se rezol de cele mai multe ori prin fixare cu fragmente de brosa Kirschner.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor