mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Fracturi- generalitati
Index » Patologia chirurgicala ortopedica » Fracturi- generalitati
» Examenul radiologic

Examenul radiologic







Examenul radiologie standard - fata si profil -este criteriul absolut pentru a sili existenta fracturii, sediul ei, forma traiectului de fractura, prezenta si tipul deplasarilor. Radiografiile trebuie executate pe filme mari, care sa cuprinda intreg segmentul de membru de fata si profil, cu articulatiile supra- si subiacenta. in cazuri de incertitudine se vor efectua incidente oblice si tomografii. Uneori tomografia computerizata este necesara pentru a aprecia reala complexitate a unei fracturi sau existenta unor mici fragmente incarcerate in articulatie si inzibile pe radiografia standard (4, 5, 9).



CLASIFICAREA FRACTURILOR
Se face dupa mai multe criterii:In functie de lezarea invelisului cutanat:
- fracturi inchise - cu pastrarea integritatii invelisului cutanat;


- fracturi deschise - cu plaga tegumentara.

Clasificarea prognostica
Este legata de posibilitatile de deplasare ulterioara a fragmentelor fracturare, cu riscul aparitiei unor complicatii:
- fracturi sile - sunt fracturile care dupa imobilizare (aparat ghipsat, aparat ortopedic) nu mai prezinta risc de deplasare. Fracturile incomplete (fisuri, fracturi "in lemn verde\" la copii) sunt fracturi sile. De asemenea, fracturile transversale ale tibiei, odata reduse si imobilizate sunt sile caci forta musculara determina o compactare a focarului de fractura; fracturile angrenate sunt de asemenea sile;
- fracturi insile - sunt acele fracturi care prezinta un risc important de deplasare secundara dupa reducere si imobilizare ghipsata. Este necesara o manevra (ortopedica sau chirurgicala) in plus pentru silizarea lor. Fracturile oblice, spi-roide, cominutive - reduse si imobilizate in aparat ghipsat se pot deplasa secundar sub actiunea contractiei musculare care face ca fragmentele fracturate sa alunece intre ele.
In functie de structura osului fracturat:
- fractura pe os sanatos, produsa printr-un traumatism olent asupra unui os cu o structura normala;
- fractura pe os patologic. Orice proces patologic care diminueaza densitatea osoasa (osteoporoza) sau inlocuieste masa osoasa (proces prolife-rativ benign sau malign, proces infectios) slabeste rezistenta mecanica a osului. La un traumatism minim un astfel de os cu rezistenta mecanica scazuta se poate fractura (. 13).
Toate aceste clasificari de mai sus sunt generale, fara sa descrie variantele posibile ale fracturilor unor regiuni (fracturi de col femural de exemplu). Exista pentru aceeasi regiune o multitudine de clasificari, ceea ce face dificila (daca nu imposibila) area diferitelor stadii si rezultate terapeutice.


Clasificarea AO

"Asociatia pentru studiul Osteosintezei\" de la Berna a propus o clasificare codificata care poate sistematiza totalitatea fracturilor. Codificarea efectuata dupa studiul a 150.000 fracturi tratate prin osteosinteza, usureaza crearea unui limbaj comun pentru toate centrele de traumatologie ca si studiul pe calculator al acesetor fracturi. Desi inca nu este unanim admisa clasificarea AO a inceput sa se impuna (7).


Clasificarea cuprinde un cod de 2 simboluri. Primele 2 simboluri definesc codificarea localizarii fracturii:
- prima cifra reprezinta localizarea la nivelul scheletului (. 20). Fiecare segment a primit un numar. Asfel, bratul 1, antebratul 2, coapsa 3, gamba 4, coloana 5, bazinul 6, mana 7, piciorul 8, centura scapulara 9;
- a doua cifra reprezinta localizarea la nivelul osului (. 21). Fiecare os lung a fost impartit in 3 segmente care au fost numerotate: 1 epifiza pro-ximala; 2 diafiza; 3 epifiza distala. Oasele gambei au 4 segmente: 1 epifiza proximala, 2 diafiza, 3 epifiza distala, 4 maleolele. De exemplu o fractura codificata 3, 2 reprezinta o fractura a femurului (3) la nivelul diafizei (2).
Urmatoarele 3 simboluri definesc diagnosticul:
Primul simbol - reprezentat de o litera, defineste tipul de fractura (. 22)
A - fractura cu 2 fragmente;


B - fractura cu 3 fragmente;

C - fractura cominutiva.
Al doilea simbol reprezentat de o cifra defineste subdiziunea fiecaruia din tipurile de fractura (. 23).
De exemplu:


A1 - este o fractura spiroida;

A2 - este o fractura oblica;


A3 - este o fractura transversala.

Exista subgrupe B1, B2, B3 si C1, C2, C3 (. 23). Exista si o grupa D - fractura neclasificabila in grupele anterioare. Fiecare subgrupa (A1, B1, C1 etc.) poate fi subdizata la randul ei in alte 3 subgrupe (A1,1; A1,2; A1,3 etc.) in functie de tipul de fractura.
La sfarsitul examenului nostru clinic si radiografie, diagnosticul de fractura trebuie sa precizeze daca este o fractura deschisa sau inchisa, sediul, tipul traiectului de fractura, deplasarile existente si daca fractura este sila sau insila si de asemenea incadararea in clasificarea AO.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor