mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Anomalii congenitale ale aparatului locomotor
Index » Patologia chirurgicala ortopedica » Anomalii congenitale ale aparatului locomotor
» Entorsele pumnului

Entorsele pumnului







in practica sportiva frecnta leziunilor la nilul mainii si degetelor este destul de ridicata, pe discipline sporti boxul ocupand primul Ioc, urmat de volei si gimnastica.
De multe ori aceste entorse nu sunt tratate ele lasand sechele importante in functionalitatea articulatiilor mainilor si degetelor.
Leziunile sunt in cele mai multe cazuri rezultatul unor actiuni de hiperextensie fortata a palmei pe antebrat sau a degetelor pe metacarpiene. in cadrul acestor miscari se produc rupturi sau intinderi ale aponevrozei dorsale ale degetelor, fibrocar-tilajului palmar sau ligamentelor articulatiilor respecti.
Entorsa radiocarpiana apare atunci cand traumatismul nu este destul de violent sa produca fracturarea oaselor gatului mainii..


Semnele clinice sunt reprezentate de o tumefi-ere si edematiere periarticulara in primele ore dupa traumatism.
Entorsa radiocarpiana are ca simptomatologie clinica: durere si impotenta functionala mai ales la miscarile de flexie-extensie palmara. Obiectiv, gatul mainii este marit de volum cu o echimoza la nilul fetei anteriore a antebratului in regiunea distala, fara a aa insa deformarea caracteristica fracturilor de epifiza distala de radius. La palpare se exacerbeaza durerea mai ales in zona plicii de flexiune antebrahiopalmare. Se pot asocia si leziuni ale ligamentelor colaterale (radial si/sau ulnar) care se pun in evidenta prin durere la palpare in zonele respecti si accentuarea acesteia la miscarile de inclinare cubitala si/sau radiala. De asemena, se pot produce rupturi ale ligamentelor radioulnare distale producand entorsa radioulnara distala. in acest caz durerile sunt accentuate de miscarile de pronosupinatie. Aceste leziuni sunt destul de gra deoarece ele pot lasa sechele (ex: jena la miscarile de pronosupinatie) si pot recidiva.



Diagnosticul se pune pe examenul clinic, radiologie (se exclude fractura), RMN si artroscopic.
Tratamentul entorselor simple consta in: repaus fizic, punga cu gheata local, bandaj elastic. in cazul entorselor gra se recomanda imobilizarea in atela ghipsata in pozitie functionala pentru 14-21 de zile. Se poate folosi ca metoda de tratament in aceste cazuri artroscopia articulatiei radiocarpiene, care poate trata dirsele tipuri de leziuni.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor