mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali
Tumori benigne de ovar
Index » Patologia chirurgicala ginecologica » Tumori benigne de ovar
» Tumora brenner

Tumora brenner


Share



Este o tumora fibroepiteliala solida rezultata dintr-o proliferare conjuncti si o proliferare a unui epiteliu de tip tranzitional; reprezinta 1% pana la 2% din totalul tumorilor oriene si este rar maligna (2). A fost descrisa la paciente cu rsta intre 6 si 80 de ani, jumatate din cazuri fiind paciente peste 50 de ani (9). Circa 10% dintre tumorile Brenner sunt bilaterale. S-a obsert o predilectie de dezvoltare a tumorii pe orul drept.
Tumorile Brenner deri din epiteliul celomic paramezonefric. Din 1932, cand Meyer a descris pentru prima data aceasta entitate, au fost emise numeroase teorii referitoare la histogeneza, aceste tumori fiind considerate a avea originea in: resturi celulare Walthard, teratoame, celule granuloase, celule tecale, rete ori sau in stroma oriana. In prezent, este acceptat faptul ca originea acestei tumori este in resturile celulare Walthard care reprezinta incluzii ale epiteliului orian de suprafata. Cateodata, tumorile Brenner coexista cu chistade-noamele mucinoase. Aceasta asociere este explicata prin metaplazia epiteliului mucinos catre tipul scuamos sau al epiteliului tumorii Brenner catre tipul mucinos. Asocierea acestor doua tipuri de tumori este in concordanta cu teoria originii tumorii din epiteliul orian de suprafata. A fost de asemenea raportata asocierea tumorii Brenner si cu alte tipuri de tumori genitale.
Tumora Brenner are dimensiuni care riaza intre 10 si 15 cm in diametru. Cele mai multe sunt solide, dar pot fi si partial chistice. Suprafata tumorii este alb-cenusie, neteda dar poate fi si bo-selata, cu lobuli neregulati. Ariile chistice riaza in dimensiuni si au un continut pseudomucinos.
Microscopic, tumora este formata din tesut fi-bros abundent in care se gasesc cuiburi de celule epiteliale scuamoase, care prezinta caracteristic nudei in "boaba de cafea\". Frecvent, centrul acestor zone devine chistic. Celulele care delimiteaza cavitatea centrala sunt cuboidale, columnare, cu aspect de uroteliu si mai rar sunt celule epite-liale mucinoase.
Clinic tumorile Brenner, mai ales cele de dimensiuni mici, sunt asimptomatice cu exceptia cazurilor in care apare luteinizarea stromei cu producere de estrogeni and ca rezultat hiperplazii endometriale si metroragii in postmenopauza sau cu secretie de androgeni cu fenomene de virilizare consecutive. Au fost descrise cazuri in care a fost prezent sindromul Demon-Meigs.
Tratamentul este chirurgical. La femei tinere se practica extirparea tumorii cu examenul intraope-rator al orului contralateral. La paciente peste 40 de ani conduita consta in histerectomie cu anexec-tomie bilaterala.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor