mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali
Tulburari de statica pelvigenitala
Index » Patologia chirurgicala ginecologica » Tulburari de statica pelvigenitala
» Tratamentul nonchirurgical

Tratamentul nonchirurgical


Share



inchiderea uretrala este influentata de numerosi factori extrinseci si intrinseci: chirurgia nu este singura optiune terapeutica si nu este intotdeauna cea mai buna alegere. Conduita nonchirurgicala in IUE se bazeaza pe influenta factorilor determinanti ai acestei afectiuni: reducerea factorilor agravanti (ex. obezitatea, fumatul, aportul lichidian excesiv) sau stimularea activa a seului peln pentru a compensa presiunea intraabdominala crescuta: modificari adaptive ale pozitiei, reabilitarea musculaturii pelne, ameliorarea statusului estrogenic, administrarea de agenti alfa-adrenergici, montarea unui dispozitiv de imbunatatire a suportului uretral, stimularea electrica.


Terapia medicamentoasa

Drogurile alfa-adrenergice. Tonusul uretrei si colului cal este mentinut in mare parte prin actitatea alfa-adrenergica a sistemului nervos simpatic. De aceea, in tratamentul IUIE se utilizeaza numerosi agenti farmacpologici cu rate de succes. Dezavantajul acestor droguri este ca au efect sinergie de crestere a tonusului vascular, putand conduce la HTA, deseori coexistenta la femeile postmenopauzale cu IUE.
Terapia estrogenica. La femeile postmenopauzale cu atrofie urogenitala prin deficit estrogenic si fenomene de IUE este indicata terapia de substitutie hormonala ca parte integranta a protocolului terapeutic, daca nu exista contraindicatii. Se remarca frecvent disparitia acuzelor de incontinenta, polakiurie, disurie; de asemenea, terapia de substitutie estrogenica amplifica receptitatea alfa-adrenergica la nivelul uretrei (10).
Tratamentul chirurgical
Operatiile pentru IUE se clasifica in patru categorii principale (13, 29, 33):
1. Colporafia anterioara clasica.
2. Operatii de suspensie, care realizeaza cura chirurgicala a IUE datorata hipermobilitatii anatomice:
- operatia de suspensie retropubiana a colului cal;


- procedee de suspensie cu acul.

3. Operatii indicate in IUE datorata slabirii sau disfunctiei sfincteriene intrinseci:


- operatii cu ansa;

- injectii periuretrale.


4. Operatii de necesitate:

- operatii cu ansa in scop obstructiv;


- imtarea unui sfincter urinar artificial;

- deere urinara.


1. Colporafia anterioara

Refacerea vaginala anterioara este cea mai veche operatie pentru IUE in ginecologie, fiind descrisa de Howard Kelly in 1914 (15). Principiul interventiei este inchiderea colului cal utilizand suturile de plicatura periuretrala Kelly. Aceasta operatie a ramas interventia standard de prima intentie in IUE pana la mijlocul secolului si este inca practicata de multi chirurgi ginecologi ca operatie standard pentru colpocistocel. Avantajul principal al acestei operatii il constituie abordul pe cale vaginala, interventia putand fi efectuata si la femei varstnice. De asemenea, permite efectuarea operatiei concomitent cu alte interventii pe cale vaginala, cum ar fi histerectomia vaginala pentru prolaps uterin. Dezavantajul majoritatii tehnicilor de colporafie anterioara este lipsa unei bune rezistente pe termen lung. Rata de succes pe termen lung a colporafiei anterioare este apreciata cu 35-65% ca fiind inaccepil de redusa. Colporafia anterioara trebuie rezervata in primul rand pacientelor care prezinta cistocel si nu au IUE semnificativa.


2. Chirurgia retropubiana a colului cal. Suspensii cu acul

Uretropexia retropubiana
Era moderna a chirurgiei retropubiene pentru IUE a inceput in 1949, cand Marshall, Marchetti si Krantz au descris tehnica suspensiei uretrale la un barbat cu incontinenta dupa prostatectomie (17). Ulterior au fost descrise o varietate de modificari ale acestei operatii, toate avand cel putin doua caracteristici comune: (1) sunt efectuate printr-o incizie abdominala joasa In spatiul Retzius; (2) realizeaza fixarea fasciei endopelne periuretrale/peri-cale la anumite structuri de sustinere ale pel-sului anterior.

Astfel, in operatia Marshall-Marchetti-Krantz, fascia periuretrala este fixata la periostul peretelui posterior al simfizei pubiene. Colposuspensia Burch realizeaza fixarea fasciei de la nivelul colului -cal la ligamentele iliopectinee Cooper (8, 9). Operatia de refacere paravaginala refixeaza fascia endo-pelna laterala din lungul uretrei si cii, la arcul tendinos al fasciei pelne (26, 27). Procedeul de fixare vagino-obturatorie Turner-Warwick ataseaza fascia endopelna sau vaginul sau ambele, la fascia muschiului obturator intern (11, 30). Toate aceste operatii efectueaza cura chirurgicala a IUE prin corectarea hipermobilitatii anatomice a uretrei si colului cal. Rata de succes pe termen lung a acestor operatii ca procede primare pentru tratamentul IUE este 80-90% (6, 12, 31).
Uretropexia transvaginala
Prima suspensie cu acul a fost efectuata de ginecologul Dr. Armand Pereyra, in 1959 (23), dar numerosi urologi au modificat ulterior tehnica. Termenul de "suspensie cu acul\" semnifica procedeul de suspensie a uretrei si colului cal cu ajutorul unei tehnici care implica plasarea unor suturi intre vagin si peretele abdominal anterior, utilizand un ac lung special.
Uretrocistopexia directa pe cale vaginala
Uretrocistopexia directa pe cale vaginala - procedeul Dan Alessandrescu - a fost comunicata in 1967. Consta in efectuarea unei incizii tip Crossen a peretelui vaginal anterior, urmata de edentierea tesuturilor parauretrale care se ancoreaza cu fire de ata, prin spatiul Retzius, retrosimfizar, pana deasupra aponevrozei muschilor drepti abdominali, suprasimfizar.
3. Procedee cu ansa. Injectii periuretrale


Operatii cu ansa

Operatiile cu ansa sunt utilizate in principal pentru pacientele cu IUE complicata, datorata de regula distructiei sau disfunctiei sfincteriene intrinseci. Maxim 15-20% din pacientele cu IUE necesita un procedeu cu ansa pentru tratament. Indicatiile interventiilor cu ansa sunt:
- IUE obiectivabila, cu suport uretral normal, sau IUE cu presiune scazuta de pierdere urinara.
- IUE la paciente care depun efort fizic mare la locul de munca.
- IUE la paciente cu afectiuni pulmonare cronice obstructive severe.
- Prolaps de bont vaginal posthisterectomie.
Principiul acestor operatii este de a conferi suport uretral, dar in primul rand comprima lumenul uretral la nivelul colului cal, compensand mecanismul deficitar de inchidere uretrala; in concluzie, creaza un grad de obstructie extrinseca.
Injectii periuretrale
Un tratament mai putin invaziv al insuficientei uretrale intrinseci are ca obiectiv refacerea inchiderii uretrale prin injectarea unui material in jurul tesuturilor periuretrale (3, 4, 5, 16, 21). Progresele recente in domeniul chimiei au permis producerea unor materiale speciale pentru procedeele injecile: politetrafluoretilen pasta (Polyfet) si colagen bon glutaraldehidic cross-lincat (Contigen). Succesul pe termen lung al acestor interventii nu este studiat.
4. Operatii de necesitate
Momentul optim pentru cura IUE il reprezinta operatia initiala. Interventiile ulterioare au o rata de succes din ce in ce mai mica (35). Operatiile de necesitate se efectueaza de regula la pacientele incontinente care prezinta uretra cicatriciala, fibro-zata, nefunctionala. Procedeele includ:
- injectii de colagen periuretral;
- plasarea unei anse obstructive, pacienta eva-cuandu-si ca prin autocateterizare tot restul etii;
- imtarea unui sfincter urinar artificial (38);


- deere urinara.




Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor