mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali
Sarcina extrauterina (sarcina ectopica)
Index » Patologia chirurgicala ginecologica » Sarcina extrauterina (sarcina ectopica)
» Tratament

Tratament


Share



Tratamentul profilacticIn prezent, diagnosticul corect este posibil si tratamentul sarcinii ectopice este de obicei incununat de succes, se accentueaza foarte putin asupra prenirii afectiunii.
Nu intamplator, Curran afirma ca dupa anul 2000, mai mult de 10% din femeile de varsta reproductiva vor fi sterile din cauza bolii inflamatorii pelvine (BIP), si mai mult de 3% vor face o sarcina ectopica. lata de ce, tratamentul BIP trebuie sa fie precoce si agresiv, cu utilizarea de antibiotice cu spectru larg, care sa vizeze atat anaerobii, cat si chlamidiile.In acelasi timp, estroprogestatile si inductorii de ovulatie vor fi folosite cu mult discernamant, iar insertia dispozitilor intrauterine, se va face cu respectarea contraindicatiilor; cunoscut fiind faptul ca acesti factori sunt incriminati in prezent, in etiologia sarcinii ectopice.


Tratamentul curativ

Tratamentul chirurgical, indicatii terapeutice. Singurul tratament logic al sarcinii extrauterine este tratamentul chirurgical. Toate sarcinile extrauterine complicate sau nu cu accidente hemorgice, vor fi operate de urgenta.
Tratamentul chirurgical al sarcinii ectopice poate fi radical sau conservator, decizia pentru care procedeu se opteaza, fiind dificil de ales.
Tratamentul radical, salpingectomia, este indicat la bolnale cu leziuni anterioare tubare, la cele cu ruptura tubara, cand hemoperitoneul este asociat cu stare de soc hemoragie sau sangerare necontrolata si cand pacienta nu mai doreste sarcini.
Tratamentul clasic al sarcinii ectopice este salpingectomia, cu sau fara rezectie cuneiforma a portiunii interstitiale a trompei. Dupa N.N. Gheorghiu si colab., nu este de recomandat o interntie conservatoare (salpingectomia partiala) in sarcina ecto-pica, cauza ramanand pe loc si expunand la o sarcina extrauterina iterativa in aceeasi trompa.
Fulsher, Malkasian, Webster, pledeaza, de asemenea pentru salpingectomie cu rezectie cuneiforma a portiunii interstitiale a trompei, procentul pentru sarcina extrauterina repetata variind intre 10-29,7%.In schimb, Kalchman si Meltzer, sustin ca re-zectia cuneiforma, ca parte a salpingectomiei, nu protejeaza impotriva sarcinii interstitiale si ea predispune la ruptura uterina intr-o sarcina ulterioara.
Sunt si situatii cand se recurge la o chirurgie conservatoare: trompa opusa extirpata printr-o interntie anterioara, compromisa functional sau daca femeia isi doreste un copii aceasta situatie, se va practica:
- fie o salpingectomie lineara cu enuclearea oului, o riila mica cezariana tubara, sau o salpingectomie partiala cu sau fara anastomoza (aceasta putand fi analizata si mai tarziu):
- fie expresia trompei in scopul evacuarii oului prin pavilionul tubar, ca intr-un avort tubo-abdominal in curs sau intr-o sarcina amputara situata foarte aproape de pavilion (16).
Daca in sarcina extrauterina necomplicata, nerupta (interntia facandu-se "la rece\") se poate practica o incizie Pfannenstiel, in inundatia peritoneala, incizia va fi totdeauna mediana, subombi-licata, cat mai rapida, cu o energica reanimare, pre,Intra si postoperator si sub anestezie generala cu intubatie orotraheala.In hematocel, se va practica, de asemenea, salpingectomia, dar interntia poate fi dificila, deoarece aderentele pot fi organizate, formand o riila bariera, uneori fiind necesara chiar o ane-xectomie.In prezent insa, in tratamentul chirurgical conservator al sarcinii extrauterine nerupte castiga, din ce in ce mai mult teren laparoscopia (celioscopia), contraindicata insa in sarcina extrauterina rupta, cu inundatie peritoneala.
Tratamentul laparoscopic trebuie luat insa in considerare la o femeie de varsta reproductiva, care-si doreste copii.
Ca tehnica, se practica o salpingotomie lineara, efectuata prin curent de inalta frecnta, hemostaza realizandu-se prin electrocoagulare.
Salpingotomia este interntie chirurgicala frecnta, controlata, care permite reconstructia trompei uterine mai bine decat salpingectomia, permitand, in acelasi timp pastrarea fertilitatii pacientei.

Tratamentul medicamentosIn formele precoce ale sarcinii ectopice, s-a preconizat recent si un tratament medicamentos: administrarea de Metotrexat sau de Ru 486 (Mifepris-ton).
Metotrexatul se poate administra, fie pe cale generala in doze mari, antrenand rezorbtia trofoblas-tului, dar cu efecte secundare, care nu sunt de neglijat, fie prin injectarea acestuia direct in interiorul sacului gestational sub control celioscopic, evitandu-se pasajul sistematic al medicamentului. Astazi este aproape abandonat, datorita riscului utilizarii unui antimitotic (19).
Folosirea Ru 486 inhibitor al actiunii progestero-nului la nil receptorilor, deja utilizat in intreruperea de sarcina, prezinta mai mult interes teoretic in tratamentul medical al sarcinii extrauterine, prezentand, fata de Metotrexat, avantajul ca nu are toxicitatea acestuia. Ca mod de actiune, Ru 486 (Mifepriston), opreste dezvoltarea trofoblastului.
Totusi, la ora actuala, nu poate fi utilizat ca tratament de rutina al sarcinii extrauterine, avand in dere numarul redus de cazuri comunicate si rezultatele negati comunicate.
Utilizarea Ru 486 poate fi interesata in pregatirea chirurgiei percelioscopice, clivajul oului fiind, astfel, facilitat (19).


PROGNOSTICUL SARCINII EXTRAUTERINE

Sarcina extrauterina reprezinta inca o cauza de moarte materna 6,5% din decesele materne fiind legate de sarcina extrauterina.
Viitorul obstetrical al femeilor operate de extrauterina este sumbru: 50% raman sterile involuntar, 30% vor aa unul sau mai multi copii, iar 15% vor face o noua sarcina ectopica.
Dupa chirurgia conservatoare indicele de sarcina este de 35%, indicele recidilor este de 9% (8).



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor