mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali
Cancerul de ovar
Index » Patologia chirurgicala ginecologica » Cancerul de ovar
» Teratomul malign

Teratomul malign


Share



Teratomul malign orian este o tumora rara dar letala, cu celule germinale. Peste jumatate dintre pacientele cu aceasta tumora sunt mai tinere de 20 de ani. Tumora este rareori bilaterala. Prognosticul este legat de diferentierea histologica a tumorii (3, 18, 19). inainte de utilizarea polichimioterapiei pacientele erau tratate printr-o chirurgie agresi, urmata de iradiere sau monochimioterapie, insa putine supravietuiau. Polichimioterapia in combinatie cu VAC sau unul din celelalte regimuri mentionate anterior reprezinta acum tratamentul de electie pentru aceste tumori. Rezultate preliminare ale unui trial GOG arata ca 50 din 52 paciente cu stadiul I, II si III cu rezectia completa a bolii sunt libere de boala dupa 3 cicluri de PEB (3).

CORIOCARCINOMUL OVARIAN
Este extrem de rar reprezentand sub 1% dintre tumorile oriene. Chimioterapia este tratamentul de electie pentru tumorile trofoblastice. Prognosticul este extrem de slab, raportarile dand rate foarte mici de supravietuiri pe termen lung.
SARCOAMELE OVARIENE
Tumorile oriene mezenchimale sunt foarte rare si pot avea origini diverse (19). Tumorile de tesut fibros se considera ca fac parte din spectrul fibrotecoamelor si, ca atare ar avea origine stro-mala gonadala specifica. Tumorile de tesuturi musculare, pe baza omologiei lor cu tumorile care apar mai frecvent in uter, sunt incluse in grupul tumorilor mezenchimale mulleriene. Restul tumorilor mezenchimale se considera ca apar direct din acele elemente ale orului nelegate de functia gonadala specifica, cum ar fi tesutul conjunctiv, se, nervi si celule limfoide. Alte posibilitati histogenetice includ originea teratomatoasa monofiletica (considerata pentru struma orii si carcinoidele oriene), transformarea maligna secundara aparuta in teratoame sau predominanta componentei sarcomatoase in tumorile mixte mulleriene sau in cele cu celule Sertoli-Leydig [19, 20).
Tratamentul primar este chirurgical, cu histerec-tomie si anexectomie bilaterala la toate grupele de rsta. Pentru tumorile slab diferentiate, reziduale sau recidite s-au utilizat cu oarecare succes radioterapia si polichimioterapia (vincristina, adria-micina si ciclofosfamida) (19, 20).


TUMORILE METASTATICE IN OVARE

Aproximativ 10-30% din cancerele oriene raportate sunt metastatice deoarece se pare ca orul este un teren fertil pentru metastaze (21).
Desi teoretic orice cancer poate da determinari secundare in gonada feminina, aproximativ 3/4 dintre metastazele oriene provin din cancere ale tractului gastrointestinal (32%), ale sanului (21%) sau uterului (21%). Alte surse sunt: melanomul, limfoame, cancerul colului uterin, plaman si extrem de rar altele (21).In patogeneza acestor metastaze se recunosc 6 cai posibile: extensia directa (trompa, uter, colon, limfoame); diseminarea prin lichidul peritoneal, suprafata orului femeii ciclice fiind vulnerabila la imtarea celulelor exfoliate la nivelul ostiumului creat prin ruperea foliculului orian (pentru cancerele care au indat seroasa peritoneala); metasta-zare prin lumenul trompei fallopiene (endometru, sarcoame uterine); metastazare limfatica (cancere digestive chiar cu tumora primara mica, cancerul de san prin flux retrograd, cancerul orului con-trolateral); metastazare hematogena, mai ales in orul hiperscularizat al femeii ciclice; metastazare iatrogena (21).
Simptomatologia si diagnosticul sunt similare cu ale cancerului orian primitiv.
Tratamentul consta in anexectomie bilaterala, histerectomie, omentectomie totala, debulking al tumorilor intra-abdominale si tratamentul adect al tumorii primare (2, 21).
Prognosticul este in general slab: supravietuire de 12% la 5 ani si 7,5% la 10 ani (21, 22).
Tumorile Krukenberg reprezinta - in acceptiunea clasica stricta - metastaze oriene cu "celule in inel cu pecete\" ale unui carcinom gastrointestinal, de obicei al stomacului (21) si sunt cele mai frecvente tumori oriene secundare.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor