mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tumori maligne
Index » Patologia chirurgicala a stomacului si duodenului » Tumori maligne
» Leiomiosarcomul

Leiomiosarcomul







Leiomiosarcomul gastric reprezinta 1% din totalul tumorilor maligne si 30-40% din tumorile maligne mezenchimale, urmand limfomului malign primitiv.


Anatomie patologica

Macroscopic se asemana leiomiomului, avand diametrul de 5-20 cm, cu ulceratii ale mucoasei, cu focare hemoragice si zone de necroza, fiind localizat, in 75% din cazuri, in zona corporeo-fundica. Tumora este sesila sau pediculata si cu evolutie endo- sau exogastrica ce invadeaza peretele gastric, marele si micul epiploon.
Microscopic se caracterizeaza prin celule poligonale sau rotunde, cu citoplasma variabila, inconjurata de fibrile reticulare.


Clinica


Simptomatologia este reprezentata de (10):

- hemoragii digestive (50-75%) sub forma de hematemeze sau melene, urmare a ulceratiilor si necrozelor tumorale ce duc la anemie secundara cronica (55%);
- durerea epigastrica, prezenta la mai putin de jumatate din pacienti, nu este caracteristica;
- scaderea ponderala (10%), este mai putin rara decat in cancere.


Examenul obiectiv releva:

- palparea unei mase tumorale epigastrice, greu delimiile, nedureroasa;
- semne de peritonita generalizata sau localizata, ca urmare a perforatiei tumorii.
Explorari paraclinice
- Tranzitul baritat, cu dublu contrast, sub presiune externa, arata prezenta tumorii si ulceratiile mucoasei.
- Endoscopia releva prezenta tumorii submu-coase, ulceratiile mucoase posibile, iar biopsiile profunde, multiple precizeaza diagnosticul.


Forme anatomo-clinice

Tumorile mezenchimale maligne, gastrice, cu origine in musculatura neteda sunt reprezentate de:


- Leiomiosarcom, descris mai sus.

- Leiomioblastom, localizat preferential (90%) in antru, cu evolutie intra- sau extragastrica, cu ulceratii mucoase, necroze tumorale si hemoragii, format din celule poligonale pleiomorfe, cu nudei centrali cu mitoze rare, inconjurati de citoplasma clara, se confunda, adesea cu adenocarcinomul. Desi in aproape 15% din cazuri aceste tumori sunt maligne, prognosticul este bun, metastazele aparand tardiv. Simptomul predominant este hemoragia (hematemeza - melena 50%) cu anemie secundara si, mai rar, dureri epigastrice de tip ulcer, asociate cu varsaturi. in 25% din cazuri, tumora este palpabila si poate produce ocluzii inalte. Diagnosticul se precizeaza prin tranzit baritat si endoscopie cu biopsii multiple din stratul profund.


- Exceptional, s-au descris si rabdomiosarcoame, ca fiind enclave ale musculaturii striate in peretele gastric (47), cu celule alungite cu nudei hipercro-matici, impreuna cu celule rotunde sarace in citoplasma cu tendinta la metastazare in ganglionii regionali, ficat si plamani.
Tratament
- Tratamentul de baza este chirurgical si consta in gastrectomii largi pentru localizarile distale si in gastrectomii totale cu esofagectomii abdominale, in localizarile cardio-tuberozitare (10,49,57).
- Chimioterapia postoperatorie este indicata in cazul leiomioblastoamelor si rabdomiosarcoamelor si foloseste ciclofosfamida, docarbezine, dimetril-triozenoimidazol, carboxamida, ncristin si doxoru-bicina, in diverse combinatii (6,10).


- Radioterapia nu a dat rezultate.

Prognostic
Prognosticul leiomiosarcoamelor este, relativ mai bun decat al limfoamelor desi aproape 20% din bolna prezinta metastaze, la operatie, si peste 20% dezvolta metastaze in urmatoarele 18 luni (56). Mc Neer si Berg (cit.de 56) raporteaza supraetuiri intre 50-62% la 5 ani si 35-45% la 10 ani.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Patologia chirurgicala a stomacului si duodenului:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai