mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tumori gastrice
Index » Patologia chirurgicala a stomacului si duodenului » Tumori gastrice
» Forme anatomo-clinice

Forme anatomo-clinice





a. Tumori epiteliale - polipi
- Polipii adevarati rezulta din proliferarea epite-liului mucoasei gastrice. Tumorile polipoide pot avea insa si alte origini: pseudoinflamatorii, hamartoame, lipoame, din cadrul polipozei familiale sau sindromului Gardner.
Polipii adevarati sunt de 2 categorii: adeno-matosi si hiperplastici (3, 10).


Anatomie patologica

- Polipii adenomatosi, de obicei, sunt solitari, cu dimensiuni peste 2 cm, localizati, mai ales, pe antru, cu aspect pediculat, sesil sau los.
Histopatologic, sunt alcatuiti dintr-un pedicul vascular acoperit de mucoasa cu celule hipercrome si nudei alungiti, cu arhitectura uniforma. Cand baza lor de imtare depaseste 2 cm, in diametru, in 30-50% din cazuri, au potential malign (5, 8, 9).
- Polipii hiperplastici (regenerati) sunt, de cele mai multe ori, multipli, distribuiti uniform pe toata suprafata mucoasei gastrice cu dimensiuni sub 2 cm diametru.
Histopatologic, au structura asemanatoare cu cei adenomatosi dar mucoasa contine dilatatii glandulare chistice.
Clinica
Simptomatologia lor este muta, fiind descoperiti intamplator sau cu ocazia complicatiilor, dintre care hemoragia si obstructia intermitenta de pilor urmata de varsaturi sunt cele mai frecvente.


Explorari paraclinice

Fibroscopia este examenul de electie pentru diagnostic, permitand biopsia.
Radioscopia gastro-duodenala, cu substanta de contrast, in strat subtire, precizeaza existenta lor.


Tratament

Tratamentul este in raport de dimensiunea polipilor, simptomatologia lor si aspectul histopatologic la biopsie.
Polipii cu diametru peste 2 cm trebuie extirpati datorita potentialului lor de malignizare. Extirparea se poate face endoscopic, cu rezectia bazei de imtare cu ajutorul electrobisturiului sau laserelor, in cazul polipilor mai mari, se recomanda extirparea lor chirurgicala, prin gastrotomie, cu excizia unui guleras de mucoasa. in situatia existentei mai multor polipi, grupati intr-o anumita zona, se recomanda rezectii gastrice segmentare (8, 12).
Polipii simptomatici au indicatie chirurgicala, pe cale endoscopica sau clasica, dupa criteriile de mai sus.In raport de aspectul lor histopatologic (la biopsie) polipii benigni se excizeaza endoscopic sau chirurgical. Urmarirea postoperatorie se va face endoscopic, anual in cazul polipilor solitari si la 6 luni in situatia unor polipi multipli. in situatia malignizarii, se procedeaza la rezectii gastrice cu respectarea criteriilor oncologice.

b. Tumori mezenchimaleIn cadrul tumorilor mezenchimale benigne, gastrice se includ: leiomioame, fibromioame, lipoame, tumori neurogene, vasculare, osteoame si osteo-condroame cu potential mai mult sau mai putin de malignizare.


Anatomie patologica

Tumorile mezenchimale gastrice, de obicei, sunt unice, rotunde, sferoidale, cu baza larga de imtare, bine circumscrise, localizate submucos, cu dimensiuni de la cativa mm la cativa cm, acoperite de mucoasa normala sau ulcerata (in cazul tumorilor voluminoase sau schwanoamelor) ulceratie, ce patrunde in tumora.
- Leiomioamele au originea in tesutul muscular neted, sunt localizate pe toata suprafata stomacului si, de multe ori la jonctiunea gastro-esofagiana, cu dimensiuni ce depasesc 3-4 cm. Histopatologic, au aceeasi structura cu musculatura neteda
- Fibromioamele au aceeasi origine, localizare si dimensiuni, dar la examenul histopatologic, predomina tesutul fibros.
- Lipoamele pron din dezvoltarea tesutului gra-sos submucos, au consistenta mai putin ferma si structura histologica de tesut gras.
- Schwanoamele se dezvolta din teaca Schwann a fibrelor nervoase, ajung la dimensiuni mari, de cele mai multe ori evolueaza extragastric si ulce-reaza frecvent producand hemoragii. La origine sunt tumori ectodermice.
- Tumorile vasculare (angioamele) pron din vase submucoase, au baza larga de imtare, limite imprecise, consistenta scazuta, produc san-gerari frecvente si malignizeaza mai mult decat celelalte.
- Osteoamele si osteocondroamele sunt foarte rare, de cele mai multe ori, sunt rezultatul osificarii celorlalte tumori mezenchimale si au consistenta dura.


Simptomatologie

Simptomatologia unor astfel de tumori este nespecifica, indelungata si reprezentata de:
- disconfort abdominal, usoare dureri epigas-trice postprandiale;
- hemoragii oculte sau edente, dominate de melena si urmate de anemie, ca urmare a ulceratiilor;
- sindrom de ocluzie inalta, cu varsaturi, datorita angajarii tumorilor pediculate antrale, in pilor;
- palparea unei tumori epigastrice, in cazul celor voluminoase, in special la varstnici si la persoane slabe.


Explorari paraclinice

- Radioscopia gastro-intestinala cu substanta de contrast, edentiaza imagini lacunare pediculate
sau cu baza larga, ce pot fi confundate cu cancerul. Ulceratia apare ca o neregularitate pe suprafata tumorii sau ca un crater. in cazul lipoamelor ele apar ca tumori bine circumscrise, in timpul peri-stalticii (3, 10) (. 2, 3).
- Fibrogastroscopia este examenul de electie care precizeaza localizarea, numarul, volumul si aspectul macroscopic al tumorii si permite biopsia ce trebuie efectuata din profunzimea si nu din suprafata tumorii. Leiomioamele sunt ferme, cu ulcerarea frecventa a mucoasei ca si fibroamele si schwanoamele. Lipoamele si tumorile vasculare apar ca tumori moi, compresibile usor sangerande (7, 10).


Diagnosticul diferential

Se face cu tumori epiteliale, ulcerul gastric, va-rice ale fornixului, trichobezoar, granuloame inflamatorii postoperatorii, tumori pancreatice hetero-topice, boala Menetrier si cancerul.


Tratament

Tratamentul unor astfel de tumori este numai chirurgical, avand in vedere complicatiile hemora-gice, posibilitatea de malignizare si dificultatea de precizare a benignitatii sau malignitatii prin examenul bioptic. Excizia endoscopica nu este indicata datorita dificultatilor tehnice.
Indicatia operatorie consta in rezectii gastrice care sa ridice tumora, cu resilirea tranzitului.
Examenul histopatologic extemporaneu este obligatoriu si, in caz de malignizare, se practica rezectii cu za de radicalitate.In cazul lipoamelor submucoase, asimptomatice, acestea pot fi urmarite prin endoscopii la 6-8 luni si biopsii repetate.

c. Tumori diverse
Ele sunt reprezentate de polipii pseudoinflama-tori, tumori pancreatice heterotopice, hamartoame si tumori chistice.
Incidenta lor nu se cunoaste cu exactitate dar se pare ca este asemanatoare cu a tumorilor me-zenchimale (11).


Anatomie patologica

- Polipii pseudoinflamatori denumiti si polipi inflamatori fibroizi sau granuloame eozinofile gastrice submucoase (3), sunt localizati de obicei in antru, cu diametru de cativa cm, cu aspect polipod, mucoasa ulcerata si infiltrare in grosimea peretelui. Histopatologic au aspect inflamator cu proliferare vasculara si infiltrat eozinofilic.
- Tumorile pancreatice heterotopice sunt incluziuni de tesut pancreatic situate submucos sau in peretele gastric, cu localizare antrala sau pilorica, cu diametru de 3-4 cm si de forma ombilicata, fiind incluse in cadrul hamartoamelor. Histopatologic, sunt alcatuite din tesut pancreatic fara insule Langerhans (daca exista ele sunt in numar foarte
mic), cu duete pancreatice care, adesea, prezinta dilatatii chistice (10).
- in cadrul hamartoamelor, se pot intalni polipii Peutz-Jeghers, localizati de obicei antral, fara a fi considerati a avea potential malign (3).
- Tumorile chistice gastrice sunt rare si de obicei, reprezinta un grup heterogen de anomalii in-fectioase, posttraumatice sau neoplazice (10).


Simptomatologia

Este asemanatoare tumorilor mezenchimale, fara a fi specifica. in multe cazuri, ele mimeaza simptomatologia tumorilor maligne.


Explorarile paraclinice

Sunt asemanatoare celorlalte tumori benigne gastrice.
TratamentIn situatia evolutiei asimptomatice, se recomanda urmarire endoscopica, periodica (la 6-l2 luni). Tumorile simptomatice au indicatie operatorie endoscopica si urmarire postoperatorie la 6 luni.In caz de malignizare, se recomanda rezectii gastrice cu za de radicalitate.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Patologia chirurgicala a stomacului si duodenului:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai