mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Gastrita de reflux
Index » Patologia chirurgicala a stomacului si duodenului » Gastrita de reflux
» Diverticuloza gastrica

Diverticuloza gastrica







Stomacul este o localizare rara a dirticulozei tubului digestiv, incidenta in cadrul examenelor radiologice variind intre 0,04% si 0,4% (1,2,3).
Avand numai rareori o expresie clinica evidenta, depistarea dirticulilor gastrici, mai frecnta in ultimele decenii, a denit posibila prin folosirea pe scara larga in cadrul metodelor de diagnostic a endoscopiei digesti si a tehnicilor imagistice: examen radiologie, tomografie computerizata.


1. ANATOMIE PATOLOGICA, CLASIFICARE

De cele mai multe ori unic si numai rareori multiplu, dirticulul gastric are o forma saculara cu dimensiuni ce variaza de obicei intre 1 si 6 cm. Orificiul de comunicare intre lumenul gastric si cel dirticular are deseori un diametru de 2-4 cm; dimensiuni mai mari ale acestui orificiu permit o comunicare usoara intre cavitatea gastrica si cea dirticulara, deci o umplere, dar si o evacuare rapida, in timp ce un lumen ingust favorizeaza retentia, stagnarea continutului dirticular si deci dirticulita cu toate consecintele sale.


Localizarea cea mai frecnta a dirticulilor este regiunea subcardiala, pe fata posterioara a stomacului, la 2 cm sub jonctiunea eso-gastrica si la 3 cm de mica curbura (70-80%). Aproximativ 15% au o pozitie antrala, prepilorica; sunt mult mai rare (8-l0%), dar posibile si alte localizari in stomac (2.3,4).
Tinand cont de structura si mecanismul de producere a dirticulilor se disting urmatoarele categorii (3):
. Dirticuli adevarati formati din toate straturile peretelui gastric. Majoritatea autorilor considera acesti dirticuli de origine congenitala, neasociati cu alte afectiuni care ar favoriza producerea lor. in aceasta categorie se incadreaza majoritatea dirticulilor juxtacardiali. Exista insa dirticuli care au de asemenea in structura lor toate straturile peretelui gastric, dar care sunt produsi de un proces patologic, gastric sau extragastric. Denumiti dirticuli adevarati dobanditi, acestia pot fi produsi fie prin cresterea presiunii intragastrice (dirticuli de pulsiune) fie prin tractiunea exercitata asupra peretelui gastric de catre un proces patologic de cinatate (dirticuli de tractiune).
. Dirticulii falsi sunt secundari unor procese patologice gastrice (ulcer, cancer) sau extragastrice (afectiuni inflamatorii de cinatate de origine pan-creatica, ganglionara, culara) care favorizeaza aparitia dirticulului prin modificarea, distructia partiala a peretelui gastric. Si aceasta categorie poate fi subimpartita in dirticuli de pulsiune si de tractiune.

2. LOU CLINIC
Cel mai des, dirticulii sunt diagnosticati intre 20-60 de ani, cu o usoara predominenta la sexul feminin.. Frecnt (peste 50% din cazuri), dirticulii gastrici sunt asimptomatici fiind o descoperire intamplatoare in cadrul unui examen radiologie gastric. Atunci cand devin simptomatici, de obicei in cadrul unei complicatii, simptomatologia este neca-racteristica constand din senzatie de disconfort, plenitudine epigastrica postprandiala, durere la baza toracelui calmata adesea in pozitii care favorizeaza evacuarea dirticulilor, varsaturi postprandiale cu alimente retinute in dirticulii de mari dimensiuni.
Complicatiile evoluti sunt posibile, dar rare. Ele sunt determinate in principal de staza intradi-rticulara care creaza conditii favorabile proliferarii bacteriene; consecinta posibila este inflamatia di-rticulara ce poate ajunge in cazuri sere la perforatie. Alteori eroziunea vaselor sangvine in cadrul procesului inflamator produce hemoragie digestiva superioara, exteriorizata de obicei prin hemateme-za. Dirticulii voluminosi pot fi cauza de disfagie. Sunt citate rare cazuri de cancere sau corpi straini intradirticulari.



3. DIAGNOSTIC
Se bazeaza indeosebi pe examenul radiologie baritat; imaginea caracteristica este de opacitate cu contur net, regulat ce iese in afara lumenului gastric, in lumenul dirticular poate apare un nil li-chidian. Un examen in strat subtire poate evidentia pliuri ale mucoasei gastrice care se prelungesc prin colet in interiorul dirticulului. Nu rareori (50%) substanta de contrast este retinuta in dirticul la 24 ore de la administrarea ei. Numarul de rezultate fals negati poate fi redus prin utilizarea tehnicii cu dublu contrast si prin examinarea bolnavului in diferite pozitii.
Diagnosticul diferential radiologie trebuie sa excluda ulcerul penetrant, cancerul ulcerat, hernia Natala.
Deosebit de util este in acest cadru examenul endoscopic care evidentiaza in cazul unui dirticul gastric orificiul de comunicare al acestuia cu lumenul gastric, cu margini netede, rotunjite si mucoasa de aspect normal.In cadrul examenului CT, pentru evidentierea dirticulului este necesara administrarea orala a substantei de contrast.


4. TRATAMENT

Dirticulii gastrici necomplicati, dar insotiti de un sindrom dispeptic minor, beneficiaza de masuri de tratament medical constand din dieta de crutare, antiacide, pansamente gastrice, Metoclopramid sau Cisaprid (favorizeaza evacuarea dirticulului) (1, 3, 4).
Indicatiile tratamentului chirurgical sunt reprezentate de aparitia complicatiilor, asocierea cu o alta leziune ce impune interntia chirurgicala si electiv de evidentiere a unui dirticul voluminos cu un orificiu ingust de comunicare, situatie care favorizeaza aparitia complicatiilor (2). Tipul de tratament chirurgical depinde de pozitia dirticulului si de o entuala asociere lezionala. in localizarile juxtacardiale, operatia de electie este dirticulec-tomia pentru efectuarea careia este necesara evidentierea ampla a fetei posterioare a stomacului prin eliberarea marii curburi. Dirticulii regiunii an-trale necesita de cele mai multe ori prin leziunile asociate - o gastrectomie distala. Rezultatele postoperatorii sunt foarte bune (2).



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Patologia chirurgicala a stomacului si duodenului:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai