mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Dilatatia acuta a stomacului
Index » Patologia chirurgicala a stomacului si duodenului » Dilatatia acuta a stomacului
» Fiziopatologie

Fiziopatologie







Fiziopatologia dilatatiei acute gastrice ramane inca necunoscuta. Rokitanski sugera ca factorul primar in declansarea afectiunii este compresia duodenului in pensa aorto-mezenterica. Dragstedt (1922) nu obtine pe cale experimentala o dilatatie acuta gastrica ci numai o ocluzie intestinala inalta prin ligatura duodenului. El avanseaza ipoteza potrivit careia obstructia duodenala este un fenomen secundar dilatatiei acute gastrice prin impingerea
catre pelvis a masei de anse intestinale de catre stomacul enorm dilatat, fapt care are drept consecinta intinderea pediculului vascular mezenteric cu comprimarea duodenului. Studii experimentale recente sugereaza ca mecanism de producere inhibitia pacema/cer-ului electric intramural responsabil pentru peristaltica fazica de evacuare a stomacului



Au fost realizate progrese in ceea ce priste intelegerea tulburarilor hemodinamice si cardiace care insotesc dilatatia acuta gastrica (2, 4). Astfel, tendinta la soc cu scaderea tensiunii arteriale sistemice se datoreaza mai multe factori cum sunt: 1) scaderea debitului nos de intoarcere secundar compresiunii nei ca inferioare de catre stomacul destins; 2) cresterea presiunii in sistemul nei porte (prin hiperpresiune cava si prin actiunea directa a distensiei gastrice) cu acumularea de meoliti cu actiune toxica, hipoxie in sistemul shic; 3) pierderea de lichide in segmentul superior al tubului digestiv.
Cantitatea mare de lichide din stomac este rezultanta sumarii secretiilor digesti (salivara, gastrica, duodenala, bilio-pancreatica) ca si posibilei hipersecretii gastrice prin stimularea secretiei de gastrina \'eliberata ca urmare a distensiei antrale. pH-ul neutru al aspiratului gastric se datoreaza neutralizarii acidului de catre continutul alcalin al duodenului.


Acumularea unor cantitati mari de gaz in stomac este explicata prin inghitirea aerului si prin tulburarea tonusului sfincterului esofagian superior ce survine in cursul anesteziei sau pe parcursul unor boli favorizante.

Fenomenele ischemice produse la nilul mucoasei si submucoasei prin distensia marcata a peretilor gastrici cu constituirea unor leziuni de gas-trita hemoragica explica aspectul de zat de cafea pe care-l poate aa continutul gastric.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Patologia chirurgicala a stomacului si duodenului:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai