mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Cancerul de bont gastric
Index » Patologia chirurgicala a stomacului si duodenului » Cancerul de bont gastric
» Cancerul gastric

Cancerul gastric





Cancerul de stomac, denumit si cancer gastric, este o boala in care celulele canceroase (maligne) se afla in peretii stomacului.
Stomacul este un organ ce are forma literei J si se afla in abdomenul superior, unde mancarea este digerata. Mancarea ajunge in stomac printr-un tub numit esofag, care face legatura intre gura si stomac. Dupa ce iese din stomac, mancarea digerata partial trece in intestinul subtire si apoi in intestinul gros, numit colon.

Cuprins:

Factori de risc în cancerul gastric

Diagnosticul cancerului gastric

Cum se tratează cancerul gastric?


Factori de risc în cancerul gastric

sus sus
Riscul de a face cancer de stomac este mai mare dacă:
■ pacientul a avut o infecţie a stomacului cauzată de Helicobacter pylori;
■ pacientul este vârstnic, de sex bărbătesc, fumează ori are o dietă bogată în alimente uscate şi sărate.
Alţi factori care cresc riscul de a face cancer gastric sunt: o afecţiune numită gastrită atrofică sau boala lui Menetrier, anumite tipuri de anemie severă sau o afecţiune ereditară a intestinului gros, manifestată prin prezenţa unor polipi.

Diagnosticul cancerului gastric

sus sus
Câteodată, cancerul poate fi în stomac o perioadă destul de lungă de timp şi poate creşte foarte mare înainte să cauzeze simptome. în fazele timpurii ale cancerului de stomac, pacientul poate avea:
■ indigestii,
■ disconfort stomacal,
■ senzaţii de balonare după masă,
■ uşoară greaţă,
■ lipsa apetitului,
■ arsuri retrosternale.
în fazele mai avansate de cancer, pacientul poate avea:
■ sânge în scaun,
■ stări de vomă,
■ pierdere în greutate,
■ dureri de stomac.

Dacă sunt asemenea simptome, medicul va cere radiografii ale tractului gastrointestinal superior. Pentru aceasta, pacientul bea un lichid ce conţine bariu, ceea ce face posibilă vizualizarea stomacului la raze X. Acest test se realizează de obicei la secţia de radiologie.
Medicul mai poate vizualiza stomacul cu ajutorul unui tub subţire - gastroscop. Procedura se numeşte gastroscopie şi depistează majoritatea cazurilor de cancer de stomac. Gastroscopul este introdus în gură şi ghidat în stomac. Medicul poate folosi un spray anestezic local, în gât, sau alte medicamente înainte de test, pentru a nu simţi durere.
Dacă se observă ţesuturi care nu sunt normale, se va extirpa o bucăţică, pentru a o examina la microscop şi pentru a depista eventualele celule canceroase. De obicei, biopsia este făcută în timpul gastroscopiei.
Şansa de refacere şi de tratament depinde de faza cancerului -dacă este doar în stomac sau este deja răspândit -, precum şi de starea generală de sănătate a pacientului.

Cum se tratează cancerul gastric?

sus sus
Există tratament pentru majoritatea pacienţilor cu cancer de stomac. Se folosesc două tipuri de tratament:
■ chirurgical - scoaterea cancerului împreună cu o parte a stomacului sau acesta în întregime, prin operaţie;
■ chimioterapie - folosirea medicamentelor care distrug celulele canceroase.
Operaţia este cel mai comun tratament în toate cazurile de cancer de stomac. Medicul poate îndepărta cancerul folosind una dintre metodele următoare:
■ Gastrectomie parţială, prin care scoate partea de stomac cu cancer şi ţesuturile învecinate. Nodulii limfatici din apropiere sunt de asemenea îndepărtaţi.

■ Gastrectomia totală înseamnă scoaterea întregului stomac şi a unor părţi din esofag, intestinul subţire şi alte ţesuturi din apropierea tumorii. Splina este scoasă în unele cazuri. Nodulii limfatici din apropiere sunt de asemenea scoşi prin disecţia nodulilor limfatici.
Esofagul este apoi reconectat cu intestinul subţire, aşa că pacientul poate continua să înghită şi să mănânce.
Dacă doar o parte din stomac este scoasă, pacientul ar trebui să poată mânca destul de normal. Frecvent, este nevoie de mese mici, precum şi de alimente sărace în zahăr şi bogate în grăsimi şi proteine. Majoritatea pacienţilor se pot adapta la acest nou mod de alimentare.
Chimioterapia foloseşte medicamente capabile să distrugă celulele canceroase. Se poate face de regulă prin injecţii intravenoase sau intramusculare.

Chimioterapia este numită tratament sistemic deoarece medicamentele intră în fluxul sangvin, trec prin corp şi distrug celulele canceroase şi din afara stomacului.
Tratamentul dat după operaţie, când nu se mai găsesc celule canceroase la nivel local, se numeşte terapie adjuvantă.
Terapia cu radiaţii foloseşte raze X puternice, pentru a distruge celulele canceroase şi pentru a micşora tumora. Radiaţiile pot proveni dintr-un aparat din afara corpului - terapie externă - sau printr-un tub subţire, ce conţine radioizotopi (materiale ce produc radiaţii), introdus în zona în care se află celule canceroase - terapie internă.

Terapia biologică încearcă să determine organismul să lupte împotriva cancerului. Se folosesc substanţe produse de organism sau în laborator, pentru a reface capacitatea de apărare a corpului împotriva bolilor. Terapia biologică se mai numeşte şi imunoterapie.
Tratamentul cancerului de stomac depinde de faza bolii, de partea din stomac afectată şi de starea generală de sănătate a pacientului.
Tratamentul standard poate fi aplicat datorită eficacităţii sale demonstrate. Dar, de cele mai multe ori, el este însoţit de mai multe efecte secundare.


Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Patologia chirurgicala a stomacului si duodenului:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai