mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


tumorile primitive retroperitoneale
Index » Patologia chirurgicala a spatiului retroperitoneal » tumorile primitive retroperitoneale
» Bilantul peroperator

Bilantul peroperator







Echilent cu explorarea intraoperatorie include aprecierea caracterelor tumorii si operabilitatea acesteia.

a) Bilantul lezional
Macroscopic topografia si aspectul tumorii sunt foarte relativ interpreile. Se accepta ca o tumora cu continut lichid este benigna in noua cazuri din zece; ca o tumora solida sau mixta este maligna doua cazuri din trei; ca tumorile situate pe linia mediana sunt mai frecvent maligne decat cele laterale. Existenta unei capsule conjunctiv-fibroase si/sau a unui de clij poate certifica uneori benignitatea dar nu constant, deoarece sunt cunoscute "elementele satelite\" diseminate in spatiul peri-tumoral (76). Microscopic chiar prelerea si examinarea a multiple fragmente are limite deoarece se pot recolta tesuturi din "zone inocente\" ceea ce determina lipsa de descoperire a unor insule maligne mai profunde in masa tumorala. Examenul bioptic extemporaneu chiar pe fragmente numeroase este gret de un coeficient de erori fals-pozitive sau fals-negative. Meritul acestui tip de renale in cursul i.r.a." class="alin2">biopsie consta totusi in faptul ca el poate orienta tactica chirurgicala: identificarea in general usoara a unui limfom determina abstentia chirurgicala imediata in vreme ce descoperirea unei structuri mezodermice impune interventia de exereza.


b) Bilantul de operabilitate
Operabilitatea TPR este actualmente mai usor de precizat datorita explorarilor complexe preope-ratorii. Fixitatea initial aparenta a tumorilor nu trebuie echilata cu un indicator de inoperabilitate. in schimb extensia loco-regionala conditioneaza extir-pabilitatea; se impune aprecierea cat mai exact posibila a "rapoartelor periculoase\" ale tumorii mai ales cu sele mari. Experienta operatorului si a echipei sale trebuie cantarita cu responsibilitate.
Probleme tactice operatorii
Exereza completa trebuie sa fie monobloc, la oarecare distanta de tumora si nu in contact cu capsula acesteia, frecvent infiltrata de muguri tu-morali; fata endocapsulara abandonata pe intindere riabila se impune a fi minutios chiuretata la finele extirparii tumorale; exereze partiale ale viscerelor adiacente partial indate pot fi necesare. Largirea exerezei intereseaza in ordinea frecventei rinichiul, segmente de colon, splina, portiuni din ileon, segmente din sele mari, duodeno-pancreasul. Asocierea unei nefrectomii pentru a se realiza exereza completa a tumorii este necesara in aproximativ 25% din cazuri (Cody si colab., 1981, citat de 46). Sarcoamele retroperitoneale de diverse tipuri sunt indante riabil in rinichi si impun uneori nefrec-tomia unilaterala pentru a se obtine o exereza completa a tumorii maligne (96). Elementul de risc cel
mai important nu il constituie extensia viscerala a tumorii ci mai ales conexiunile sculare si in mod particular marile vene retroperitoneale sunt dificultatea majora. Aceasta deoarece grefele aorto-iliace rezol problemele arteriale in timp ce fragilitatea peretilor venosi si reducerea brusca a intoarcerii venoase in cazul unui accident pe venele mari amplifica gravitatea complicatiei operatorii (97). Un alt factor posibil de gravitate il constituie trombusii tumorali penetranti in vena ca inferioara, care in anumite cazuri bine selectionate, se pot extrage concomitent cu exereza tumorii, prin circulatie extra-corporeala si hipotermie profunda (98, 99). Pedi-culul(ii) renal(i) nu mai constituie in prezent limita craniala a gestului de exereza. in cazul TPR drepte se poate executa rezectia venei cave la nivel suprarenalian cu sacrificarea rinichiului drept si conserrea totalitatii venei renale stangi ale carei se colaterale asigura o circulatie de intoarcere suficienta.
Anticiparea si prevenirea dificultatilor sculare pot fi obtinute intr-o oarecare masura prin urmatoarele precautii preoperatorii:
- tumorile solide retroperitoneale trebuie explorate scular preoperator;


- in cazul unor tumori hiperscularizate depistate ca atare preoperator, cu exceptia unor contraindicatii precise, este recomandabil ca interventia chirurgicala sa fie precedata de o embolizare intra-arteriala care poate diminua considerabil riscul hemoragie operator;
- orice tumora retroperitoneala cu impact demonstrabil imagistic preoperator asupra sistemului scular local obliga la montarea preoperatorie a unei linii venoase centrale in vederea unui influx perfuzabil-transfuzabil masiv in caz de nevoie.
Din nefericire ca urmare a caracterului infiltrativ al majoritatii TPR extirparea completa a acestor tumori poate fi obtinuta numai la 50% dintre bolnavi (46).
Exereza incompleta, de necesitate, ("debulking surgery\"), reprezinta totalul riantelor exerezelor reductionale, interventii care abandoneaza portiuni sau prelungiri tumorale profunde apreciate ca nejustificand riscul in raport cu beneficiul. Totodata acest tip de interventii favorizeaza efectele tratamentelor adjunte postoperatorii prin reducerea cantitati a masei tumorale.
Inextirpabilitatea tumorii, bine cantarita intraope-rator, impune prelerea unor fragmente tisulare profunde, multiple in vederea unor examene biop-tice; exceptie fac tumorile preoperator diagnosticate ca hiperscularizate cunoscut fiind riscul hemoragie.
Chirurgia laparoscopica in TPR este inca la inceputuri. Sunt publicate numai cazuri singulare care au rezolt mai ales tumori chistice. Pentru toate tumorile chistice si in cazul chistadenoamelor mucinoase in mod special trebuie evitata spargerea chistului si deversarea continutului acestuia in spatiul retroperitoneal, andu-se in vedere posibilitatea recidivelor ulterioare. Abordul laparoscopic al chisturilor retroperitoneale in general este indicat numai daca caracterul carcinomatos al tumorii chistice a fost exclus (84, 100, 101). Tumorile solide sunt mai rar abordate in functie de pozitie si dimensiuni (mai reduse), ca si de caracterul relativ mai precis al delimitarii tumorii. Evitarea insaman-tarilor metastatice peritumorale in timpii de pregatire si de exereza pare a fi realizabila prin folosirea procedeului laparoscopic fara camera de aer cu un retractor mecanic (laparolift) (102). Experientele sunt in curs de eluare.


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Patologia chirurgicala a spatiului retroperitoneal:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai