mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Fibroza retroperitoneala
Index » Patologia chirurgicala a spatiului retroperitoneal » Fibroza retroperitoneala
» Tratamentul frp

Tratamentul frp







Tratamentul conservator
Medicatia steroidiana este indicata ca terapie initiala sau ca un tratament preparator la bolnavii cu insuficienta renala constituita precum si la cei cu un teren deficitar. Bolnavii cu coafectari multiple sistemice (extraurinare) gastrointestinale, ische-miant mezenterice sau cu semne clinice si de laborator de inflamatie acuta evolutiva (leucocitoza, eozinofilie, VSH crescut) pot beneficia de tratamentul cu corticoizi. Corticoterapia poate fi indicata si postoperator (consecutiv unei ureterolize) deoarece se pare ca ar aa un efect de incetinire sau anulare a recidii FRP. Tratamentul cu corticoizi este un tratament de lunga durata (1-3 ani) cu doze zilnice in general mici (5-l0 mg Prednison); doza de atac insa la inceputul tratamentului este de minimum 40 mg pe zi timp de una, doua luni (62). Sunt citate cazuri de silizare a bolii dupa astfel de tratamente (63, 64). Rezultatul favorabil dupa tratamentul cu corticoizi se poate aprecia prin scaderea VSH si diminuarea progresiva a hidronefrozei apreciata prin urografii succesi, periodice. Aceste rezultate poziti ale tratamentului cu corticoizi se apreciaza in medie la 75% dintre bolnavi (54). Din contra hidronefroza persistenta sau care se accentueaza semneaza insuficienta tratamentului medical si indicatia celui chirurgical (63). Pentru cazurile la care FRP a surnit consecutiv tratamentului cu methysergid, intreruperea imediata a acestuia este obligatorie (65). Studii ale mecanismelor imuno-pa-tologice de producere a FRP au deschis calea aplicarii tratamentului cu imunodepresi ca azathioprin, cyclophosphamida si Methotrexat (53). Din 1993 a fost aplicat ca mijloc de tratament Tamoxifen ale carui rezultate poziti asupra tumorilor desmoide este cunoscut. Efectele care sunt asteptate sunt cele ale unui tratament sistemic intr-o afectiune unde tratamentul local este adesea urmat de recidi. Rezultate concludente si benefice la distanta nu au fost inca publicate (56, 66).


Bolnavii cu insuficienta renala silizata, cu azo-temie, oligurie sau anurie au indicatie de drenaj a aparatului urinar superior (drenaj transureteral pe cale cistoscopica, nefrostomie transcutanata) pentru a se obtine corectarea functiei renale, amelioran-du-se balanta hidro-electrolitica si acido-bazica in perioada premergatoare tratamentului chirurgical.


Tratamentul chirurgical

Laparotomia exploratorie confirma diagnosticul mai ales prin biopsie extemporanee dintr-un fragment tisular reprezentativ.
Modalitatea tactica cea mai obisnuita este ure-teroliza transabdominala, care se efectuiaza bilateral, chiar daca la momentul operatiei este afectat un singur ureter. Aceasta deoarece se cunoaste potentialul evolutiv al bolii care poate interesa intr-un timp ulterior si ureterul neafectat la data interntiei chirurgicale. Ureteroliza se efectueaza in raport cu extensia FRP, prin disectie boanta, adiacent la adnticia ureterelor. Dupa liza completa a ureterelor se poate adopta unul din urmatoarele artificii pentru a se evita recidiva stenozei(lor) ureterelor:
. mobilizarea intraperitoneala a ureterelor (sutura etansa a peritoneului parietal posterior retro-ureteral);
. transpozitia laterala a ureterelor cu interpunerea intre uretere si zona de fibroza a unor portiuni sanatoase din grasimea din SRP;
. creerea unui inlis pentru fiecare ureter cu lambouri bine vascularizate din marele epiploon.
Ureteroliza extensiva urmata de aplicarea peri-ureterala a unor lambouri epiploice bine vascularizate pare sa dea rezultate optimale, cu rezolutia completa a simptomelor si o normofunctionalitate la 100% dintre bolnavii urmariti ~ 5 ani (50).
Invadarea de catre fibroza a ureterului(lor) face imposibila ureteroliza, desi aceasta invadare este de obicei prezenta pe segmente scurte ale conductelor urinare. in asemenea situatii se poate recurge la rezectii segmentare ureterale cu uretero-uretero-


stomii sau uretero-ileoplastii. Acestea din urma se pot monta uneori pe toata lungimea ureterului (ba-zinet - ca urinara), neoureterul ramanand intra-peritoneal cu exceptia capetelor care au fost sutu-rate anastomotic (67).
Uneori este necesara asocierea lizei aortice si a arterelor iliace, daca strictiunea determinata de FRP este simptomatica producand tulburari circulatorii arteriale. Implicarea nelor mari cu rasunet clinic se poate rezolva uneori prin pontaje no-noase. Cu indicatii locale si generale bine silite in cazuri cu stenoze sau tromboze ileo-cavale prin fi-broza retroperitoneala se poate recurge si la metode terapeutice percutanate respectiv de trombec-tomie hidrodinamica si protezare (stenting) ulterior (68).
Disecarea si liberarea tecii fibroase perirecto-sigmoidiene inlatura un ansamblu de tulburari digesti organice (ocluzii obstructi) si functional-reflexe (69).In prezent exista experiente publicate privind ureteroliza uni- sau bilaterala efectuata pe cale la-paroscopica, fie prin abord transperitoneal, fie prin abord retroperitoneal, se pare cu rezultate bune; numarul mic de bolnavi tratati prin aceasta metoda mai asteapta totusi confirmari (70, 71). Totodata laparoscopia inlesneste prelevarile bioptice pentru depistarea unui entual substrat malign al unei FRP element definitoriu al diagnosticului diferential (72).
Masa fibroasa retroperitoneala nu beneficiaza de tratament chirurgical, excizia partiala (sau largita) a acesteia nefiind recomandabila.In general rezultatele ureterolizei sunt satisfacatoare daca insuficienta renala preoperatorie nu a fost sera.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Patologia chirurgicala a spatiului retroperitoneal:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai