mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Traumatismele sanului
Index » Patologia chirurgicala a sanului » Traumatismele sanului
» Contuzii

Contuzii







Sunt consecinta stririi sanului de grilajul costal. Dupa intensitatea traumatismului, contuziile sanului pot fi limitate sau asociate cu leziuni ale cutiei toracice si chiar ale organelor din interiorul acesteia, in raport cu intensitatea actiunii agentului traumatic, sunt interesate tegumentele, glanda sau tesuturile retromamare, insa, de cele mai multe ori, leziunile sunt combinate.
Contuzia superficiala se caracterizeaza prin durere la punctul de contuzie si echimoza a pielii. in contuzia glandulara apare hematomul intraglandular, fluctuent la palpare, la punctie se obtine lichid sero-hemoragic. in perioada menstruala, din cauza congestiei glandei, hemoragia provocata de traumatism este mai abundenta. Cand traumatismul se produce asupra unui san in lactatie, hematomul se constituie printr-un amestec de sange si lapte; in acest caz alaptarea va fi intrerupta din cauza durerilor pe care le provoaca suptul si pentru a eta pericolul unei infectii.


Prognosticul contuziilor este bun deoarece prin tratament simplu, conservator echimozele dispar, iar hematoamele se rezorb, fara sa lase urme. Contuziile reprezinta insa unul din factorii etiologici ai necrozei grasoase a sanului.
Tratamentul este simplu, limitat la comprese re-vulsive si pansamente compresive. Hematoamele mari se punctioneaza sau se incizeaza pentru evacuarea cheagurilor. in lactatie se intrerupe alaptarea si se prene infectia prin masuri de asepsie a suprafetei mamelonului.


PLAGI

Plagile mamare sunt consecinta ranirii sanilor prin corpuri contondente, arme albe sau de foc. Uneori mamela este ranita in cadrul unei plagi penetrante toracice, al carei orificiu de intrare sau de iesire este la nivelul ei. Plagile limitate la san sunt mai putin grave, cu hemoragie putin importanta. Daca femeia este in perioda de lactatie si plaga este in vecinatatea mamelonului si intereseaza canalele galactofore, din plaga se scurge continuu lapte, a carei cantitate creste in perioda suptului. Secretia lactata in plaga favorizeaza infectia acesteia, se produc abcese si flegmoane. in evolutia unei plagi se poate instala o fistula lactata care se ndeca spontan dupa incetarea perioadei de lactatie.


Tratamentul plagilor sanului este identic cu cel al tuturor plagilor. La femeile care alapteaza se face pansament compresiv, se intrerupe alaptarea pentru etarea instalarii fistulei lactate.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Patologia chirurgicala a sanului:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai