mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Anatomia sl fiziologia rectului
Index » Patologia chirurgicala a rectului » Anatomia sl fiziologia rectului
» Fiziologie

Fiziologie







Rectul este implicat in staza prefecatoare si in defecatie. Ampula rectala, fiind segmentul situat deasupra aparatului sfincterian, din cauza lume-nului largit, a lasat impresia ca este un segment specializat in staza prefecatoare. Este dovedit ca mucoasa rectului detine proprietati de absorbtie in special pentru apa si substantele solvite in ea (de aceea este folosit drept cale de administrare a unor medicamente). Datorita acestei proprietati exista convingerea ca fecalele continute in rect se solidifica si isi reduc lumul prin absorbtia lichidelor organizand bolul fecal in vederea evacuarii lui prin defecatie. in realitate, staza prefecatoare si definitivarea bolului fecal se realizeaza in portiunea terminala a sigmoidului, separata de ampula rectala, in dreptul jonctiunii rectosigmoidiene, de un sfincter functional. Din aceasta cauza, in majoritatea timpului, rectul nu contine materii fecale, fapt constatat si de explorarea digitala a rectului in scop diagnostic. Cand in urma unor contractii si miscari ale sigmoidului, fecalele din acest segment sunt impinse in rect este initiata senzatia de dorinta de defecatie, inclusiv contractia reflexa a rectului si relaxarea sfincterelor anale. Multa vreme, senzatia de distensie rectala si neie de defecatie a fost atribuita interoceptorilor din peretele acestui organ. in anul 1954, studiile efectuate de Dan Gavriliu reusesc sa demonstreze ca senzatia de neie de defecatie ia nastere prin excitarea unor proprioceptori ai muschilor ridicatori anali. Se stie ca ridicatorii anali inchid inferior pel-visul formand o palnie strabatuta spre varful ei de rect. Ridicatorii anali sunt in contact cu rectul, contact mediat de conjunctivul spatiului pelvisubperito-neal si accentuat prin distensia rectului de continutul sau. indepartarea chirurgicala a rectului, in rezectiile anterioare joase, cu resilirea continuitatii prin anastomoza colo-anala, cu sau fara rezerr (pouch) si mai ales dupa rezectiile rectale cu coborarea si intubarea sigmoidului in aparatul sfincterian, au constituit metodele care au dovedit ca senzatia de neie de defecatie nu apare prin excitarea receptorilor proprii ai rectului, deoarece in situatiile anterior citate, rectul a fost indepartat. Refacerea senzatiei de defecatie pledeaza pentru ipoteza Gavriliu prin care responsabilitatea aparitiei acestor senzatii tine de ridicatorii anali. impingerea bolului fecal prin canalul anal determina, in mod reflex, hipotonia aparatului sfincterian si evacuarea usoara a continutului rectal. Relaxarea aparatului sfincterian la excitarea mecanica a mucoasei anale si a tegumentelor perianale (refluxul Bensaude) este folosita de medicul care efectueaza tuseul rectal; atingerea digitala a anusului determina scaderea tonusului sfincterian si usureaza examenul.


Se accepta astazi ca mecanismul continentei anale este ajutat de zona de presiune inalta din canalul anal in repaus (25-l20 mmHg) care ofera o bariera eficienta impotriva presiunii rectale joase
(5-20 mmHg). Ambele sfinctere contribuie la tonusul de repaus, dar presiunea de repaus este datorata in mare parte sfincterului intern. Reteaua venoasa hemoroidala situata in submucoasa canalului anal a fost numita de Stelzner "corpul cavernos al rectului\". Cand ampula rectala este plina presiunea exercitata pe peretii rectului determina staza in reteaua venoasa submucoasa si turgescenta venelor hemoroidale. in acest fel se etanseizeaza inchiderea canalului anal.


Trecerea continua a materiilor fecale prin orificiul anal (incontinenta anala) este prevenita la subiectul normal de contractia tonica a sfincterului anal intern si a sfincterului anal extern. Aceasta din urma este un sfincter controlat prin sistemul ners somatic, si anume prin fibre ale nervilor rusinosi fiind un sfincter care permite controlul luntar sau constient.



Tipareste Trimite prin email




});
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Patologia chirurgicala a rectului:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai