mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Icterul mecanic
Index » Patologia chirurgicala a pancreasului » Icterul mecanic
» Metabolismul bilirubinei

Metabolismul bilirubinei







Sursele de BR sunt reprezentate de hemoglobina eritrocitelor senescente (in proportie de 80-85%), dar si hemoglobina din "eritropoieza ineficienta\", mioglobina, enzimele heminice (citocromi, catalaze etc.) si turnover-u\\ hemului si porfirinelor, generand asa-numita BR "precoce\" sau "de sunt\" (15-20%).
Transportul in sange se face legat de albumine (2 moli BR/mol albumine). Saturatia capacitatii fiziologice de legare (60-80 mg/100 ml) nu se intalneste niciodata. Datorita legarii de proteine, exsu-datele sunt mai icterice decat transudatele si LCR poate fi xantocrom, dar nu icteric (exceptie boala Weil). Si BR conjugata circula legata de proteine, dar mai labil, 1% gasindu-se libera in plasma (fractiunea dializabila).
Captarea hepatica se face prin preluarea BR legata de albumine de catre proteine citoplasmatice cu afinitate pentru anioni (ligandinele Y si Z) din hepatocit. Procesul este reversibil si ligandinele mai leaga si bromsulftaleina = BSP, verde - indocianina (Y), acidul flavaspidic si substantele iodate de contrast (Z), facand inoperanta colangiografia i.v. in icter.


Conjugarea hepatica: Glucoronoconjugarea transforma BR nepolara, hiposolubila, intr-o molecula hidrosolubila polara, ce poate fi excretata in bila. Are loc,in reticulul endoplasmatic sub actiunea enzimelor microzomiale (glucuroniltransferaza) cu formarea BR monoglucuronid. Obtinerea derivatului diglucuronat se face sub actiunea unei transeste-raze (transglucuronidaza). in bila, 85% din BR apare ca diglucuronid. Mici cantitati de BR apar conjugate cu alte glucide (xiloza).
Secretia hepatica este un proces activ, bazat pe un sistem transportor transmembranar, cu capacitate limita (Tmax), cu consum de energie. Este etapa ce limiteaza rata meolizarii hepatice a BR. in alterarile acestui mecanism activ de secretie, in paralel cu scaderea excretiei BR in arborele biliar se consata refluarea BR conjugate prin polul vascular, in sange. BR neconjugata normala (izomer Z) nu poate trece in bila, insa izomerul E, obtinut prin fotooxidare (sub actiunea ultraoletelor), este hidro-solubil si se poate elimina biliar, in complexe mice-lare cu colesterolul, sarurile biliare si fosfolipidele. Meolismul intestinal: BR conjugata, polara, nu poate fi reabsorbita in intestin. Se poate elimina in scaun sau este oxidata de flora bacteriana in urobilinogen, ce intra partial (70 mg/zi) in circuitul extrahepatic, fiind reexcretat hepatic si partial (4 mg/ zi) excretat renal. Urobilinogenul fecal (stercobilino-genul) zilnic teoretic este de 250 mg, insa de regula cantitatile sunt mai mici, sugerand ca exista si alte cai de degradare.






Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Patologia chirurgicala a pancreasului:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai