mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Anatomia sl fiziologia pancreasului
Index » Patologia chirurgicala a pancreasului » Anatomia sl fiziologia pancreasului
» Date anatomice

Date anatomice







Mijloace de fixare
Pancreasul este unul din organele cele mai fixe din catatea abdominala. Este mentinut in pozitie la nivelul peretelui posterior al abdomenului prin:
- acolarea sa la peritoneul parietal posterior prin intermediul fasciei Treitz;


- conexiunile cu duodenul si canalele excretoare;

- peritoneul pancreatic;


- vasele pancreatice.

Radacina mezocolonului transvers, dupa ce traverseaza orizontal fata anterioara a capului pancreasului, merge spre stanga in lungul marginii anterioare a corpului pancreasului. Din aceasta cauza organul corespunde atat regiunii supramezo-colice cat si celei inframezocolice a catatii peritoneale. Foita superioara a radacinii mezocolonului se reflecta pe fata anterioara a partii superioare a capului,si fata anterioara a corpului pancreasului, constituind peritoneul parietal posterior al bursei omentale. Foita inferioara a radacinii mezocolonului transvers inveleste fata anterioara a partii inferioare a capului si fata inferioara a corpului pancreasului si la nivelul marginii inferioare se continua cu peritoneul parietal posterior al spatiului inframezocolic. in extremitatea stanga coada pancreasului se insinueaza intre cele doua foite peritoneale care constituie epiploonul pancreatico-splenic. Aici mijloacele de fixare dispar, coada pancreasului dene intra-peritoneala si e mobila.



Conformatie exterioara
Pancreasul are o forma neregulata. I se disting patru parti: extremitatea dreapta - capul, partea mijlocie - corpul si extremitatea stanga sau coada. Intre cap si corp se gaseste o parte ingustata -colul sau istmul pancreatic - care nu e inscris in Nomina anatomica.
Se pot considera pentru capul pancreasului un contur si doua fete - una anterioara si alta poste-rioara. Circumferinta prezinta un sant determinat de duoden. Capul pancreasului prezinta in unghiul infero-intern o prelungire in forma de carlig numita procesul uncinat sau, clasic, micul pancreas. (46)
Colul, segment mai ingustat, este cuprins intre doua incizuri una superioara -incizura duodenala- si alta inferioara. Pe marginea inferioara a istmului se gaseste incizura pancreatica ce se prelungeste la nivelul fetei posterioare sub forma unui sant determinat de artera mezenterica superioara (AMS) si vena mezenterica superioara (VMS) care se uneste aici cu vena splenica pentru a forma vena porta (VP).


Corpui pancreasului are pe o sectiune transversala forma triunghiulara cu trei fete - anterioara, posterioara si inferioara - si trei margini.
Marginile se formeaza prin intalnirea fetelor si sunt superioara, anterioara si inferioara.
Procesul uncinat este denumit segment posterior in noua clasificare, iar pancreasul dorsal este dizat in 3 segmente: proximal, medial si distal. Pancreasul este astfel impartit in 4 segmente prin aceasta clasificare, ceea ce permite o precizare mai exacta a ariilor care urmeaza a fi rezecate.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor






  Sectiuni Patologia chirurgicala a pancreasului:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai