mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tumorile maligne ale pielii
Index » Patologia chirurgicala a mainii » Tumorile maligne ale pielii
» Carcinomul bazocelular

Carcinomul bazocelular







Este o tumora cu origine in celulele bazale ale epidermului (celule pluripotentiale) sau epiteliale.

Incidenta si epidemiologie
Este cea mai comuna forma de malignizare la nivelul pielii (65-80% cazuri) si este raspandita exclusiv la populatia de tip european (caucazieni). Afecteaza cu predominanta sexul masculin, varsta adulta si batranii si se localizeaza pe zonele fotoexpuse - 85% din localizari sunt la nivelul fetei si gatului.


Factori etiologici

1. Primul factor etiologic implicat este expunerea la radiatiile ultraviolete (UV), radiatii clasificate in mod arbitrar - dupa lungimea de unda in:




UV tip A 320-440 nm;

UV tip B 290-320 nm;


UV tip C 200-290 nm.

Dintre acestea, lungimea de unda considerata ca avand efect carcinogenetic este tipul B la care efectul UVA se aditiveaza (fara ca UV A sa fie carcinogenetic in sine), in timp ce UVC este filtrat in mod normal de stratul de ozon atmosferic - putand deveni active numai in cazul absentei acestei protectii naturale. Mecanismul in sine de inducere a BCC este necunoscut, dar in esenta inducerea modificarilor in celulele epidermale este prin efect direct asupra AND celular. Combinatia dintre afectarea celulara si alterarea mecanismului de reparare determina o mutatie celulara ce conduce in final la o modificare de tip carcinomatos.
Este demonstrat ca indivizii care raspund la agresiunea solara prin hiperkeratoze, pigmentari localizate, telangiectazii, definesc o populatie cu risc crescut pentru BCC. Printre bolnavii cu risc crescut la BCC se inscriu persoanele cu pielea alba, ochi albastri, par blond sau rosu ca si cei supraexpusi ocupational la razele solare (fermieri, marinari).
2. Expunerea cronica la radiatii terapeutice, diagnostice sau accidentale ionizate reprezinta o alta grupa a factorilor de risc; in aceasta grupa de risc sunt cuprinse persoanele care au facut tratament pentru leziuni benigne ale pielii (acnee, hemangioame, infectii fungice) ca si personalul medical expus repetat la doze mici de raze X.
Leziunea carcinomatoasa apare dupa o perioada de latenta mare - de la 7 la 20-25 ani. Alte cauze de risc sunt reprezentate de:
3. expunerea sau contactul accidental cu carcio-geni de tip arsenic, gudroane (grupe profesionale cu risc crescut pentru BCC).
4. Imunosupresia - pacientii cu tratament imuno-supresiv conventional de tip azothioprine, Predriison, globulina antilimfocitica, prezinta un risc de carcio-geneza de pana la 10 ori mai mare fata de populatia normala, desi introducerea ciclosporinei ca tratament de imunosupresie a mai redus procentele de carciogeneza cutanata la acesti pacienti. Evident, in cazul unui astfel de tratament, grupa de risc este reprezentata de pacientii care beneficiaza de transte de organe.


5. Nerl sebaceu Jadassohn - leziune cutanata superficiala cu un diametru mediu de 2-3 cm, neregulata, in relief fata de suprafata pielii, cu aspect verucoid de culoare galbui-roza, localizata cel mai frecvent la cap sau gat si fara pilozitate; prezenta de la nastere sau aparuta imediat dupa nastere, leziunea se identifica usor dupa aspectul particular fiind indicata excizia chirurgicala.
6. Alte conditii patologice ce favorizeaza aparitia BCC sunt xeroderma pigmentosum, albinismul, sindromul determinat de nes bazocelular, cicatrici postcombustionale, ulcere cronice.


Anatomie patologica

Histologie - sub epidermul subtire apare dermul inundat de un singur tip de celule similare kerato-citelor (celule in palisada), cu nudei mari elongati si cu citoplasma putina. Apar depozite de mucina sau semne de fibroza dupa tipul de BCC (forma chistica sau sclerozanta).



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor