mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Traumatisme osteoarticulare ale mainii
Index » Patologia chirurgicala a mainii » Traumatisme osteoarticulare ale mainii
» Luxatiile

Luxatiile







Definite ca pierdere a raporturilor normale ale elementelor scheletice articulare, luxatiile la mana, de multe ori deschise, sunt urmarea la degete a unor traumatisme directe. Izolate sau asociate cu alte leziuni (entorse, fracturi), in functie de pozitia pe care a capatat-o segmentul distal lezat, luxatiile se impart in: luxatii dorsale, volare sau laterale ( 7, 9, 32, 22, 25,).
Indiferent de forma clinica a luxatiei, simptomatologia este aceeasi: pozitie anormala a segmentului luxat, tumefactie, durere vie si imposibilitatea mo-
bilizarii ariculatiei respecti. Bineinteles, pentru luxatiile deschise, elementul principal il constituie plaga. Nu poate intra in discutie evolutia luxatiilor netratate pentru ca ele constituie urgenta, ca si obligativitatea de corectare operatorie.


Pentru producerea unei luxatii oricare ar fi ea, este necesara ruperea mijloacelor normale de con-tentie (aparat ligamentar, capsula, diferite praguri osoase sau cartilaginoase (21). Aceste notiuni cu valoare practica trebuie avute in dere in momentul tratamentului. Nu pot fi minimalizate cand este vorba despre luxatie, leziunile partilor moi din cinatate: muschi contuzionati, tendoane smulse sau luxate, care se pot interpune compromitand efectul manevrelor de reducere sau, cand nu se interpun afecteaza procesul de reparare cicatriceala, adica vindecarea. Infiltratele sangvine din tesuturile adiacente si intinderile sau compresiunile tracturilor vasculo-nervoase sunt elemente insotitoare, posibil generatoare de leziuni secundare, daca nu sunt sanctionate operator (38, 39).
Simptomatologia este similara, cu cea a leziunilor capsulo-ligamentare careia i se mai adauga deformatia articulara, semnul major al oricarei luxatii si absenta totala a miscarilor.
Examenul radiologie obligaatoriu va arata: deplasarea suprafetelor articulare, directia si importanta deplasarii, leziunile osoase care ar putea intovarasi leziunea (3, 35),
Tratamentul unei luxatii consta in reducerea ei si imobilizarea corecta si suficienta in timp (15).
Controlul radiologie atat pre cat si post reducere este obligatoriu.


Daca primul reprezinta o obligatie uneori cu repercusiuni medico-legale, al doilea ne permite sa evitam greseli cu gra urmari. Astfel, persistenta unei subluxatii sau/si o fractura marginala neobservate din cauza suprapunerii pe radiografia initiala, pot reprezenta cauze ale unor gra suferinte ulterioare pentru bolnav. Imobilizarea trebuie mentinuta 21 de zile, timp in care aparatul capsulo-ligamentar efractionat se cicatrizeaza.
Daca este forte recenta si a surnit la subiecti vigurosi, antrenati la exercitii cu mainile (sportivi, muncitori specializati) se poate intreprinde repunerea luxatiilor inchise ale degetelor in articulatiile la care participa falangele, cu conditia ca operatorul ssa fie antrenat; nu se basculeaza pana la axul normal extremitatea distala a degetului luxat: baza cu suprafata articulara pivoteaza pe loc si capsula se interpune sigur, determinand ireductibilitatea. Repunerea in articulatie prin mentinerea hipeerex-tensiei de luxatie si propulsarea cu varful policelui operatorului, prin alunecare, a bazei falangei, asigura repunerea (1, 31) (. 1).
In cazul ca reducerea pe cale ortopedica (reducerea fara deschiderea articulatiei) nu este eficienta se impune in mod obligatoriu reducerea de visu (15). A persista in tentatile de reducere ortopedica este o mare greseala, la mana. Numeroasele manevre vor duce la lezarea elementelor articulare si periarticulare cu gra repercusiuni ulterioare. Bineinteles, reducerea sangeranda se efectueaza in luxa-tiile deschise ca si in luxatiile chi, chiar si inchise.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Patologia chirurgicala a mainii:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai