mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Traumatisme osteoarticulare ale mainii
Index » Patologia chirurgicala a mainii » Traumatisme osteoarticulare ale mainii
» Fracturile metacapului

Fracturile metacapului







a. Fracturi ale metacarpienelor 2-5.
a.1. Fracturi ale epifizei proximale (ale bazelor metacarpienelor).
Mecanismul de producere il reprezinta traumatismul direct. in marea lor majoritate sunt fracturi deschise (ceea ce simplifica reducerea), adesea asociate cu leziuni ale tendoanelor extensoare (ceea ce complica prognosticul) (6).
Simptomatologie suficient de clara pentru ca diagnosticul sa nu fie o problema. Fragmentele se deplaseaza cu angulatie deschisa volar asociata si cu lateralizari (30).
Dupa reducere prin manevre clasice de extensie, mana se imobilizeaza pentru 2 saptamani. Fracturile insile beneficiaza de tratament chirurgical.
a.2. Fracturi ale diafizei. Mecanism de producere posibil si indirect, dar cel mai adesea sunt urmarea traumatismelor directe. Legat de mecanismul de producere prin supraadaugarea leziunilor
partilor moi, prognosticul devine mai ser (. 7, 8) (10).



Sunt fracturi unice sau multiple cu traiect oblic transrsal, combinati. Cu deplasarea caracteristica (angularea fragmentului distal spre volar sub actiunea contractiei flexorilor si interososilor - deplasarea contrara fracturilor falangei 1, dar nu obligatorie; in traumatismele directe sunt frecnte si angularile posteriorare). Ca elemente ale deplasarii de care trebuie tinut seama sunt lateralizarile si ratarile. Radiografia care este extrem de utila ca element necesar reducerii va preciza tipul si amplitudinea deplasarilor.


Tratamentul:

- in fracturile fara deplasare imobilizarea pentru 3 saptamani pe o atela volara cu mana in pozitie functionala;
- in fracturile cu deplasare. Dupa reducere, ce se efectueaza prin tractiunea degetului asociata cu compresiune dorsala pentru suprimarea angularii -daca se obtine angrenarea si axarea fragmentelor urmeaza imobilizarea pentru 3-4 saptamani numai a razei afectate (. 9).
- in fracturile insile tratamentul chirurgical este singura solutie (. 10, 11) (11).
Osteosinteza cu suruburi in fracturile sau/si spi-roide sutura osoasa sau brosele axiale sunt metodele chirurgicale la care se poate apela.

Folosirea cerclajelor, a placilor sau extensiei continue este contraindicata reprezentand cauza unor gra complicatii (13).
a.3. Fracturile epifizei distale, sunt:
- fracturi subcapitale, fracturi intotdeauna directe cu deplasare caracteristica (bascularea anterioara a capului) si foarte adesea neglijate, ceea ce atrage gra tulburari ale functiei mainii.

- reducerea nu este deloc dificila (asa cum se afirma) daca se va efectua nu prin tractiunea degetului, ci prin flectarea in unghi drept in articulatia metacarpofalangiana (AMF) a falangei 1 si impingerea ei (concomitent cu capul fracturat si basculat anterior) catre dorsal. Daca reducerea nu se mentine, brosarea rezolva problema. Indiferent de brosaj, imobilizarea in pozitie functionala pe atela volara pentru 3 saptamani este manevra terapeutica finala;


- fracturi ale capului metacarpian, sunt fracturi intraarticulare, parcelare sau cominuti mergand pana "la explozia\" intregului cap.
Fixarea cu brose filetate a fragmentului detasat, ar fi solutia ideala (4).In lipsa, o alta solutie o reprezinta fixarea cu o brosa axiala a articulatiei contand pe reducerea ce se efectueaza sub actiunea elementelor capsulo-ligamentare ramase intacte.In cazul fracturilor ce nu pot beneficia de metodele amintite, eschilectomia (altfel fragmentul detasat se necrozeaza) urmata de cateva zile de imobilizare in pozitie, da rezolvare favorabila.In fracturile cominuti, cu distrugerea capului metacarpian, tratamentul imediat, il reprezinta re-zectia acestuia urmata de artroplastie cu imte de tip Swanson (. 12).
b. Fracturile metacarpianului I. Datorita particularitatilor pe care le prezinta fracturile epifizei proximale a metacarpianului I le vom studia separat. Sunt fracturi intraarticulare, fracturi luxatii care lasa importante sechele manifestate prin re-tractia accentuata a spatiului comisural ca si o artroza extrem de dureroasa (9).
Fractura luxatie a bazei primului metacarpian poarta numele lui Benner, cel care a descris-o in anul 1881. Fragmentul intern al bazei ramane atasat prin elementele ligamentare la trapez. Restul de epifiza impreuna cu toata raza se deplaseaza ra-dial si posterior luxandu-se.
Daca fractura (fractura luxatie) are mai multe fragmente (de obicei un traiect in "Y\" inrsat) este cunoscuta ca fractura de tip Rolando.
Mecanismul de producere il reprezinta traumatismul ce a actionat pe marginea radiala a policelui.
Tratamentul ortopedic nu da rezultate. Singurul, tratamentul chirurgical prin abordarea focarului si fixarea fragmentelor cu fir sau suruburi (Bunnell) evita complicatiile tardi. Imobilizarea ghipsata este suprimata odata cu scoaterea materialului de osteosinteza (. 13, 14) (28, 37).



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor