mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tendoane extensoare
Index » Patologia chirurgicala a mainii » Tendoane extensoare
» Anatomie

Anatomie







Mecanismul extensor este in prelungirea a multiple corpuri musculare de la antebrat, LEP, SEP, EDI, EDV au origini si actiuni independente. La nilul AMF, tendoanele extensoare proprii sunt intotdeauna de partea ulnara a TEC. Tendoanele extrinseci trec de la AB la mana pe sub retinaculul extensorilor de la nilul carpului, si care este format din sase culise osteofibroase pe sub care trec in ordine: LAP, SEP, LERC + SERC, LEP, ECD + EDII, EDV si EUC. La nilul fetei dorsale a mainii, tendoanele comune sunt conectate distal prin junc-turi tendinoase (de la tec IV la tec V si de la tec III la tec II). La nilul AMF, tendoanele extensoare sunt aplicate peste capsula articulara cu ajutorul unor fibre sagitale, ce se insera de la placa volara si ligamentul intermetacarpian transrs la colul MC. De la nilul AMF, tendonul extrinsec si tendoanele intrinseci se intrica si formeaza apone-vroza extensoare (14, 15, 19).
Aponevroza extensoare este formata din trei elemente anatomice principale:
- tendonul extensor extrinsec, ce se insera pe baza dorsala F2;
- bandeletele laterale (formate din tendoanele muschilor IO si L), ce trec de o parte si de alta a articulatiei AiFP si se unesc distal pentru a forma TE terminal, ce se insera pe baza dorsala F3.
La nil AiFP bandeletele laterale sunt mentinute de ligamentul retinacular transrs, la nil AiFD de ligamentul oblic retinacular (19).
Distrugerea unui element din mecanismul extensor poate duce la dezechilibre importante si ca urmare la deficit functional.
Desi mecanismul extensor poate fi lezat la orice nil de la AiFD la AB, anumite nile lezionale au semne clinice deosebite si deci tratament specific.


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor