mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Amputatii traumatice ale mainii
Index » Patologia chirurgicala a mainii » Amputatii traumatice ale mainii
» Neurorafia

Neurorafia







Una dintre etapele cheie ale interntiei de re-tare este neurorafia, care pe viitor va asigura sensibilitatea, troficitatea si in mare masura capacitatea functionala a membrului.In amputatiile de raze digitale, sau la nilul metacarpului. Nervii digitali proprii si nervii digitali comuni sunt suturati inaintea arterelor, deoarece sangele acopera campul operator (B. O\'Brien, 1987). Sutura epineurala este metoda conntionala utilizata pentru refacerea continuitatii nervilor la acest nil. Sunt folosite fire atraumatice de nylon metalizat 10/0.
Exista doua atitudini fata de necesitatea suturii primare a nervilor in cazul amputatiei segmentelor mari de membre.
Unii autori prefera neurorafia secundara, unul din argumentele principale in favoarea acesteia fiind scurtarea timpului interntiei chirurgicale (retari). in afara de aceasta in timpul neuro-rafiei secundare se poate sili cu mai multa exactitate zona de contuzionare a nervului si, respectiv, a aprecia nilul rezectiei acestuia (I. McNeil, J. Wilson, 1970; H. Bureau, G. Magalon, 1978).


Totusi daca conditiile permit este de preferat efectuarea neurorafiei primare, care, in majoritatea cazurilor, nu prelungeste cu mult interntia chirurgicala, in afara de aceasta in timpul retarii este mai usor de identificat capetele nervilor, care inca nu sunt retractate. Nilul pana la care este contu-zionat nervul este facil de apreciat cu ajutorul microscopului operator. Datorita scurtarii scheletului osos, rezectia portiunilor contuzionate ale nervului, pana la un nil cu aspect de tesut sanatos, fara frica de a nu aduce capetele nervului la sutura fara tensiune. Daca efectul de nerv este mare si capetele nu vin la sutura se pot interpune grefe de nerv, dar mai logic este simpla ancorare a nervului si neuroplastia secundara.
Cea mai indicata metoda de sutura este cea in care se imparte si se sutureaza pe grupuri fasci-culare. in cazul in care timpul ne preseaza si timpul operator trebuie redus la minim, sutura epineurala poate fi la fel eficienta (A. Carlier, 1983; Li Zhou, 1983).


Sutura epinervului se poate efectua atat cu fire separate cat si cu fir neintrerupt, care este mai rapida, ermetica, adapteaza mai bine marginile epinervului, impiedica cresterea epineurala a axonilor.
Trebuie avut in dere faptul ca sutura cu fir neintrerupt incorect efectuata stranguleaza nervul si favorizeaza aparitia nevromului.
Un alt moment extrem de important este orientarea corecta a capetelor, nervului. Orientarea capatului periferic fata de cel central se poate face conform hartilor topografice, orientarii vaselor epi-neurale etc. Nervii periferici in functie de nilul si calibrul sunt suturati cu fire 7/0-9/0.



Tipareste Trimite prin email




});
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor