mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tratamentul chirurgical al obezitatii
Index » Patologia chirurgicala a intestinului subtire » Tratamentul chirurgical al obezitatii
» Gastroplastiile

Gastroplastiile







Principiul. Gastroplastiile sunt tot operatii de reductie a rezervorului gastric, insa fara modificarea circuitului digestiv, fapt ce le diferentiaza de by-pass-ul gastric in care se practica si o anastomoza gastrojejunala.
Tipuri de interventii, a. Gastroplastia orizontala. Acest tip de interventie consta in impartirea stomacului in 2 timente de-a lungul unei linii orizontale, cele doua portiuni comunicand printr-un orificiu. O importanta deosebita au volumul pungii gastrice proximale si diametrul orificiului de comunicare.
. in Jehnica Carey (. 3A) se practica divizarea stomacului prin sutura mecanica. Calibrarea orificiului de comunicare se face cu o sonda nazo-gastrica care se lasa pe loc pentru 4 zile post-operator. Problema principala a acestei tehnici este largirea comunicarii dintre cele 2 timente, in ciuda oricaror gesturi de intarire a acesteia.
. Tehnica Gomez (. 3B) consta tot in divizarea transversala cu stapler a portiunii orizontale a stomacului, lasand de partea marii curburi un orificiu de 11 mm intarit cu o sutura circumferentiala cu polypropylene. Dupa acest procedeu s-a raportat (10) dilatarea pungii gastrice proximale, ruptura suturii mecanice si largirea comunicarii dintre cele doua portiuni ale stomacului. Totusi rezultatele au fost favorabile in 35% din cazuri.


b. Gastroplastia verticala. Prototipul acestei interventii este tehnica Mason sau gastroplastia verticala cu banding. Operatia consta in trecerea unui tub Ewald 32F de-a lungul micii curburi gastrice, urmata de divizarea verticala a stomacului cu un stapler cu 4 randuri aplicat langa tub. La polul inferior al acestei suturi se creeaza o bresa cu un stapler circular. Se delimiteaza astfel la nivelul micii curburi un orificiu care este intarit cu o mesa sintetica tip Marlex cu o circumferinta de 5 cm si o inaltime de 1,5 cm (. 4).
Dupa retragerea tubului Ewald trebuie sa rezulte o punga gastrica de 25 m.
Interventia prezinta unele antaje importante, in primul rand diminuarea tendintei la dilatatie a pungii gastrice functionale. De asemenea se previne refluxul gastroesofagian (1).
Rezultate. Scaderea ponderala dupa aceasta interventie este in medie de 58% din excesul de masa corporala, loare mentinuta pana la 5 ani, interl dupa care poate reaparea cresterea in greutate. Rata scaderii dupa gastroplastia verticala este cu circa 10% mai mica decat dupa bypass-ul gastric cu ansa in Y-Roux, dar prima are antajele ca este mai usor de efectuat si mentine un circuit digestiv normal (10).
Complicatiile posibile sunt:


- leziuni viscerale intraoperatorii;

- fistula, necesitand reinterventie cu tentarea inchiderii orificiului, repozitionarea mesei, asociind eventual gastrostomia de decompresiune sau jejuno-stomia temporara de alimentatie;


- abces subfrenic;

- atelectazii, embolii pulmonare;
- stenoza stomei - din fericire cu o incidenta scazuta - necesita dilatatie endoscopica.
Interventia laparoscopica este larg folosita, rezultatele fiind asemanatoare cu cele de complicatii.
c. Banding-ul gastric. Aceasta operatie este practic tot o reductie gastrica, o gastroplastie, insa partitia stomacului nu se mai realizeaza prin suturi ci prin aplicarea unei benzi sintetice. Principalele antaje ale acestei proceduri sunt simplitatea si gradul mare de reversibilitate in caz de esec in obtinerea scaderii ponderale.


. Kuzmak (22) foloseste in tehnica initiala o banda de silicon de 1 cm latime intarita cu o mesa de Dacron, calibrand un orificiu pe o bujie introdusa in stomac. Cu un senzor intragastric se masoara tensiunea benzii pentru obtinerea unei stome cu diametrul optim. La sfarsit se sutureaza marea curbura gastrica in lungul benzii pentru a preveni alunecarea acesteia.
Ulterior, acelasi autor a imaginat o banda de silicon cu lumen conectata la un rezervor plasat in teaca dreptilor. Astfel, pe cale percutana se poate mari sau micsora diametrul stomei in functie de necesitatile postoperatorii (. 5) (23).

. Banding-ul gastric a devenit o interventie de rutina in chirurgia laparoscopica a obezitatii. Prin folosirea bandei reglabile (. 6), rezultatele sunt foarte incurajatoare.
Complicatiile specifice acestor interventii sunt: edemul gastric, dilatatia timentului gastric proximal, decalibrarea stomei (rezolta de folosirea unei benzi reglabile percutan), dezunirea suturii gastrice de fixare a benzii cu alunecarea acesteia. Rezultatele sunt bune, ratele de succes fiind riabile, fapt explicabil prin tehnica utilizata si experienta chirurgicala diferita. Kuzmak (23) raporteaza o scadere de peste 50% a excesului de masa corporala la 5 ani, in 65% din cazuri.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Patologia chirurgicala a intestinului subtire:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai