mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tratamentul chirurgical al obezitatii
Index » Patologia chirurgicala a intestinului subtire » Tratamentul chirurgical al obezitatii
» Etiopatogenie

Etiopatogenie





Factorii etiopatogenici ai obezitatii


Se impart in factori indiduali si factori de mediu..

a. Factorii indiduali
. Factorul genetic prezinta o importanta deosebita relevata de cercetarile din ultimii ani. S-au descoperit 24 de sindroame genetice care include obezitatea (5), cel mai bine studiat fiind sindromul Prader-Willi, caracterizat pe langa obezitate, prin reducerea actitatii fetale, hipogonadism, maini mici si hiperfagie incepand din lunile 12-l8 de ata. Supraetuirea peste 30 de ani este exceptionala, moartea survenind prin diverse complicatii (diabet, boli cardiace etc).
Alte sindroame genetice asociate cu obezitatea sunt: Lawrence-Biedl-Moon, Cohen, Borjeson, Wil-son-Tumer, Morgagni-Morel, Alstrom, Down (33).
Totusi, obezitatea din sindroamele genetice reprezinta o pondere mica, sub 1% din cazuri (8).
. Perturbarea mecanismelor de reglare a inges-tiei alimentare este incriminata in etiologia obezitatii pornind de la unele observatii cum ar fi: modificarile EEG la bulimici, stimularea apetitului de catre emotii si stres, cresterea ponderala in unele afectiuni psihiatrice (mania).
. Factorii endocrini si meolici constituie o explicatie a obezitatii in unele boli ca: hipotiroidia, sindromul Cushing, hiperinsulinism, deficitul de hormon somatotrop, castrare, menopauza.
b. Factorii de mediu
. Aportul si disponibilitatea de hrana sunt in stransa corelatie cu gradul de dezvoltare a societatii. Un rol important il au deprinderile alimentare formate inca din copilarie; nou-nascutul isi primeste aportul alimentar in mod pasiv, unele obiceiuri formate in aceasta perioada mentinandu-se partial si in restul etii (8).
. Factori familiali, sociali si culturali Obiceiurile alimentare din anumite familii, standardele de silueta prezente in unele etnii, precum si resursele si preferintele de hrana, sunt factori care pot contribui la instalarea obezitatii.


Mecanisme de producere

a. Cresterea aportului alimentar este prezenta in cele mai multe cazuri prin dereglare hipotalamica (centrul satitatii din hipotalamusul centromedial si centrul foamei din hipotalamusul lateral) sau perturbarea integrarii corticaie superioare a actitatii centrilor hipotalamici.
b. Perturbarea meolismului lipidic include: cresterea lipogenezei, scaderea lipolizei si cresterea sintezei de colesterol.
c. Reducerea consumului energetic - sedentarismul este asociat in majoritatea cazurilor cu tendinta la obezitate.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Patologia chirurgicala a intestinului subtire:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai