mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tratamentul chirurgical al obezitatii
Index » Patologia chirurgicala a intestinului subtire » Tratamentul chirurgical al obezitatii
» Bypass-ul gastric

Bypass-ul gastric







Principiu. Ideea utilizarii unui procedeu de re-duciie aastrica pentru tratamentul obezitatii a rezultat din obserrea scaderii ponderale la bolnavii gastrectomizati dupa procedeul Billroth II (rezectie gastrica cu gastro-entero-anastomoza).
Prima interventie de bypass gastric pentru obezitate a fost raportata in anul 1967 (29). De atunci s-au propus multiple riante fata de tehnica originala a lui Masson.
Indiferent de rianta, principiul bypass-u\\u\\ gastric consta in excluderea din circuitul alimentar a unei portiuni din stomac, cu anastomoza segmentului gastric restant in circuitul digestiv, la jejun.
Tehnici. Fara a intra in detaliile de tehnica si tactica chirurgicala, principalele procedee sunt prezentate in . 2.



Consecintele fiziopatologice ale feypass-ului gastric. Bypass-u\\ gastric determina diminuarea aportului caloric, urmarea anorexiei, scaderii capacitatii stomacului, gradului redus de umplere a rezervorului gastric functional. Toate acestea induc senzatia de satietate chiar la un aport caloric minim.
a. Anorexia are un rol important in obtinerea scaderii ponderale. Pacientii cu bypass gastric relateaza scaderea apetitului ("uita sa manance\"). in primele 3-8 luni de la interventie, la instalarea anorexiei contribuie si greata la vederea, mirosirea si gustarea oricarei aliment.
Se pare ca mecanismul de producere a anorexiei este contactul direct al secretiei salire cu mucoasa intestinala, eliberandu-se de la acest nivel enterokinine cu rol inhibitor asupra centrului foamei si stimulator pe centrii responsabili de senzatia de greata (14).
b. Volumul redus al rezervorului gastric restant, de circa 10-30 cm3, determina instalarea disconfortului si a regurgitatiilor in cazul consumului unor cantitati mari de alimente, rezultand o diminuare a capacitatii de ingestie.
c. Diametrul anastomozei gastro-jejunale controleaza debitul de umplere a stomacului, calibrarea optima fiind un element de maxima importanta pentru succesul operatiei. O anastomoza cu diametrul de 12 mm, intarira cu o bandeleta sintetica (Silastic) sau cu fragment de fascia lata, este pentru unii autori rianta de electie (6, 14, 25).
d. Satietatea precoce se datoreaza eliberarii de colecistokinina, glucagon pancreatic si bombezine, la contactul alimentelor cu mucoasa intestinala. Aceste peptide influenteaza feedback-u\\ de reglare a apetitului, integrat la nivel cortical.
e. Sindromul dumping intervine in scaderea ponderala prin limitarea ingestiei alimentelor hiperosmo-lare si hipercalorice.
f. Malabsorbtia grasimilor este factorul cel mai important in reducerea excesului de masa corporala. Absenta contactului grasimilor cu secretiile bilio-pancreatice scade semnificativ absorbtia lor si, implicit aportul caloric.

Complicatii


a. Complicatii perioperatorii (elul IV).

b. Complicatii tardive
. Scaderea ponderala insuficienta se datoreaza urmatoarelor cauze:


- rezervor gastric mai mare de 30 cm3;


- anastomoza gastrojejunala cu diametrul peste 14 mm;

- dilatatia gastrica;


- largirea anastomozei;

- fistule postoperatorii;


- obezitate masi;

- factori individuali.


. Stenoza anastomotica.

. Ulcer peptic.


. Ocluzie intestinala.

. Eventratii.
. Deficite nutritionale in: fier, vitamine A, D, E, B-I2, acid folie etc.
. Litiaza biliara - este cunoscut riscul de litiaza in caz de slabire masi in timp scurt. De aceea
unii chirurgi efectueaza de rutina colecistectomia concomitent cu toypass-ul gastric.
. Problemele psihiatrice apar in special in primul an, traduse in special prin anxietate si crize de identitate.
La dificultatea acomodarii pacientilor la noul mod de viata se adauga tensiuni in familie si probleme sexuale. Din aceste motive in cadrul dispen-sarizarii, asistenta psihiatrica trebuie sa beneficieze de o atentie speciala.
Tehnici laparoscopice. Odata cu dezvoltarea instrumentarului video-chirurgical si a expeerientei, bypass-ul gastric se efectueaza in prezent in conditii de maxima securitate pe cale laparoscopica, fiind deja o metoda de rutina in unele servicii chirurgicale din strainatate (26, 36).
Singurul dezantaj este echipamentul foarte scump. Rezultatele la distanta sunt similare cu cele din chirurgia clasica, dar recuperarea postoperatorie este mult mai rapida.
Rezultate. O reducere mai mare de 50% a excesului de masa corporala, la peste 2 ani postope-rator, s-a obtinut la 85% din cazuri. in medie, excesul de masa corporala s-a diminuat cu circa 70% (14).



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Patologia chirurgicala a intestinului subtire:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai