mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Sindromul de malabsorbtie
Index » Patologia chirurgicala a intestinului subtire » Sindromul de malabsorbtie
» Simptomatologie

Simptomatologie







Malabsorbtia trebuie suspectata in prezenta unei diarei cronice apoase sau, din contra, diaree cu scaune uleioase, lucioase (steatoree), insotita de scadere ponderala progresiva, astenie, distensie abdominala si sindrom carential (1, 2, 3, 5, 8). Istoricul bolii este foarte important; astfel, un istoric de scurta durata cu diaree si scadere ponderala rapida evoca o afectiune neoplazica. Evolutia intermitenta, de lunga durata, poate fi observata in enteropatia glutenica si boala Crohn.
Anamneza edentiaza stigmatele chirurgiei abdominale (rezectia gastrica sau intestinala), eventuala radioterapie sau/si chimioterapie, consumul cronic de alcool.


Aspectul materiilor fecale: Scaunele palide, voluminoase, lucioase, cu aspect uleios (steatoreea) marcheaza malabsorbtia grasimilor, si deci o insuficienta pancreatica sau blocaj limfatic (2, 5). Dia-reea apoasa, fermentativa, cu miros acrisor, insotita de distensie abdominala cu borborigme si flatulenta este sugestiva pentru malabsorbtia glucidelor (1, 2, 3, 5).
Durerea abdominala este intalnita in cancere avansate cu compresiune si invazie locala sau in pancreatite; durerea colicativa, la scurt timp dupa masa, este sugestiva pentru ischemia mezenterica.
Hepatomegalia, insotita sau nu de splenomega-lie, poate edentia ciroza hepatica cu hipertensiune portala; de asemenea, hepatomegalia dureroasa poate fi intalnita in pericardita constrictiva si insuficienta cardiaca congestiva (1, 2).


loul clinic este intregit de sindromul carential; astfel poate apare anemia (hipocroma deficit de fier sau megaloblastica - deficit de acid folie sau/si Bi2). Fenomenele hemoragipare marcheaza deficitul de tamina K; durerile osoase, tetanie, fracturile repetate sunt consecinta deficitului de tamina D, calciu sau/si magneziu (5).
Cecitatea nocturna, xeroftalmia apar in carenta taminei A, iar neuropatia periferica in deficitul taminei Bi2. Modificari ale pielii apar in sclerodermie (facies de "icoana bizantina\") si carenta taminelor A, E, K (eczeme, purpure, hiperkeratoza) (3, 4, 5). Examenul clinic general trebuie sa fie amanuntit si obiectiveaza: scadere ponderala, atrofii musculare, paloarea mucoaselor si tegumentelor, icter, edeme, glosite (carenta de fier, acid folie, B12), cicatrici postoperatorii abdominale, distensie si meteorism abdominal. De asemenea, semnele Chvosteck si Trousseau pot fi pozitive, edentiind un deficit de calciu si magneziu.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor






  Sectiuni Patologia chirurgicala a intestinului subtire:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai